Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης ποικίλουν και εμφανίζονται διαφορετικά σε κάθε γυναίκα. Ανάλογα με τα στάδια εγκυμοσύνης παρατηρούμε διαφορετικά συμπτώματα που εμφανίζονται άλλοτε πιο ήπια και άλλοτε πιο έντονα. Ένα τεστ εγκυμοσύνης είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να μάθετε αν είστε έγκυος. Με τα τεστ ωορρηξίας της HomeTest (αναλογικά ή ψηφιακά), μπορείτε να εντοπίσετε την ημέρα της ωορρηξίας και να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για σύλληψη. Το τεστ εγκυμοσύνης εμφανίζεται θετικό περίπου 10 μέρες αφού γονιμοποιηθεί το ωάριο. Ωστόσο μπορεί να υπάρχουν σημάδια ότι είστε έγκυος πριν ακόμα χάσετε την πρώτη σας περίοδο. Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα κι αν έχετε όλα τα συμπτώματα, ένα τεστ εγκυμοσύνης που γίνεται νωρίς μπορεί να εμφανιστεί αρνητικό. Τα τεστ εγκυμοσύνης της HomeTest (αναλογικά ή ψηφιακά), σας δίνουν 99% ακριβή αποτελέσματα. Αφού κάνετε το τεστ, καλό είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με το γυναικολόγο σας, για να επιβεβαιώσει υπερηχογραφικά το αποτέλεσμα.
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Συμπτώματα εγκυμοσύνης ποια είναι και πώς τα αναγνωρίζουμε

Μια γυναίκα μπορεί να βιώσει διαφορετικά τα συμπτώματα εγκυμοσύνης σε αντίθεση με μία άλλη και διαφορετικά από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη. Κάποιες φορές εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα και πριν την καθυστέρηση της εμμήνου ρύσεως. Για παράδειγμα την πρώτη φορά που θα μείνει έγκυος μπορεί να νιώθει ναυτία αλλά στη δεύτερη εγκυμοσύνη μπορεί να μην έχει καθόλου αυτό το σύμπτωμα. 


Τα κύρια συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι τα ακόλουθα:
 

  • Καθυστέρηση της εμμήνου ρύσεως (περιόδου)
    Το πιο αξιόπιστο σύμπτωμα εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση της περιόδου και η απώλεια της. Τις πρώτες κιόλας μέρες της καθυστέρησης μπορείτε να επιβεβαιώσετε την σύλληψη κάνοντας ένα τεστ εγκυμοσύνης.
     
     
  • Ναυτία ή ναυτία χωρίς εμετό
    Σπάνιο να το αισθανθείτε πρόωρα στην κύηση αλλά μπορεί να συμβεί. Η πρωινή ναυτία ή ναυτία χωρίς εμετό είναι σύμπτωμα εγκυμοσύνης που όμως δεν εμφανίζεται σε όλες τις γυναίκες. Οφείλεται σε ορμονολογικά αίτια και εμφανίζεται συνήθως μετά την δεύτερη ή τρίτη εβδομάδα της κύησης. Τροφές ή μυρωδιές μπορούν να γίνουν ανυπόφορες προκαλώντας ναυτία.
     
     
  • Ελαφριά αιμορραγία - αιμόρροια εμφύτευσης
     
    Μια γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρατηρήσει κηλίδες αίματος ή ελαφριά αιμορραγία στο εσώρουχό της, Αυτό ονομάζεται αιμόρροια εμφύτευσης και εμφανίζεται περίπου μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο ενδομήτριο. Το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στα τοιχώματα της μήτρας με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια ελαφριά αιμορραγία και πόνους σαν κράμπες. 
     
     
  • Πρήξιμο και ευαισθησία στο στήθος
    Ένα από τα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν είναι το πρήξιμο ή η ευαισθησία στο στήθος. Αυτό οφείλεται στις ορμονολογικές αλλαγές που βιώνει το σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το στήθος εμφανίζεται πρησμένο και βαρύτερο από ότι συνήθως και είναι πιο ευαίσθητο στο άγγιγμα. Σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζεται το χρώμα της θηλής περιμετρικά και αρχίζει να σκουραίνει.
     
     
  • Συχνουρία
    Αυξημένη επιθυμία για ούρηση - συχνουρία- εμφανίζεται από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο νωρίς. Το φαινόμενο της συχνουρίας μπορεί να είναι πρόωρο σύμπτωμα εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση ή μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη του ουροποιητικού, στην υπερβολική κατανάλωση ροφημάτων (καφέ κλπ), στον σακχαρώδη διαβήτη, πρόβλημα στα νεφρά ή στο άγχος.
     
     
  • Κόπωση ή εξάντληση 
    Συχνά οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη νιώθουν κόπωση ή εξάντληση χωρίς αιτία. Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα τους έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για την κύηση του εμβρύου με αποτέλεσμα ο οργανισμός να νιώθει εξαντλημένος.
     
     
  • Υπνηλία
    Η κόπωση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα υπνηλίας που οφείλεται στην εξάντληση που νιώθει ο οργανισμός από τη διαδικασία της κύησης. Η ξεκούραση και ο ύπνος βοηθούν τη μητέρα να συγκεντρώσει την ενέργεια που χρειάζεται. Η υπνηλία είναι μια από τις πολύ συνηθισμένες ενδείξεις εγκυμοσύνης.
     
     
  • Λιγούρα ή αυξημένη όρεξη για φαγητό
    Μία έγκυος γυναίκα έχει αυξημένη όρεξη για φαγητό και λιγούρα για τροφές που μπορεί ακόμα και να απεχθανόταν πριν την εγκυμοσύνη. Η έντονη επιθυμία ή λίγουρα για συγκεκριμένες τροφές είναι συχνό φαινόμενο που εμφανίζεται από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά και να προετοιμαστεί για την κύηση. 
     
     
  • Πόνος στη μέση ή κράμπες
    Ο πόνος στη μέση και οι κράμπες μπορεί να είναι συμπτώματα αναμονής περιόδου. Επομένως είναι λογικό να σας μπερδέψουν. Όμως, ο πόνος στη μέση και οι κράμπες στην εγκυμοσύνη οφείλονται στη μήτρα που μεγαλώνει για να δημιουργήσει ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον για το έμβρυο. 
     
     
  • Πυρετός - Δέκατα
    Με το τεστ ωορρηξίας - όπως προαναφέραμε - μπορείτε να εντοπίσετε την ημέρα της ωορρηξίας και να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για σύλληψη. Αφού γίνει η ωορρηξία, η θερμοκρασία στο σώμα ανεβαίνει. Τα δέκατα πριν την περίοδο συνεχίζονται, είτε υπάρχει εγκυμοσύνη είτε όχι. Την ημέρα που σας έρχεται περίοδος η θερμοκρασία επανέρχεται στο κανονικό. Αν όμως και εκείνη την ημέρα η θερμοκρασία παραμείνει υψηλή, αυτό είναι σημάδι ότι μπορεί να είστε έγκυος. Προμηθευτείτε τεστ εγκυμοσύνης για να το επιβεβαιώσετε.
     
     
  • Φούσκωμα στην κοιλιά
    Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρούμε σταδιακό φούσκωμα στην κοιλιά. Ένα βασικό και απολύτως φυσιολογικό σύμπτωμα που εβδομάδα με εβδομάδα γίνεται πιο έντονο.
     
     
  • Δυσκοιλιότητα - Εντερικές διαταραχές 
    Το πεπτικό σύστημα επηρεάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προκαλεί εντερικές διαταραχές που οδηγούν σε δυσκοιλιότητα. Το φαινόμενο της δυσκοιλιότητας αυξάνεται όσο προχωράει η εγκυμοσύνη, γι’αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή που ακολουθείτε. 
     
     
  • Αλλαγές διάθεσης ή κυκλοθυμία
    Οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας συχνά ευθύνονται για αλλαγές στη διάθεσή της και εμφανίζει κυκλοθυμία συναισθημάτων. Από χαρούμενη μπορεί να νιώθει λύπη και το αντίστροφο σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.
     
