Πότε γίνεται ωορρηξία μετά από αποβολή;

 

Ο χειρισμός της απώλειας εγκυμοσύνης είναι διαφορετικός για κάθε γυναίκα. Πολλές γυναίκες χρειάζονται χρόνο και ψυχολογική υποστήριξη για να επανέλθουν, προτού ξεκινήσουν ξανά τις προσπάθειες. Άλλες επιθυμούν να μείνουν έγκυες το συντομότερο δυνατό. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να γίνει πάλι ωορρηξία μετά από μια αποβολή, ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Επίσης, υπάρχει άμεση σύνδεση με τους προηγούμενους κύκλους. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που είχαν άστατους κύκλους πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι κύκλοι παραμένουν ακανόνιστοι. Μετά από μια αποβολή, ο εμμηνορροϊκός κύκλος κάνει επανεκκίνηση και οι περισσότερες γυναίκες έχουν πάλι περίοδο 4-6 εβδομάδες μετά. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να επανέλθουν οι κύκλοι στην κανονική διάρκεια, ή όπως ήταν πριν την αποβολή.

Αφού γίνει η αποβολή, η γυναίκα φυσιολογικά παρουσιάζει κάποια αιμορραγία. Η πρώτη ημέρα της αιμορραγίας είναι η πρώτη ημέρα του νέου εμμηνορροϊκού κύκλου. Η αιμορραγία συνεχίζει για περίπου μία εβδομάδα. Η ωορρηξία μπορεί να γίνει σε περίπου 2 εβδομάδες σε αυτόν τον νέο κύκλο. Συνήθως η ωορρηξία γίνεται τη 14η μέρα του κύκλου, σε γυναίκες με τακτικές περιόδους (μ.ο. 28 ημερών).

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), οι γυναίκες έχουν ωορρηξία μόλις 2 εβδομάδες μετά από μια αποβολή, εάν αυτή γίνει μέσα στις πρώτες 13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αν όμως η αποβολή συμβεί σε μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης, ο κύκλος θα αργήσει πολύ περισσότερο μέχρι να επανέλθει.

Όπως είπαμε, η αποβολή επανεκκινεί τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Για τις γυναίκες λοιπόν που επιθυμούν και πάλι την εγκυμοσύνη, αφού τελειώσει η αιμορραγία που σχετίζεται με την αποβολή, θα πρέπει να ξεκινήσουν τη χρήση τεστ ωορρηξίας. Αυτά θα τις βοηθήσουν να προγραμματίσουν εκ νέου τις επαφές τους.

Ωορρηξία μετά από αποβολή

 

Το πότε η γυναίκα θα προσπαθήσει να μείνει πάλι έγκυος, είναι μια προσωπική απόφαση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) πάντως, συμβουλεύει να περιμένετε έξι μήνες, για να μειωθεί ο κίνδυνος γέννησης λιποβαρούς νεογνού, μητρικής αναιμίας και πρόωρου τοκετού.

Εδώ στη HomeTest, συμβουλεύουμε τις γυναίκες να περιμένουν τουλάχιστον τρεις μήνες, για να ενισχύσουν την πιθανότητα επόμενης υγιούς εγκυμοσύνης. Εάν το σώμα μιας γυναίκας δεν είναι έτοιμο να υποστηρίξει ξανά μια εγκυμοσύνη, αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο επαναλαμβανόμενης αποβολής. Επίσης, αν έχει γίνει απόξεση του ενδομητρίου, πρέπει η γυναίκα να περιμένει την επούλωση των ιστών και την πάχυνση του ενδομητρίου. Άρα χρειάζεται χρόνος για την αποκατάσταση της μήτρας, έτσι ώστε να γίνει πάλι δυνατή και υγιής. Γενικά να γνωρίζετε ότι μετά από απόξεση του ενδομητρίου, η σύλληψη είναι ασφαλής μετά από τρεις περίπου φυσιολογικές περιόδους. Αυτό δεν ισχύει για τις βιοχημικές κυήσεις, όπου οι γυναίκες μπορούν να συλλάβουν αμέσως μετά την επόμενη περίοδο.

Όταν αισθανθείτε σωματικά και συναισθηματικά έτοιμη για εγκυμοσύνη μετά από αποβολή, συζητήστε με το γιατρό σας και ζητήστε τις κατάλληλες οδηγίες.

 

Πηγές:

Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.