Μια νέα μελέτη έχει βρει αποδείξεις ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να ξεκινάει στον εγκέφαλο, όχι στις ωοθήκες, όπως οι ερευνητές έχουν από καιρό υποθέσει.

Εάν επαληθευτεί, η έρευνα θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την επίπονη και σοβαρά παρεξηγημένη κατάσταση, που επηρεάζει τουλάχιστον μία στις 10 γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Το σύνδρομο αυτό είναι πολύ δύσκολο να διαγνωσθεί, λόγω των πολλών και διαφορετικών συμπτωμάτων του. Ακόμα και αν διαγνωσθεί, δεν υπάρχουν ακόμα θεραπευτικές επιλογές. Οι περισσότερες γυναίκες είναι αναγκασμένες απλά να καταφύγουν στη λύση του αντισυλληπτικού χαπιού ή να λάβουν άλλα ορμονικά φάρμακα για τη διαχείριση των μεμονωμένων συμπτωμάτων τους. Αυτά όμως δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, απλά μειώνουν τα συμπτώματα.

Μακροπρόθεσμα, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, και ορμονική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της υπογονιμότητας λόγω μη ωορρηξίας. Στην πραγματικότητα, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η κυριότερη αιτία όλων των περιπτώσεων μη ωορρηξίας.

Και όμως, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι ερευνητές ακόμα δεν καταλαβαίνουν πώς προκύπτει το σύνδρομο και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Τώρα, οι ερευνητές με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, έδειξαν ότι τα ποντίκια χωρίς υποδοχείς ανδρογόνων (μια ομάδα των στεροειδών ορμονών που συνδέονται συνήθως με τους άνδρες, όπως η τεστοστερόνη) στους εγκεφάλους τους, δεν μπορούν να αναπτύξουν Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Αλλά όταν οι υποδοχείς ανδρογόνων στις ωοθήκες αφαιρούνται, τότε μπορεί να προκύψει η κατάσταση.

Με βάση τις ομοιότητες στα αναπαραγωγικά συστήματα των ποντικών και των ανθρώπων, οι πρώιμες αυτές ενδείξεις θα μπορούσαν να υποδηλώσουν πως οι γιατροί και οι επιστήμονες εστίαζαν τόσο καιρό τις προσπάθειές τους για θεραπεία σε λάθος όργανο.

Το αποτέλεσμα των ερευνών δείχνει δύο σημαντικά πράγματα: α) ότι οι ερευνητές είχαν δίκιο ότι η περίσσεια ανδρογόνων ενεργοποιεί την κατάσταση και β) ότι η δράση των ανδρογόνων στον εγκέφαλο είναι σημαντική για την ανάπτυξη του συνδρόμου.

Αυτό σημαίνει ότι αν μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο για να σταματήσουμε την περίσσεια ανδρογόνων στον εγκέφαλο, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα νέο τρόπο για τη θεραπεία του συνδρόμου.

Η νέα μελέτη, αν και είναι ακόμα νωρίς, δίνει στους ερευνητές ένα νέο στόχο προς εξέταση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τις γυναίκες με αυτήν την κατάσταση.

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.