     
  • Πονοκέφαλος ή ημικρανία
    Ο πονοκέφαλος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά οφείλεται στις αλλαγές των ορμονών, στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, σε χαμηλό επίπεδο σακχάρου ή την πείνα. Η ναυτία προκαλεί αφυδάτωση που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους. Η επέκταση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει ημικρανία που επίσης συνδέεται με τη ναυτία και την έλλειψη ύπνου και σιδήρου
     
     
  • Περίεργη γεύση στο στόμα
    Έχουν αναφερθεί περιστατικά όπου η μέλλουσα μητέρα αισθάνεται μια περίεργη μεταλλική γεύση στο στόμα της. Σπάνιο αλλά καθόλου απίθανο καθώς όπως είπαμε η κάθε γυναίκα μπορεί να νιώσει διαφορετικά τα συμπτώματα εγκύου.
     
     

Συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση

Το γυναικείο σώμα έχει τη δυνατότητα να σας πει ότι είστε έγκυος, εμφανίζοντας κάποια συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση. Πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με αυτά τα συμπτώματα κατά την πρώτη εβδομάδα της κύησης και πριν επιλέξουν ένα αξιόπιστο τεστ εγκυμοσύνης. Μοιάζουν με συμπτώματα περιόδου γι’αυτό είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε αν πρόκειται για εγκυμοσύνη ή έναρξη εμμηνόρροιας. 
 

Αυτά είναι τα συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση που δηλώνουν εγκυμοσύνη:
 

  • Πρήξιμο και ευαισθησία στο στήθος
  • Συχνουρία
  • Κόπωση ή εξάντληση 
  • Λιγούρα ή αυξημένη όρεξη για φαγητό
  • Ναυτία ή ναυτία χωρίς εμετό
  • Πόνος στη μέση ή κράμπες
  • Ελαφριά αιμορραγία - αιμόρροια εμφύτευσης
  • Φούσκωμα στην κοιλιά
  • Δυσκοιλιότητα - Εντερικές διαταραχές 
  • Αλλαγές διάθεσης ή κυκλοθυμία
  • Πονοκέφαλος ή ημικρανία
  • Πυρετός - Δέκατα
     
     

Πολύ πρόωρα συμπτώματα εμφανίζονται σπάνια και σε ελάχιστες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση μία εγκυμοσύνη μπορεί να επιβεβαιωθεί με ένα τεστ εγκυμοσύνης ή αργότερα με επίσκεψη σε γυναικολόγο.
 

Συμπτώματα εγκυμοσύνης πρώτες μέρες


Συμπτώματα εγκυμοσύνης τις πρώτες μέρες της κύησης μπορούν να εμφανιστούν μετά την ωορρηξία. Συνήθως εμφανίζονται 10 μέρες μετά την ωορρηξία και αφού παρατηρήσετε καθυστέρηση ή απώλεια περιόδου. Τα τεστ ωορρηξίας είναι ο καλύτερος φίλος σας στο ταξίδι της σύλληψης, καθώς θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την ημέρα ωορρηξίας σας και το πότε είστε στο γόνιμο παράθυρό σας για να προχωρήσετε σε προσπάθεια. Στο site της HomeTest θα βρείτε αξιόπιστα τεστ ωορρηξίας αλλά και εγκυμοσύνης που μπορείτε να προμηθευτείτε ξεχωριστά ή σε πακέτα. Το τεστ εγκυμοσύνης δείχνει έγκυρα αποτελέσματα 14 μέρες μετά την ωορρηξία.


Μπορώ να έχω συμπτώματα εγκυμοσύνης με περίοδο;

Συμπτώματα εγκυμοσύνης με περίοδο μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα της περιόδου μοιάζουν με αυτά της εγκυμοσύνης. Ωστόσο οι ειδικοί επιμένουν ότι κατά τη διάρκεια της κύησης είναι αδύνατο να έχει μια γυναίκα περίοδο.

Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα περιόδου και εγκυμοσύνης;
 

Πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα για το αν πρόκειται για συμπτώματα περιόδου ή εγκυμοσύνης, καλό είναι να γνωρίζετε τα κοινά αυτών των δύο. Ένα τεστ εγκυμοσύνης Home Test, μπορεί να μας δώσει όλες τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε ακόμα και 2-3 μέρες πριν την καθυστέρηση.
Τα κοινά συμπτώματα είναι:
 

  • Ναυτία
  • Πρήξιμο στο στήθος 
  • Κολπική αιμορραγία
  • Λιγούρες
  • Φούσκωμα
  • Πόνος στη μέση 
  • Κοιλιακός πόνος
  • Συχνοουρία
     
     

Που οφείλεται η κολπική αιμορραγία στην περίοδο της εγκυμοσύνης;
 

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν μία κολπική αιμορραγία σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μικρές ρήξεις αγγείων στο στρώμα της μήτρας ή ρήξεις στον τράχηλο, μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης είναι φρόνιμο να ελέγχετε συχνά και το PH της ευαίσθητης περιοχής με ένα τεστ Κολπικού PH JusChek.
 
Αίτια κολπικής αιμορραγίας:
 

  • Αιμόρροια εμφύτευσης
    Λίγες μέρες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου και τη δημιουργία του εμβρύου, αυτό εισχωρεί στα τοιχώματα της μήτρας προκαλώντας μία ελαφριά αιμορραγία.
     
     
  • Επαπειλούμενη, ατελής ή πλήρης αποβολή
    Επαπειλούμενη αποβολή είναι όταν παρατηρούμε αίμα σε επιβεβαιωμένη εγκυμοσύνη τις πρώτες εβδομάδες κύησης που δεν οφείλεται σε φυσιολογικά αίτια και υπάρχει κίνδυνος αποβολής.
    Ατελής αποβολή είναι όταν ο οργανισμός έχει ξεκινήσει τη διαδικασία φυσικής αποβολής χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί και παραμένουν προϊόντα κύησης στην ενδομήτρια κοιλότητα. 
    Πλήρης αποβολή είναι όταν ο οργανισμός έχει ξεκινήσει και ολοκληρώσει την διαδικασία αποβολής χωρίς να μένουν ίχνη ιστών εντός της μήτρας
     
     
  • Εξωμήτρια ή έκτοπη κύηση
    Μια εξαιρετικά επικίνδυνη κύηση καθώς βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του εμβρύου αλλά και της εγκύου. Το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται εξωτερικά της μήτρας, συνήθως στις σάλπιγγες με αποτέλεσμα να πρέπει υποχρεωτικά να διακόψετε την κύηση.  
     
     
  • Βιοχημική κύηση
    Η αποβολή είναι συνηθέστερη κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Η βιοχημική κύηση είναι όταν το τεστ β-χοριακής γοναδοτροπίνης φέρει υψηλές τιμές και μας γνωστοποιεί την ύπαρξη εγκυμοσύνης χωρίς να μπορούμε να δούμε ακόμα το έμβρυο στο υπερηχογράφημα και διακόπτεται πρόωρα η κύηση.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης - Πότε ξεκινούν;

Τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης ξεκινούν αμέσως μόλις γονιμοποιηθεί το ωάριο και ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας της μήτρας για την κύηση. Φυσικά αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και από οργανισμό σε οργανισμό. Υπάρχουν γυναίκες που δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πέρα της φουσκωμένης κοιλίτσας και άλλες που βίωσαν την εγκυμοσύνη τους πολύ πιο έντονα. Το πρώτο σημάδι μιας εγκυμοσύνης είναι η απώλεια της πρώτης περιόδου και έπειτα ακολουθούν όλα τα άλλα. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σύμφωνα με την εβδομάδα που διανύετε. 
 

Συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα:

Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης εμφανίζονται σταδιακά και διαφέρουν αναλόγως την εβδομάδα που βρίσκεται η κύηση. Μπορεί να εμφανιστούν παραπάνω από ένα την ίδια εβδομάδα και διαφορετικά σε κάθε εγκυμοσύνη. Τα πιο συνηθισμένα είναι η απώλεια περιόδου, η ναυτία, το φούσκωμα και οι λιγούρες. Πολλά από αυτά μπορεί να μοιάζουν με συμπτώματα περιόδου και ο μόνος τρόπος να επιβεβαιώσετε μία κύηση είναι ένα τεστ εγκυμοσύνης ή μία επίσκεψη στο γυναικολόγο.  
 

