Μπορώ να μείνω έγκυος ενώ έχω περίοδο;

 

Μια γυναίκα έχει μεγάλες πιθανότητες να μείνει έγκυος στη μέση του εμμηνορρυσιακού της κύκλου. Αυτή η φάση ονομάζεται «γόνιμο παράθυρο». Οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος πριν και μετά το γόνιμο παράθυρο είναι πολύ χαμηλότερες, αλλά μπορεί να συμβεί και θα σας εξηγήσουμε πώς:

 

Η γονιμοποίηση συμβαίνει συνήθως στη μέση του εμμηνορρυσιακού κύκλου, όταν η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο (ωορρηξία). Το ωάριο – κατά το ταξίδι του προς τη μήτρα - μπορεί να γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο. Ο μέσος όρος του εμμηνορρυσιακού κύκλου είναι 28 ημέρες. Ο έμμηνος κύκλος είναι ο χρόνος μεταξύ της πρώτης ημέρας μιας περιόδου και της πρώτης ημέρας της επόμενης περιόδου. Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει 14 ημέρες πριν από την επόμενη αναμενόμενη περίοδο. (Θα αναφερθούμε σε ακανόνιστους κύκλους παρακάτω). Το ωάριο μπορεί να επιβιώσει μόνο για 12-24 ώρες μετά την ωορρηξία. Για το λόγο αυτό – μέσα σε αυτό το διάστημα – πρέπει να «συναντηθεί» με ένα σπερματοζωάριο, για να επιτευχθεί σύλληψη. Μια γυναίκα έχει μεγάλες πιθανότητες να μείνει έγκυος εάν έχει συχνές επαφές για 3 ημέρες μετά την κορύφωση της ορμόνης LH, κάτι που εντοπίζεται εύκολα με τα τεστ ωορρηξίας μας. Η γυναίκα με κύκλους 28 ημερών δεν μπορεί να μείνει έγκυος με περίοδο.Woman upset

 

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν μας:

 

• τη διάρκεια των κύκλων της γυναίκας

• τις διαφορές στην ημέρα που γίνεται η ωορρηξία σε κάθε κύκλο

• για πόσο διάστημα παραμένει ζωντανό το σπέρμα μέσα στο γυναικείο σώμα

 

Οι εμμηνορρυσιακοί κύκλοι θεωρούνται φυσιολογικοί εάν η περίοδος έρχεται κάθε 24-38 ημέρες. Οι γυναίκες με μικρότερους κύκλους μπορεί να έχουν ωορρηξία πιο κοντά στην περίοδο από τις γυναίκες με μεγαλύτερους κύκλους. Η μεγάλη διακύμανση του μήκους του εμμηνορρυσιακού κύκλου και η χρονική στιγμή της ωορρηξίας καθιστά δύσκολο να καταλάβει κανείς πότε μια γυναίκα βρίσκεται στη γόνιμη περίοδο, εκτός εάν χρησιμοποιούνται τεστ ωορρηξίας. Πέρα από αυτό, το σπέρμα μπορεί να ζήσει για 3-5 ημέρες μέσα στο γυναικείο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ακόμη και αν έχει σεξουαλική επαφή 5 ημέρες πριν την ωορρηξία.

Έτσι, ένα παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης θα ήταν:

μια γυναίκα με έναν μικρό εμμηνορρυσιακό κύκλο (δηλαδή 24 ημέρες) έχει σεξουαλική επαφή την πέμπτη ημέρα του κύκλου της (όταν έχει ακόμα περίοδο) και το σπέρμα είναι αρκετά δυνατό για να γονιμοποιήσει το ωάριο 5 ημέρες αργότερα. Έτσι, όταν είναι στο γόνιμο παράθυρό της, η γονιμοποίηση λαμβάνει χώρα. Αυτή είναι μια ψευδής διαπίστωση, ότι αυτή η εγκυμοσύνη επιτεύχθηκε ενώ η γυναίκα είχε ακόμα περίοδο. Τέλος έχετε υπ'όψη σας ότι η γυναίκα στην περίοδό της απορρίπτει αίμα και πιο συγκεκριμένα απορρίπτει ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο και ιστό από το τοίχωμα της μήτρας. 

 

Πηγές:

Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.