Τα συμπτώματα ωορρηξίας είναι ο τρόπος για να καταλάβετε πως το ωάριο είναι έτοιμο για τη σύλληψη.

Συνήθως, σε κύκλους 28 ημερών, τα συμπτώματα εμφανίζονται τη 14η μέρα μετά το τέλος της περιόδου και διαρκούν άλλοτε για μία μέρα και άλλοτε για όλο τον κύκλο των γόνιμων ημερών. Η ωορρηξία είναι η απελευθέρωση ενός ωαρίου από τις ωοθήκες, με σκοπό τη γονιμοποίηση του. Το να γνωρίζετε τα συμπτώματα ώστε να μπορείτε να διακρίνεται πότε βρίσκεται το σώμα σας στη φάση της ωορρηξίας, είναι πολύ θετικό για ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν. Ένας άλλος τρόπος για να καταλάβετε αν βρίσκεστε σε ωορρηξία, είναι με τα τεστ ωορρηξίας της HomeTest, που μπορείτε να τα βρείτε σε ταινίες, midstream και ψηφιακά.

Τι είναι η ωορρηξία;

Η ωορρηξία είναι μια φυσιολογική διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας. Περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη και ετοιμάζεται για γονιμοποίηση. Είναι το πιο σημαντικό γεγονός του αναπαραγωγικού κύκλου, καθώς συμβάλλει στη σύλληψη και την εγκυμοσύνη. Η ωορρηξία συμβαίνει περίπου στα μισά του εμμηνορροϊκού κύκλου, εφόσον αυτός διαρκεί 28 ημέρες και εμφανίζεται τη 14η ημέρα. Μπορεί να συμβεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε διαφορετικές γυναίκες και στην ίδια γυναίκα από κύκλο σε κύκλο.

Οι ορμόνες που παράγονται είναι η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) και η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) και ρυθμίζουν τη διαδικασία της ωορρηξίας. Η FSH προάγει την ανάπτυξη και την ωρίμανση των ωοθυλακίων κατά την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου. Καθώς τα ωοθυλάκια μεγαλώνουν, απελευθερώνουν οιστρογόνα, τα οποία δίνουν εντολή στο ενδομήτριο, την επένδυση της μήτρας, να πυκνώσει εν αναμονή μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης. Το κυρίαρχο ωοθυλάκιο σπάει και απελευθερώνει το ώριμο ωάριο στη σάλπιγγα όταν το επίπεδο των οιστρογόνων ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο, προκαλώντας αύξηση της LH.

Όταν αναγνωρίζετε τα συμπτώματα ωορρηξίας και παρακολουθείτε τον κύκλο σας, έχετε περισσότερες πιθανότητες να συλλάβετε προγραμματίζοντας επαφή κατά τις γόνιμες μέρες και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ωορρηξίας

Τα σημάδια ωορρηξίας μπορεί να είναι διαφορετικά από γυναίκα σε γυναίκα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην παρουσιαστούν καθόλου συμπτώματα. Υπάρχουν μερικά πολύ συνηθισμένα συμπτώματα ωορρηξίας που είναι εύκολο να τα διακρίνετε και μοιάζουν με τα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε για τα συμπτώματα που βιώνετε είναι με ένα τεστ ωορρηξίας. Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα μπορείτε να βρείτε ψηφιακά τεστ ωορρηξίας, σε ταινίες, και σε midstream. Παρακάτω θα δούμε τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να βιώσετε και που συνήθως προδίδουν την αρχή της ωορρηξίας.

Αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος

Μετά την ωορρηξία η βασική θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σε ένα μικρό βαθμό που ίσως καταφέρετε να διακρίνετε. Μπορείτε να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία στο σώμα σας με ένα εξειδικευμένο θερμόμετρο, ώστε να καταλάβετε αν πρόκειται για ωορρηξία. Καθώς πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στις εναλλαγές της θερμοκρασίας του σώματος, πρέπει να την ελέγχετε το πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Αλλαγές στην τραχηλική βλέννα

Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου η τραχηλική βλέννα, δηλαδή η βλέννα του τραχήλου της μήτρας αλλάζει σε υφή και εμφάνιση, με την περίοδο της ωορρηξίας να είναι η πιο έντονη. Ο λόγος που αλλάζει κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, είναι για να γίνει πιο καθαρή, πιο λεπτή και πιο ελαστική, και να μοιάζει με ασπράδι ωμού αυγού. Αυτό το είδος βλέννας προάγει την κινητικότητα του σπέρματος και υποδηλώνει υψηλότερη γονιμότητα.