Συμπτώματα εγκυμοσύνης - 1η εβδομάδα

Την πρώτη εβδομάδα μπορεί να μην αισθανθείτε κανένα σύμπτωμα εγκυμοσύνης και αυτό γιατί ουσιαστικά δεν είστε ακόμη έγκυος. Πρώτη εβδομάδα κύησης θεωρείται η πρώτη εβδομάδα του κύκλου σας και ξεκινά από την τελευταία μέρα της εμμήνου ρύσεως. Είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής μέρα που γονιμοποιήθηκε το ωάριο και γι’αυτό το λόγο ο γυναικολόγος υπολογίζει την πρώτη εβδομάδα από την τελευταία περίοδό σας. Δύο εβδομάδες μετά την τελευταία σας περίοδο, βρίσκεστε στο στάδιο της ωορρηξίας. Και δύο εβδομάδες μετά την ωορρηξία, μπορείτε να επιβεβαιώσετε την εγκυμοσύνη κάνοντας ένα τεστ εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα που αισθάνεστε κατά την πρώτη εβδομάδα είναι ουσιαστικά αυτά της περιόδου καθώς όπως αναφέραμε, η πρώτη εβδομάδα είναι η εβδομάδα της εμμήνου ρύσης σας. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

 

  • Κολπική αιμορραγία
    Ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλλει το ήδη υπάρχον ενδομήτριο που δεν γονιμοποιήθηκε κατά την τελευταία ωορρηξία και να δημιουργήσει ένα νέο για την επερχόμενη σύλληψη.
     
     
  • Κοιλιακός πόνος και οσφυαλγία
    Οι συσπάσεις της μήτρας προκειμένου να αποβάλλει το ενδομήτριο, δημιουργούν πόνους στην κοιλιά και οσφυαλγία.
     
     
  • Αλλαγές διάθεσης ή κυκλοθυμία
    Οι ορμόνες αλλάζουν με αποτέλεσμα να προκαλούν αλλαγές στη διάθεση ή σε κάποιες περιπτώσεις κυκλοθυμία.
     
     
  • Πονοκέφαλος
    Ένα συχνό σύμπτωμα είναι ο πονοκέφαλος λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα.
     
     

Τι συμβαίνει την πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης και πως γίνεται η σύλληψη


Η πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης είναι η εβδομάδα της περιόδου μιας γυναίκας. Κατά την περίοδο της εμμήνου ρύσεως η γυναίκα θα πρέπει να φροντίσει να τρέφεται σωστά και να ξεκουράζεται. Η ψυχική και σωματική ηρεμία είναι απαραίτητα συστατικά της σύλληψης.
 
Η διαδικασία της σύλληψης ξεκινά με την παραγωγή νέου ενδομητρίου. Η προγεστερόνη είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό νέου ενδομητρίου και η μείωση της προκαλεί την εμφάνιση της περιόδου. Τα οιστρογόνα αυξάνονται ακριβώς όπως και η προγεστερόνη. Οι δύο αυτές ορμόνες βοηθούν στη σύλληψη και προετοιμάζουν το σώμα για την κύηση.
 
Η μήτρα είναι το όργανο που θα φιλοξενήσει το έμβρυο κατά τη δημιουργία του και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μήτρα μοιάζει με ανάποδο αχλάδι και το ακριβές σχήμα της διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Ενδομητρική κοιλότητα ονομάζουμε την κοιλότητα της μήτρας που εντός αυτής θα αναπτυχθεί το έμβρυο. Την πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης έχει μήκος περίπου 6-8cm και βάρος 50-60gr. Η ενδομητρική κοιλότητα μοιάζει με ανάποδο τρίγωνο και έχει 3 οπές. Η κάτω οπή συνδέεται με τον κόλπο και οι δύο άλλες, μία δεξιά και μία αριστερά, με τις σάλπιγγες που οδηγούν στις ωοθήκες. Από τις ωοθήκες λαμβάνουμε το ωάριο που απελευθερώνεται με την ωοθυλακιορρηξία 2 εβδομάδες πριν την έμμηνο ρύση. Το ωάριο πάει προς τις σάλπιγγες για να γονιμοποιηθεί με την ύπαρξη σπερματοζωαρίου ώστε να συμβεί η σύλληψη. Αφού γονιμοποιηθεί προσκολλάται στα τοιχώματα της ενδομητρικής κοιλότητας και εμφυτεύεται.
 

Συμπτώματα εγκυμοσύνης - 2η εβδομάδα

Τη 2η εβδομάδα η επίστρωση της μήτρας ξεκινά να παχαίνει και προετοιμάζεται για την σύλληψη. Αφού οι ωοθήκες απελευθερώσουν το ώριμο ωάριο και βρεθεί με τα σπερματοζωάρια στις σάλπιγγες, γονιμοποιείται και οδηγείται προς την μήτρα. Τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων αυξάνονται. Συμπτώματα εγκυμοσύνης τη 2η εβδομάδα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
 

  • Κοιλιακός πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς κατά την ωορρηξία
  • Ευαισθησία στο στήθος και πρήξιμο λόγω ορμονικών αλλαγών
  • Οξυμένη όσφρηση λόγω ορμονών
  • Συχνουρία


Συμπτώματα εγκυμοσύνης - 3η εβδομάδα
 

Η 3η εβδομάδα είναι ουσιαστικά και η εβδομάδα της σύλληψης και η αρχή της εγκυμοσύνης. Όπως αναφέραμε και παραπάνω το ωάριο γονιμοποιείται κατά την ωορρηξία και ξεκινάει το ταξίδι του από τις σάλπιγγες προς τη μήτρα. Το γονιμοποιημένο ωάριο ξεκινά να διαιρείται και μετατρέπεται σε μία μπάλα κυττάρων πολύ μικροσκοπική. Το γονιμοποιημένο ωάριο που έχει μετατραπεί σε μπάλα κυττάρων ή βλαστοκύστη όπως ονομάζεται πλέον, είναι έτοιμο να οδηγηθεί προς την μήτρα.
 
Από το τέλος της 3ης εβδομάδας και μετά, είναι η ώρα για να μάθετε αν είστε έγκυος. Τα τεστ εγκυμοσύνης μπορούν να ανιχνεύσουν την ορμόνη HCG δηλαδή β-χοριακή γοναδοτροπίνη. Αυτή η ορμόνη αυξάνεται και πολλαπλασιάζεται έως και την 11η εβδομάδα της κύησης. Τα τεστ εγκυμοσύνης μπορούν να δείξουν θετικά αποτελέσματα 14 μέρες αφού γονιμοποιηθεί το ωάριο. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου τα τεστ εγκυμοσύνης δίνουν αποτελέσματα έως και 4 μέρες πριν την αναμονή της περιόδου. 
 
Τι συμπτώματα θα συναντήσετε την 3η εβδομάδα της εγκυμοσύνης; 
 

  • Ελαφριά αιμορραγία που ονομάζεται αιμόρροια εμφύτευσης, από το τέλος της 3ης εβδομάδας και μετά. Ένα απολύτως φυσιολογικό σύμπτωμα καθώς συμβαίνει από την προσκόλληση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.
  • Πόνος στην κοιλιά ή κράμπες που μοιάζουν με συμπτώματα περιόδου και μπορεί να σας μπερδέψουν, σε συνδυασμό με την αιμόρροια εμφύτευσης.
  • Ναυτία που προκαλείται από την αύξηση της ορμόνης β-χοριακής γοναδοτροπίνης.
  • Κόπωση ή εξάντληση που επίσης υπεύθυνη είναι η β-χοριακή γοναδοτροπίνη.
  • Πρήξιμο και ευαισθησία στο στήθος εξαιτίας της αλλαγής των ορμονών.
  • Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος εξαιτίας της ωορρηξίας
     
     
     

Υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα που μπορεί να αισθανθείτε αν και τα πιο συνηθισμένα είναι αυτά που αναφέραμε.

 

Συμπτώματα εγκυμοσύνης - 4η εβδομάδα
 

Την τέταρτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης το έμβρυο έχει μέγεθος σπόρου παπαρούνας. Θεωρητικά ακόμη ονομάζεται βλαστοκύστη αφού δεν έχει σχηματιστεί έμβρυο και μοιάζει με μπάλα κυττάρων. Η βλαστοκύστη έχει ολοκληρώσει το ταξίδι της και ετοιμάζεται να εμφυτευτεί στη μήτρα. Τότε ξεκινούν να αναπτύσσονται ο αμνιακός σάκος με το αμνιακό υγρό και ο ομφάλιος λώρος. Περίπου 6-12 μέρες μετά τη γονιμοποίηση, απελευθερώνεται η ορμόνη β-χοριακή γοναδοτροπίνη και διακόπτεται η περίοδος. Σε αυτή τη φάση απαγορεύονται αυστηρά το κάπνισμα, το αλκοόλ, το άγχος και ορισμένες τροφές και φάρμακα προς αποφυγή αποβολής. 
 
 Τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης στην 4η εβδομάδα είναι και τα πιο συνηθισμένα. Πολλά από τα συμπτώματα ίσως τα συναντήσετε αργότερα.
 

  • Πόνος στην κοιλιά και κράμπες είναι σημάδι ότι η βλαστοκύστη έχει εμφυτευθεί επιτυχώς στη μήτρα.
  • Ναυτία λόγω αύξησης ορμονών που είναι πιο έντονη μετά την 9η εβδομάδα κύησης.
  • Ευαισθησία και πόνος στο στήθος από αυξημένη παραγωγή προγεστερόνης.
  • Συχνουρία που μπορεί να κρατήσει έως και το τέλος της εγκυμοσύνης.
  • Κόπωση και αίσθημα κούρασης αφού το σώμα σας δουλεύει υπερωρίες για εσάς και το μωρό σας.
  • Εναλλαγές διαθέσεων αφού αλλάζουν πολλές ορμόνες ταυτόχρονα και συνήθως ηρεμούν μετά τη 12η εβδομάδα της κύησης
  • Φούσκωμα εξαιτίας της προγεστερόνης και ελαφριά δυσφορία.
  • Άνοδος θερμοκρασίας στο σώμα με την αύξηση της προγεστερόνης.
     
     

Συμπτώματα εγκυμοσύνης - 5η εβδομάδα

Στην 5η εβδομάδα την εγκυμοσύνης το έμβρυο μοιάζει με γυρίνο και έχει μέγεθος σουσαμιού, μόλις 2 χιλιοστά. Το τεστ εγκυμοσύνης μπορεί εύκολα να επιβεβαιώσει αν είστε έγκυος καθώς τα επίπεδα HCG (β-χοριακης γοναδοτροπίνης) είναι πολύ υψηλά. Αρχίζει να σχηματίζεται το κυκλοφορικό σύστημα των αιμοφόρων αγγείων, η καρδιά, το νευρικό σύστημα, οι πνεύμονες ακόμα και τα γεννητικά του όργανα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να διακρίνουμε ακόμη τίποτα από αυτά καθώς όπως είπαμε είναι πολύ μικροσκοπικό. Το έμβρυο αποτελείται από τρία στρώματα, το εξώδερμα το μεσόδερμα και το ενδόδερμα. Αυτά τα τρία στρώματα αργότερα θα αποτελέσουν τα όργανα του. Η καρδιά είναι το πρώτο λειτουργικό όργανο και θα μπορέσουμε αργότερα να την ακούσουμε. 
 
Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης στην 5η εβδομάδα είναι τα εξής:

 

  • Κόπωση
  • Αύξηση σάλιου
  • Πόνος και ευαισθησία στο στήθος
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ναυτία
  • Αλλαγή στην επιθυμία τροφίμων και αλλαγές προτίμησης αυτών
  • Αυξημένη θερμοκρασία
  • Αυξημένη ή μειωμένη όρεξη
  • Λιγούρες
  • Βουλωμένη μύτη
  • Τσιμπήματα στην κοιλιά
    Τα τσιμπήματα στην κοιλιά είναι ένα από τα συμπτώματα εγκυμοσύνης που δεν συναντάμε συχνά. Πρόκειται για τράβηγμα στο υπογάστριο που προκαλεί δυσφορία καθώς η μήτρα και το σώμα αλλάζουν.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης - 6η εβδομάδα

Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης την 6η εβδομάδα της κύησης δεν διαφοροποιούνται από αυτά που μπορεί να είχατε και τις προηγούμενες. Το έμβρυο τώρα έχει το μέγεθος φακής και η καρδιά του χτυπάει ταχύτερα και σχεδόν διπλάσια πιο γρήγορα από ότι η δική σας. Σε αυτή τη φάση αρχίζουν να αναπτύσσονται οι πνεύμονες, το συκώτι, ο θυρεοειδής αδένας και το έντερο. Την 6η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί και ο νευρικός σωλήνας που συνδέει τον εγκέφαλο με τον νωτιαίο μυελό. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του αρχίζουν και αυτά να εμφανίζονται όπως επίσης και τα άκρα του που μοιάζουν με πτερύγια. Η αρτηριακή πίεση πέφτει με αποτέλεσμα να νιώθετε ζάλη ή να έχετε λιποθυμικές τάσεις.
 

Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης την 6η εβδομάδα είναι ίδια με τις προηγούμενες εβδομάδες, δηλαδή:

 

  • Ναυτία
  • Αλλαγή στην επιθυμία τροφίμων και αλλαγές προτίμησης αυτών
  • Αυξημένη θερμοκρασία
  • Αυξημένη ή μειωμένη όρεξη
  • Λιγούρες
  • Κόπωση
  • Πόνος και ευαισθησία στο στήθος
  • Δυσκοιλιότητα
  • Συχνουρία


Συμπτώματα εγκυμοσύνης - 7η εβδομάδα

Το έμβρυο είναι διπλάσιο την 7η εβδομάδα εγκυμοσύνης και πλέον έχει το μέγεθος ενός μύρτιλου. Το κεφάλι του έχει το ⅓ του μεγέθους του σώματος του και τα ρουθούνια και τα μάτια αρχίζουν να διαμορφώνονται πιο καθαρά. Ο εγκέφαλός του αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και τα άκρα παίρνουν κι αυτά σιγά σιγά πιο καθαρή μορφή. Ακόμα δεν μπορούμε να διακρίνουμε αν πρόκειται για αγόρι ή για κορίτσι. Το μήκος του εμβρύου είναι από 5-8 χιλιοστά. Αναπτύσσει πάγκρεας το οποίο παράγει ινσουλίνη και βοηθάει στο μεταβολισμό της ενέργειάς του.
 
Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης που παρατηρούνται την 7η εβδομάδα κύησης εκτός από ναυτία και κόπωση είναι τα ακόλουθα:

 

  • Αυξημένη αίσθηση της όσφρησης
     Τα οιστρογόνα είναι υπεύθυνα για την αύξηση αυτής της αίσθησης αφού αυξάνονται ραγδαία.
      
  • Ακμή
     Οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας μπορεί να προκαλέσουν εμφάνιση ακμής
      
  • Αύξηση σάλιου
     Σχετίζεται με τη ναυτία και πιθανόν οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές
     
    Επίσης:
     
  • Καούρες και δυσπεψία
  • Αλλαγή στην επιθυμία τροφίμων και αλλαγές προτίμησης αυτών
  • Αυξημένη θερμοκρασία
  • Αυξημένη ή μειωμένη όρεξη
  • Λιγούρες
  • Κόπωση
  • Συχνουρία
  • Πόνος και ευαισθησία στο στήθος
     

Συμπτώματα εγκυμοσύνης - 8η εβδομάδα

Κατά την 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης το έμβρυο αρχίζει να παίρνει ανθρώπινη μορφή και τα χαρακτηριστικά του είναι πιο ευδιάκριτα. Έχει μέγεθος μεγάλης ρώγας σταφυλιού και το μήκος του φτάνει τα 1,6 εκατοστά. Έχουν σχηματιστεί μικρά χέρια και πόδια και η σπονδυλική του στήλη έχει σχηματιστεί κι αυτή. Τα όργανά του βρίσκονται στη θέση τους και το νευρικό σύστημα στον εγκέφαλο αρχίζει να αναπτύσσεται. Τα εξωτερικά γεννητικά του όργανα είναι πλήρως σχηματισμένα, αν και δεν μπορούμε να τα δούμε ακόμη. Η καρδιά του ακούγεται καθαρά στον υπέρηχο και χτυπά 150-170 φορές γρηγορότερα. Μπορείτε να ακούτε καθημερινά την καρδούλα του μωρού σας να χτυπάει χρησιμοποιώντας ένα Doppler Εμβρύου. Το έμβρυο αρχίζει να κινείται παρόλο που εσείς δεν μπορείτε να το νιώσετε ακόμη. Η μήτρα μεγαλώνει διαρκώς και το αμνιακό υγρό αυξάνεται. Το μωρό αποκτά πιο έντονα χαρακτηριστικά όπως η μύτη, το στόμα και το άνω χείλος. Η κυκλοφορία στο αίμα σας αυξάνεται όπως και η ποσότητά του. 
 