Κοιλιακό Άλγος - Πόνος Mittelschmerz

Πρόκειται για μία κατάσταση που ονομάζεται mittelschmerz, ή ήπιος πόνος στην κοιλιά και επηρεάζει ορισμένες γυναίκες. Συνήθως ο πόνος ωορρηξίας εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά της κάτω κοιλίας και μπορεί να επιμείνει από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες. Αυτή η ενόχληση προκαλείται από την έξοδο του ωαρίου από την ωοθήκη και τη διέλευση από τη σάλπιγγα.

Ευαισθησία στο στήθος

Οι διακυμάνσεις στις ορμόνες μιας γυναίκας κατά την ωορρηξία, μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στο στήθος, ακόμα και πρήξιμο. Κατά την περίοδο της ωορρηξίας το στήθος εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα με αυτά της εγκυμοσύνης ή της περιόδου.

Αυξημένη λίμπιντο

Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας πολλές γυναίκες εμφανίζουν αυξημένη λίμπιντο. Μία τέτοια αλλαγή μπορεί να οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων των ορμονών, όπως το αυξημένο ποσοστό οιστρογόνων. Είναι μία φυσιολογική αλλαγή που βοηθάει στη σύλληψη.

Εναλλαγές διάθεσης - Ορμονικές διακυμάνσεις

Οι ορμονικές διακυμάνσεις, όπως αυτές των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, μπορούν να επηρεάσουν τις εναλλαγές της διάθεσης και τις συναισθηματικές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, ορισμένες γυναίκες μπορεί να υποφέρουν από αλλαγές διάθεσης, ερεθισμό ή ακόμα και ευφορία.

Αυξημένη ευαισθησία αισθήσεων

Μερικές γυναίκες ισχυρίζονται ότι κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, οι αισθήσεις τους γίνονται πιο έντονες. Ορισμένες γεύσεις ή μυρωδιές μπορεί να γίνουν πιο έντονες και ευχάριστες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλούν δυσφορία. Να θυμάστε πως δε βιώνουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα ωορρηξίας συμπτώματα εγκυμοσύνης και κάποιες μπορεί να μην αισθανθούν απολύτως τίποτα. Ο κάθε οργανισμός διαφέρει και κάποιες φορές μπορεί να παρανοήσουμε τα συμπτώματα που νιώθουμε ή να τα μπερδεύουμε με εκείνα της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, μεμονωμένοι παράγοντες, όπως το άγχος, η φαρμακευτική αγωγή και οι υποκείμενες παθήσεις υγείας, μπορούν να επηρεάσουν την παρουσία ή την ένταση των συμπτωμάτων της ωορρηξίας.

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα ωορρηξίας και πόσο διαρκούν

Τα συμπτώματα ωορρηξίας μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και λίγες μέρες πριν την ωορρηξία. Η ένταση και η διάρκειά τους διαφοροποιείται από γυναίκα σε γυναίκα, καθώς και η ποικιλία των συμπτωμάτων που εμφανίζονται. Συνήθως, μπορεί να διαρκέσουν για μερικές ώρες έως μερικές ημέρες.

Πως υπολογίζεται η ωορρηξία

Η ωορρηξία υπολογίζεται βάση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου και της διάρκειάς του. Η πρώτη ημέρα της περιόδου σας σηματοδοτεί την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου, ο οποίος ολοκληρώνεται την ημέρα πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου σας. Συνήθως, η ωορρηξία συμβαίνει στη μέση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου (και πιο συγκεκριμένα 14 ημέρες πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου σας). Με τα παρακάτω βήματα, μπορείτε να εντοπίσετε την επόμενη ωορρηξία σας κατά προσέγγιση.

1. Ξεκινήστε με την καταγραφή των τελευταίων 3-6 εμμηνορρυσιακών κύκλων σας. Μετρήστε τις ημέρες διάρκειας κάθε κύκλου από την πρώτη ημέρα της περιόδου μέχρι την προηγούμενη ημέρα της επόμενης περιόδου.
2. Υπολογίστε τον μέσο όρο διάρκειας των κύκλων σας. Έπειτα, προσθέστε τις διάρκειες των κύκλων και διαιρέστε το άθροισμα με τον αριθμό των κύκλων που υπολογίσατε. Σημαντικό είναι να μην έχετε μεγάλες αποκλίσεις από κύκλο σε κύκλο.
3. Αφαιρέστε 14 ημέρες από την ημέρα που εμφανίζεται η περίοδός σας στον μέσο όρο της διάρκειας των κύκλων. Η τιμή που βρήκατε είναι η εκτίμηση για την επόμενη ωορρηξία σας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μέθοδος παρέχει μια χονδρική εκτίμηση της ωορρηξίας και μπορεί να μην είναι ακριβής για όλους. Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε ή έχετε ανησυχίες σχετικά με τη γονιμότητά σας, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε ένα αξιόπιστο τεστ ωορρηξίας hometest ή να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για πιο ακριβείς οδηγίες.