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα εγκυμοσύνης την 8η εβδομάδα είναι και τα πιο έντονα. Η κούραση είναι πλέον μόνιμο φαινόμενο καθώς το σώμα σας δουλεύει πιο έντονα μέχρι την πλήρη ανάπτυξη του μωρού. Νέα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους όπως:

 

  • Δημιουργία κιρσών 
     Η κυκλοφορία στο αίμα αυξάνεται και σε συνδυασμό με την αύξηση ορμονών και την μεγέθυνση της μήτρας, προκαλεί την εμφάνιση κιρσών
     
  • Βλέπετε παράξενα ή αλλόκοτα όνειρα 
     Το άγχος που έχετε καθώς πρόκειται να γίνετε για πρώτη φορά μαμά σας βάζει στη διαδικασία να βλέπετε πιο έντονα και περίεργα όνειρα
     
  • Αυξημένα κολπικά υγρά
     Με όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα σας είναι απόλυτα φυσιολογικό τα κολπικά υγρά σας να αυξηθούν
     
  • Φούσκωμα και αέρια
     Αρκετά ενοχλητικό σύμπτωμα που όμως δεν μπορείτε να αποφύγετε
     
  • Συσπάσεις - Τραβήγματα - Τσιμπήματα στην κοιλιά
     Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η αιτία για αυτές τις ενοχλήσεις είναι η μήτρα που μεγαλώνει. Αν παρόλα αυτά σας δημιουργεί άγχος και η ενόχληση είναι ανυπόφορη ή επιμένει, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας 
     
     

Η ναυτία, η κόπωση, οι λιγούρες και όλα όσα έχουμε αναφέρει τις προηγούμενες εβδομάδες, είναι και αυτά συμπτώματα.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης - 9η εβδομάδα

Η 9η εβδομάδα είναι η αρχή του τέλους του 1ου τριμήνου και τα συμπτώματα παραμένουν έντονα. Το μωρό σας, όπως μπορείτε πλέον να το αποκαλείτε, έχει μέγεθος ελιάς και φτάνει τα 2,3 εκατοστά μήκος και ζυγίζει μόλις 2 γραμμάρια. Τα βασικά όργανα και μέρη του σώματός του έχουν ολοκληρωθεί όπως και οι βασικές λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά του. Ο πλακούντας θα φροντίσει από εδώ και πέρα για την αύξηση βάρους του, παράγοντας ορμόνες και δίνοντας στο μωρό όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Ξεκινάει η δημιουργία οστών στα χέρια και τα μάτια έχουν αποκτήσει βλέφαρα που παραμένουν όμως κλειστά. 
 
 Όσο για τα συμπτώματα εγκυμοσύνης την 9η εβδομάδα, παραμένουν ίδια με την προηγούμενη, με την μόνη διαφορά ότι μπορείτε να νιώσετε ναυτία οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και το στήθος σας θα έχει μεγαλώσει αρκετά.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης - 10η εβδομάδα

Τη 10η εβδομάδα της εγκυμοσύνης το μωρό ξεκινάει να αναπτύσσει ολοένα και περισσότερο οστά και χόνδρους. Το μέγεθός του είναι όσο ένα κουμκουάτ με βάρος περίπου 4 γραμμάρια και μήκος 3 εκατοστά. Οι ιστοί και τα όργανα στο σώμα του αρχίζουν να ωριμάζουν. Όσο για τα μάτια και τα αυτιά πηγαίνουν σιγά σιγά στη σωστή θέση. Όργανα όπως το ήπαρ, τα νεφρά, ο εγκέφαλος και το παχύ και λεπτό έντερο έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν κανονικά. Στα δάχτυλά του υπάρχουν ακόμα οι νηκτικές μεμβράνες και διαμορφώνονται σταδιακά τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα νύχια του. Έχουν σχηματιστεί τα νεογιλά δόντια και αναπτύσσονται τα γευστικά νεύρα. Στα αγόρια ξεκινάει η παραγωγή τεστοστερόνης στους όρχεις. Τα νεφρά παράγουν περισσότερα ούρα και το στόμα του φαίνεται να κινείται. 
 

Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης τη 10η εβδομάδα είναι ακριβώς ίδια με τις προηγούμενες, με ελάχιστες προσθήκες. 
 
Επιπλέον συμπτώματα εγκυμοσύνης τη 10η εβδομάδα:

 

  • Τσιμπήματα στην κοιλιά ή πιέσεις 
     Καθώς το μωρό αναπτύσσεται μεγαλώνει η μήτρα και ανοίγει η λεκάνη προκαλώντας αυτές τις ενοχλήσεις
     
     
  • Πιο ορατές φλέβες
     Εξαιτίας της αυξημένης ροής του αίματος και της παραγωγής του, οι φλέβες εμφανίζονται πιο έντονες από ότι συνήθως
     
     
  • Δυσπεψία και καούρες
     Οι αλλαγές στο μεταβολισμό μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία και καούρες 
     
     
  • Κολπική μυκητίαση
     Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί κολπική μυκητίαση εξαιτίας των ορμονών
     
     

Τα καλά νέα είναι πως η ναυτία αρχίζει να υποχωρεί και μπορείτε να ξεκινήσετε πιο σωστή διατροφή.
 

Συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα και τρίμηνο

 
Εβδομάδα 1η ως 13η - Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης
 
Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι από την 1η εβδομάδα έως και την 13η. Σε αυτό το διάστημα ξεκινάει ο οργανισμός και το σώμα να αλλάζει και να προετοιμάζεται για την φιλοξενία του εμβρύου. Τα συμπτώματα ότι είστε έγκυος φαίνονται καθαρά και παρατηρείτε πολλές αλλαγές στο σώμα αλλά και τον ψυχικό σας κόσμο. Οι ορμόνες σας αυξάνονται και τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο έντονα αισθητά. Σε αυτό το διάστημα βάσει των συμπτωμάτων σας, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης και να επιβεβαιώσετε αν τελικά είστε έγκυος.

 

Εβδομάδα 14η ως 26η - Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Στο δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης, πολλά από τα συμπτώματα έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Η ναυτία μοιάζει παρελθόν και το μωρό έχει πάρει πλέον ανθρώπινη μορφή. Αποκτά τριχοφυΐα σε όλο του το σώμα και αρχίζει να ακούει εξωτερικούς ήχους. Έχει σχηματίσει πλήρως νύχια και παίζει με τον ομφάλιο λώρο. Η κοιλιά σας εμφανώς μεγαλώνει και το μωρό κινείται, μάλιστα θα το αισθανθείτε να κλωτσάει για πρώτη φορά. Συμπτώματα όπως η κυκλοθυμία και οι εναλλαγές στη διάθεσή σας υποχωρούν. Τα ούλα σας φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητα και ίσως να ματώνουν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών. Το βάρος σας αυξάνεται σταδιακά και ίσως αισθανθείτε κνησμό στο δέρμα. Τα πόδια σας είναι πρησμένα λόγω της αύξησης βάρους και της κατακράτησης υγρών. Στα μέσα του δεύτερου τριμήνου μπορεί να εμφανίσετε κιρσούς, ραγάδες, εξάψεις και πρήξιμο των άκρων.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης στο δεύτερο τρίμηνο που πρέπει να προσέξετε: 

  • Ακατάπαυστος πονοκέφαλος
  • Ναυτία και δυσφορία
  • Οξύς πόνος στην κοιλιά
  • Πίεση στη λεκάνη
  • Αύξηση κολπικών υγρών
  • Κολπική αιμορραγία
  • Συσπάσεις

Εάν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα επιμένουν και είναι έντονα, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας.