Τι είναι το τεστ ωορρηξίας και πως δουλεύει

Το τεστ ωορρηξίας είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της αύξησης της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) που εμφανίζεται πριν από την ωορρηξία. Σας βοηθά να προβλέψετε την πιθανή ωορρηξία και σας επιτρέπει να προσδιορίσετε το γόνιμο παράθυρό σας.

Δείτε πως δουλεύει το τεστ ωορρηξίας:

Σωστός χρόνος

Τα τεστ ωορρηξίας χρησιμοποιούνται συνήθως λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία ωορρηξίας. Ο χρόνος διαφοροποιείται ανάλογα με τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Για παράδειγμα, εάν έχετε έναν κανονικό κύκλο 28 ημερών, μπορεί να ξεκινήσετε τις δοκιμές γύρω στην 11η ή 12η ημέρα.

Ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH)

Τα τεστ ωορρηξίας ανιχνεύουν την αύξηση της LH, μιας ορμόνης που παράγεται από την υπόφυση, η οποία πυροδοτεί την απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη. Τα επίπεδα LH αυξάνονται περίπου 24 έως 36 ώρες πριν την ωορρηξία.

Διαδικασία τεστ

Τα τεστ ωορρηξίας διατίθενται σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών, των midstream, ή των ψηφιακών. Η διαδικασία του τεστ περιλαμβάνει είτε τη συλλογή ενός δείγματος ούρων και βύθιση του τεστ, είτε με απευθείας τοποθέτησή του στη ροή των ούρων (ανάλογα τον τύπο του τεστ).

Αποτελέσματα τεστ ωορρηξίας

Αφού περάσει το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στις οδηγίες χρήσης, το τεστ ωορρηξίας θα εμφανίσει τα αποτελέσματα. Τα περισσότερα τεστ χρησιμοποιούν γραμμές ή σύμβολα για να υποδείξουν την παρουσία ή την απουσία της ορμόνης LH. Όταν ένα τεστ είναι θετικό, σημαίνει πως έχει ανιχνευθεί η απότομη αύξηση της LH, υποδηλώνοντας ότι η ωορρηξία είναι πιθανό να συμβεί μέσα στις επόμενες 24 έως 36 ώρες.

Ερμηνεία

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης που παρέχονται από τον κατασκευαστή, για να αποφύγετε λανθασμένη διάγνωση ή ερμηνεία. Οι οδηγίες θα παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας των αποτελεσμάτων των τεστ ωορρηξίας και τον τρόπο αναγνώρισης των πιο γόνιμων ημερών στον κύκλο σας.

Ενώ τα τεστ ωορρηξίας είναι χρήσιμα για την πρόβλεψη του πότε είναι πιθανό να συμβεί ωορρηξία, δεν επιβεβαιώνουν ότι έχει πραγματοποιηθεί. Πρόσθετες μέθοδοι, όπως η παρακολούθηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος ή η παρακολούθηση των αλλαγών της βλέννας του τραχήλου της μήτρας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα τεστ ωορρηξίας για να παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γόνιμων ημερών σας.

Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τον εμμηνορροϊκό κύκλο ή τη γονιμότητά σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση.

Τι είναι η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH)

Η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) είναι μια ορμόνη που τα επίπεδα της κορυφώνονται πριν την ωορρηξία. Η LH παίζει καθοριστικό ρόλο στον εμμηνορροϊκό κύκλο και την ωορρηξία. Τα επίπεδα της LH αυξάνονται στη μέση του εμμηνορροϊκού κύκλου, προκαλώντας την απελευθέρωση ενός ώριμου ωαρίου από την ωοθήκη. η οποία είναι γνωστή ως ωορρηξία. Η παρακολούθηση των επιπέδων LH μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόβλεψη της ωορρηξίας και τον προσδιορισμό των γόνιμων ημερών. Τα τεστ ωορρηξίας ανιχνεύουν την αύξηση των επιπέδων LH στα ούρα, υποδεικνύοντας ότι η ωορρηξία είναι πιθανό να συμβεί μέσα στις επόμενες 24 έως 36 ώρες. Τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) μπορεί να διαφέρουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και από άτομο σε άτομο.