Εβδομάδα 27η ως 41η - Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης
Φτάνουμε στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης που πρέπει σιγά σιγά να προετοιμαστείτε για την άφιξη του βρέφους. Το μωρό σας πλέον μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του και να πιπιλάει τα δάχτυλά του. Το μωρό παίρνει αντισώματα και αναπτύσσει πλήρως τον εγκέφαλό του. Το τελικό του βάρος μπορεί να φτάσει από 3 έως 4,5 κιλά και το ύψος του από 48 έως 55 εκατοστά. Τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, οι επισκέψεις στο μπάνιο θα γίνουν πιο συχνές. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσέξετε αρκετά για σημάδια προεκλαμψίας.

Η προεκλαμψία είναι μια επιπλοκή κατά την κύηση και μπορεί να γίνει αντιληπτή αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, αν εμφανιστούν οιδήματα (στα άκρα, αλλά κυρίως στο πρόσωπο), αν εμφανιστεί πρωτεΐνη στα ούρα. Αυτά τα τρία αποτελούν βασικά συμπτώματα. Τα αίτια της προεκλαμψίας δεν έχουν διασαφηνισθεί ακόμα, όμως φαίνεται να σχετίζονται με τη μειωμένη ροή αίματος προς το έμβρυο από τον πλακούντα, από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.


Επίσης σε αυτό το τρίμηνο μπορεί να εμφανίσετε αιμορροΐδες.
Η μήτρα μεγαλώνει και προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή καθώς καταλαμβάνει πολύ χώρο.
Οι συσπάσεις Braxton Hicks μοιάζουν με κανονικές συσπάσεις ή συστολές και μπορεί να σας ανησυχήσουν χωρίς να είναι επικίνδυνες.

Τέλος έρχεται η ώρα του τοκετού και η στιγμή που θα κρατήσετε για πρώτη φορά το μωράκι σας αγκαλιά.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης που δείχνουν αν είναι αγόρι ή κορίτσι

Εκτός από τον υπέρηχο υπάρχουν μερικά συμπτώματα εγκυμοσύνης που μπορεί να μαρτυρήσουν αν θα κάνετε αγόρι ή κορίτσι. Από πολύ παλιά οι γυναίκες πίστευαν πως μπορούσαν να προσδιορίσουν το φύλο του μωρού βάσει των συμπτωμάτων που είχαν στην εγκυμοσύνη. Φυσικά όλα αυτά είναι θεωρίες και δεν μπορούν να αποδειχθούν επιστημονικά. Παρακάτω θα δείτε μερικά από αυτά τα συμπτώματα που σας βοηθούν να διακρίνετε το φύλο του μωρού.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης για κορίτσι

  • Κοιλιά ψηλά και βάρος στο κέντρο
  • Λιπαρό δέρμα ή ακμή
  • Λιπαρά μαλλιά
  • Πρωινή ναυτία
  • Λιγούρες για γλυκά
  • Αύξηση καρδιακών παλμών
  • Αυξημένη τριχοφυΐα
  • Θολά ούρα
  • Πρήξιμο στη μύτη

Συμπτώματα εγκυμοσύνης για αγόρι

  • Κοιλιά χαμηλά
  • Ξηρό δέρμα
  • Υγιή μαλλιά
  • Λιγούρες
  • Κυκλοθυμία
  • Σκούρο χρώμα ούρων
  • Κρύα πόδια
  • Ξηρά χέρια
  • Ελάχιστη πρωινή ναυτία
  • Στρογγυλή και μυτερή κοιλιά
  • Σκούρες θηλές
  • Επιθυμία για κατανάλωση κρέατος
  • Λάμψη στο πρόσωπο
  • Ημικρανίες
  • Τριχοφυΐα πάνω και κάτω από τον αφαλό
  • Πρησμένα πόδια
  • Αδεξιότητα

Το φύλο του μωρού μπορεί να προσδιοριστεί με βεβαιότητα στον υπέρηχο την 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης που έρχονται και φεύγουν

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα εγκυμοσύνης που έρχονται και φεύγουν χωρίς αυτό να είναι λόγος ανησυχίας. Ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο πολλά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στην αρχή της κύησης και αργότερα να εξαφανιστούν. Θα υπάρχουν μέρες που μια γυναίκα θα υποφέρει από ναυτία και ζαλάδες και άλλες που μπορεί να μην αισθάνεται τίποτα. Η ποικιλία και η συχνότητα των συμπτωμάτων διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί την χρονική συνέπειά τους.

Η μόνη στιγμή που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία είναι αν από εκεί που αισθανόσασταν το μωρό να κινείται στην κοιλιά, αυτό ξαφνικά σταματήσει για πάνω από μία μέρα. Όλα τα συμπτώματα εγκυμοσύνης έρχονται και φεύγουν εκτός από την κίνηση του μωρού. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο επικοινωνήστε άμεσα με το γυναικολόγο σας.

 

Παρακάτω θα απαντήσουμε σε μερικά συχνά ερωτήματα που αφορούν τα συμπτώματα εγκυμοσύνης και το πώς τα αντιλαμβάνεται η κάθε γυναίκα.

Συχνές ερωτήσεις γύρω από τα συμπτώματα εγκυμοσύνης:


Πότε υποχωρούν τα συμπτώματα εγκυμοσύνης εντελώς;

Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης υποχωρούν εντελώς την ημέρα του τοκετού. Καθόλη τη διάρκεια της κύησης υπάρχουν συμπτώματα που δείχνουν τη σωστή λειτουργία του. Κάποια από τα συμπτώματα είναι εκεί για να σας υποδείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι κάτι χρειάζεται ο οργανισμός σας. Από το δεύτερο τρίμηνο ξεκινάει και η κίνηση του μωρού στην κοιλιά και τελειώνει με την γέννησή του.

 

Γίνεται να έχω συμπτώματα εγκυμοσύνης χωρίς να είμαι έγκυος;

Συμπτώματα εγκυμοσύνης χωρίς να είστε έγκυος δεν υπάρχουν. Πολλές φορές μπερδεύουμε τα συμπτώματα εγκυμοσύνης με αυτά της περιόδου. Ο πόνος στην κοιλιά και τη μέση, η λιγούρα, η ναυτία και η κυκλοθυμία είναι σημάδια αναμονής περιόδου που συχνά μεταφράζονται λανθασμένα σε εγκυμοσύνη.

 

Γιατί δεν έχω συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Είναι πιθανό - αλλά σπάνιο - μια γυναίκα να μην έχει καθόλου συμπτώματα εγκυμοσύνης τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Ο κάθε οργανισμός αντιλαμβάνεται διαφορετικά το θαύμα της κύησης και συμπεριφέρεται με δικό του τρόπο. Κάποια συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια για μία γυναίκα και να μπορέσει να τα αντιληφθεί μετά τη 16η εβδομάδα. Κάποια μάλιστα μοιάζουν με αυτά της εμμηνόρροιας με αποτέλεσμα να καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για εγκυμοσύνη μετά την απώλεια της πρώτης περιόδου. Το μόνο σύμπτωμα που γίνεται αισθητά αντιληπτό είναι η κίνηση του μωρού και το φούσκωμα της κοιλιάς.

 

Εγκυμοσύνη σε δίδυμα - Τι συμπτώματα θα έχω;

Στην εγκυμοσύνη σε δίδυμα τα συμπτώματα είναι πολύ πιο έντονα και πιο ξεκάθαρα. Γυναίκες έχουν αναφέρει πως βίωσαν αυτά τα συμπτώματα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι άλλες σε μία απλή εγκυμοσύνη. Συμπτώματα που προδίδουν την εγκυμοσύνη σε δίδυμα είναι τα παρακάτω.

● Έντονη πρωινή ναυτία
Ενώ η πρωινή ναυτία θεωρείται βασικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, στην εγκυμοσύνη σε δίδυμα έχει μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση.

● Αισθητή κόπωση
Η κόπωση οδηγεί σε εξάντληση όταν πρόκειται για δίδυμα καθώς ο οργανισμός εργάζεται πολύ σκληρά για να βγάλει πέρα και η αύξηση των ορμονών είναι σημαντικά υψηλή.

● Υψηλή HCG ( β-χοριακή γοναδοτροπίνη)
Τα πολύ υψηλά επίπεδα την ορμόνης HCG συνήθως μαρτυρούν την ύπαρξη διδύμων.

● Ελαφριά αιμορραγία
Η εμφάνιση αίματος μπορεί να είναι πιο συχνή και έντονη.

● Αύξηση βάρους
Το βάρος σας αυξάνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς.

● Πρόωρη εμβρυακή κίνηση
Θα αισθανθείτε κίνηση στην κοιλιά σας πιο γρήγορα από ότι συνήθως.

● Μεγάλη κοιλιά
Η μεγάλη κοιλιά και η αύξηση βάρους πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη είναι σημάδι ότι περιμένετε δίδυμα.

● Καρδιακός παλμός εμβρύου
Στο υπερηχογράφημα θα ακούσετε δύο καρδιές αντί για μία.

Έχω συμπτώματα εγκυμοσύνης αλλά το τεστ βγήκε αρνητικό

Ένα αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα που νιώσατε δεν μαρτυρούσαν εγκυμοσύνη αλλά επερχόμενη άφιξη της περιόδου σας. Σε κάποιες περιπτώσεις ένα τεστ είναι αρνητικό επειδή έγινε πιο νωρίς από ότι έπρεπε και οι τιμές της HCG ( β-χοριακής γοναδοτροπίνης ) είναι ακόμη χαμηλές. Συνήθως τα τεστ εγκυμοσύνης σας δίνουν ακριβή αποτελέσματα 14 μέρες μετά την ωορρηξία. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε πως με τα πρωινά ούρα της ημέρας είναι πιο πιθανό να πάρετε τα σωστά αποτελέσματα. Η υπερβολική κατανάλωση υγρών πριν από το τεστ αραιώνει την ορμόνη HCG και μπορεί να έχετε ανακριβή ή ψεύτικα αποτελέσματα.

Αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχετε και αν δεν ακολουθήσετε σωστά τις οδηγίες χρήσης του τεστ εγκυμοσύνης, γι’αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί κατά τη χρήση του τεστ. Επίσης, μην χρησιμοποιείτε το τεστ μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης. Σε σπάνιες περιπτώσεις ένα ανακριβές αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται σε εξωμήτρια κύηση. Τα τεστ εγκυμοσύνης Hometest έχουν 99% ακρίβεια.

Είναι ο πόνος στο στομάχι σύμπτωμα εγκυμοσύνης;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος στο στομάχι. Ναυτία, καούρες, δυσπεψία, στομαχικές κράμπες και η μεγέθυνση της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι. Επίσης η δυσκοιλιότητα προκαλεί δυσφορία και στομαχικές ενοχλήσεις στην έγκυο μητέρα.

Ωστόσο ο πόνος στο στομάχι εκτός από σύμπτωμα εγκυμοσύνης μπορεί να επιφυλάσσει άλλα πράγματα πιο σοβαρά.

Κίνδυνοι από πόνο στο στομάχι:

  • Προεκλαμψία
  • Έκτοπη κύηση
  • Πρόωρος τοκετός
  • Εξωμήτριο
  • Αποκόλληση πλακούντα
  • Ουρολοίμωξη
  • Πέτρες στα νεφρά
  • Στομαχικό έλκος
  • Ακατάλληλη διατροφή
  • Λοιμώξεις
  • Γαστρίτιδα
  • Αποβολή

Αν ο πόνος στο στομάχι επιμένει συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη λήψη φαρμάκων.

Πότε είναι τα τσιμπήματα στην κοιλιά σύμπτωμα εγκυμοσύνης;

Τα τσιμπήματα στην κοιλιά αποτελούν σύμπτωμα εγκυμοσύνης όταν βρίσκεστε στο στάδιο της κύησης όπου η μήτρα ξεκινάει να μεγαλώνει και να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο. Τραβήγματα στο υπογάστριο και συσπάσεις είναι κι αυτά φυσιολογικά συμπτώματα.

Οι πόνοι στη μήτρα είναι σύμπτωμα εγκυμοσύνης ή κρύβουν κάτι άλλο;

Καθώς η μήτρα μεγαλώνει, έντονοι πόνοι κάνουν την εμφάνισή τους και αποτελούν βασικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Το σώμα σας αλλάζει προκειμένου να υποδεχτεί το μωρό σας και οι πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος γίνονται πιο συχνά αντιληπτοί. Ο έντονος πόνος στη μήτρα που δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα ίσως οφείλεται σε άλλα αίτια.

Αιτίες για πόνους στη μήτρα:

  • Ενδομητρίωση
  • Πρόπτωση μήτρας
  • Σαλπιγγίτιδα
  • Πυελική φλεγμονώδης νόσος
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
  • Εξωμήτρια κύηση
  • Ινομυώματα
  • Όγκος

Υπάρχουν κι άλλες παθήσεις όπως επίσης ιοί και βακτήρια που μπορεί να ευθύνονται για πόνους στη μήτρα. Σε κάθε περίπτωση είναι φρόνιμο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Είναι ο πόνος κατά την επαφή σύμπτωμα εγκυμοσύνης;

Ο πόνος από μόνος του όχι, όμως σε εγκυμονούσα γυναίκα ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή είναι σύμπτωμα εγκυμοσύνης που κρύβει ορισμένους κινδύνους. Σε μία καλώς εξελισσόμενη εγκυμοσύνη η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται εφόσον δεν γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να βλάψει τη μητέρα ή το έμβρυο. Επαφή μπορεί να υπάρξει έως και την 36η εβδομάδα χωρίς να συντρέχει κάποιος κίνδυνος. Το έμβρυο απέχει από το σημείο επαφής και δεν υπάρχει τρόπος να το βλάψει. Μόνο όταν υπάρχουν επιπλοκές είναι σοφό να απέχετε από τη σεξουαλική επαφή.

Λόγοι και συμπτώματα που δεν επιτρέπουν επαφή:

  • Πόνος στη μέση
  • Πολύδυμη κύηση
  • Αίμα από αποκόλληση πλακούντα
  • Προδρομικός πλακούντας
  • Ιστορικό πρόωρου τοκετού ή αποβολής
  • Εξωσωματική γονιμοποίηση
  • Ανεπάρκεια τραχήλου
  • Κολπική αιμορραγία

Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή του γιατρού ή του γυναικολόγου σας για να σας λύσει οποιαδήποτε απορία.

 

Ποια είναι τα πιο παράξενα συμπτώματα εγκυμοσύνης;


Συμπτώματα εγκυμοσύνης που μπορεί να θεωρηθούν παράξενα συμβαίνουν καθόλη τη διάρκεια. Αισθήσεις που οξύνονται και επιθυμίες για ασυνήθιστα φαγητά είναι μερικά από τα πιο παράξενα συμπτώματα που θα δούμε παρακάτω.

 

Αύξηση της όσφρησης: Η όσφρησή σας θα οξυνθεί και θα μπορείτε να αισθανθείτε μυρωδιές γύρω σας που άλλοτε αγνοούσατε.

Εφιάλτες: Καθώς οι ορμόνες σας αυξάνονται μαζί με τα επίπεδα του άγχους για τη νέα ζωή που δημιουργείται μέσα σας, θα βλέπετε συχνά εφιάλτες.

Λιγούρες: Θα έχετε συχνά επιθυμία για φαγητό. Τροφές που κάποτε αποφεύγατε τώρα θα θέλετε να τις τρώτε συνέχεια.

Αλλαγές στη λίμπιντο: Η επιθυμία σας για επαφή θα κορυφωθεί.

Περίεργη γεύση στο στόμα: Πολλές γυναίκες αισθάνονται περίεργη μεταλλική γεύση στο στόμα.

Αλλαγές στο δέρμα: Το δέρμα σας θα γίνει πιο λιπαρό ή πιο ξηρό.

Τα μαλλιά είναι πιο υγιή: Τα μαλλιά σας θα γίνουν πιο πλούσια και θα λάμπουν.

Έχουν παρατηρηθεί πολλά παράξενα συμπτώματα εγκυμοσύνης που διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και εκδηλώνονται διαφορετικά.

Υπάρχουν σπάνια συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Σπάνια μπορούν να θεωρηθούν τα συμπτώματα εγκυμοσύνης που εμφανίζονται πιο νωρίς από ότι συνήθως ή είναι λιγότερο γνωστά. Δεν είναι σίγουρο ότι μία γυναίκα θα εμφανίσει όλα τα συμπτώματα, ούτε πως θα είναι τα ίδια σε κάθε εγκυμοσύνη. Τα πιο σπάνια συνηθώς είναι τα υγρά που εκκρίνει το σώμα μας και αυτά που έχουν να κάνουν με αλλαγές στην εμφάνιση.

Περίεργες κολπικές εκκρίσεις: Εκτός από κηλίδες αίματος, σπάνια οι γυναίκες κάνουν αναφορά για κολπικές βλέννες σε κολλώδη, λευκή ή κίτρινη μορφή.

Ρινική συμφόρηση: Δεν πρόκειται για κρυολόγημα αλλά για σύμπτωμα εγκυμοσύνης εξαιτίας της αύξησης της ροής του αίματος.

Πρησμένα ούλα: Τα ούλα σας μπορεί να πρηστούν και να ματώσουν κατά το βούρτσισμα εξαιτίας των επιπέδων των ορμονών.

Αέρια: Η δυσπεψία που προκαλείται από την αλλαγή στο μεταβολισμό σας μπορεί να σας επιφέρει αέρια.

Αν έχετε απορία σχετικά με τα συμπτώματα εγκυμοσύνης που βιώνετε και δεν είστε σίγουρες περί τίνος πρόκειται, μπορείτε πάντα να αναζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Ποια είναι τα 10 πιο ενοχλητικά συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Σίγουρα πολλές γυναίκες θα συμφωνήσουν ότι πολλά από τα συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι ενοχλητικά. Αυτά είναι τα 10 που πιστεύουμε ότι είναι και τα πιο ενοχλητικά:

  • Ναυτία
  • Συχνουρία
  • Αιμορροΐδες
  • Φούσκωμα
  • Πόνος στο στήθος και την κοιλιά
  • Καούρες
  • Ραγάδες
  • Αυξημένη τριχοφυΐα
  • Αέρια
  • Δυσκοιλιότητα


Η λήψη φαρμάκων για την ανακούφιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων είναι κάτι που θα πρέπει να γίνεται μόνο με την καθοδήγηση του γιατρού σας.

Γίνεται να έχω παλίνδρομη κύηση και συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης εμφανίζονται συνήθως στο πρώτο τρίμηνο και αιτία για διακοπή αυτών είναι η παλίνδρομη κύηση ή αποβολή. Παλίνδρομη κύηση ή αποβολή ονομάζουμε την κύηση που ενώ εξελίσσεται κανονικά διακόπτεται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και συνήθως πριν την 20η εβδομάδα. Η παλίνδρομη κύηση μπορεί να γίνει αντιληπτή στο υπερηχογράφημα καθώς δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα. Αν συμβεί κατά το πρώτο τρίμηνο το πρόβλημα εντοπίζεται στο έμβρυο, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο το πρόβλημα εντοπίζεται συνήθως στη μητέρα ίσως εξαιτίας π.χ. της ανεπάρκειας του τραχήλου της μήτρας. 

Αίτια για παλίνδρομη κύηση κατά το πρώτο τρίμηνο:

● Ηλικία της μητέρας
Ο κίνδυνος της παλίνδρομης κύησης αυξάνεται μετά τα 30 έτη της μητέρας και κορυφώνεται στην ηλικία των 35 με 40.

● Ορμονικά προβλήματα
Ορμονικά προβλήματα με μεγάλο εύρος μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης.

● Ιογενείς λοιμώξεις
Πρόβλημα με τα χρωμοσώματα του εμβρύου, ανωμαλίες της μήτρας και ανοσολογικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην παλίνδρομη κύηση.

Παχυσαρκία
Η κακή διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει επιπτώσεις στο έμβρυο.

Κάπνισμα
Από τα πρώτα πράγματα που απαγορεύονται αυστηρά σε μία εγκυμοσύνη είναι το κάπνισμα καθώς μπορεί να προκαλέσει ρήξη πλακούντα και άλλα προβλήματα.

● Κατανάλωση αλκοόλ και προϊόντων καφεΐνης
Το αλκοόλ και η καφεΐνη όταν καταναλώνεται σε σημαντικές ποσότητες είναι παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει παλίνδρομη κύηση.

● Χρήση φαρμάκων
Πριν ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία της σύλληψης θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη λήψη φαρμάκων καθώς πολλά φάρμακα είναι απαγορευτικά κατά την εγκυμοσύνη.

 

Αίτια για Παλίνδρομη κύηση κατά το δεύτερο τρίμηνο:

  • Ανεπάρκεια τραχήλου της μήτρας
  • Προβλήματα υγείας ή παθήσεις
  • Μολύνσεις
  • Διαβήτης
  • Τροφική δηλητηρίαση
  • Υποβλεννογόνια ινομυώματα
  • Δομικές ανωμαλίες της μήτρας
  • Πολυκυστικές ωοθήκες

Συμπτώματα στη παλίνδρομη κύηση:

Δεν υπάρχουν σαφή συμπτώματα στη παλίνδρομη κύηση όμως μερικοί παράγοντες μπορεί να βοηθήσουν ώστε να καταλάβουμε αν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Η κολπική αιμορραγία βαριάς μορφής και ο έντονος κοιλιακός πόνος, συχνά μαρτυρούν κάποια ανωμαλία στην εγκυμοσύνη. Κολπικά υγρά και υπολείμματα ιστών που εμφανίζονται στο εσώρουχο, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Σε μία παλίνδρομη κύηση τα συμπτώματα εγκυμοσύνης υποχωρούν και διακόπτονται.

Πως γίνεται η διάγνωση στη παλίνδρομη κύηση;

Συνήθως η διάγνωση στη παλίνδρομη κύηση γίνεται μέσω υπερηχογραφήματος. Σε πολλές περιπτώσεις η έγκυος δεν καταλαβαίνει ότι η κύηση έχει διακοπεί με αποτέλεσμα να το μαθαίνει στην πρώτη εξέταση υπερήχου. Άλλος τρόπος είναι η εξέταση αίματος για να δούμε αν έχουν αυξηθεί οι τιμές της HCG ( β-χοριακής γοναδοτροπίνης) και της προγεστερόνης.

Αντιμετώπιση για την παλίνδρομη κύηση ύστερα από διάγνωσή της:

Για την αντιμετώπιση πρέπει να γνωρίζουμε τους παράγοντες που οδήγησαν σε παλίνδρομη κύηση. Αυτό εξαρτάται από το τρίμηνο που έγινε και από το αν ήταν μερική ή ολική η αποβολή. Στην προχωρημένη εγκυμοσύνη υπάρχει περίπτωση να έχουν παραμείνει προϊόντα κύησης στη μήτρα και θα πρέπει ο γιατρός να προχωρήσει σε απόξεση αυτών. Αυτό ορίζεται ως μερική αποβολή. Στην ολική αποβολή ο γιατρός θα επέμβει μόνο αν υπάρχει ακατάπαυστη αιμορραγία. Συνήθως συνιστάται να περάσουν 3 κύκλοι πριν το ζευγάρι ξεκινήσει πάλι τις προσπάθειες για σύλληψη.

Δεν υπάρχουν έντονα σημάδια που να υποδηλώνουν μια παλίνδρομη κύηση και για αυτό το λόγο αποτελεί τραυματική εμπειρία για τις γυναίκες αλλά και για τους συντρόφους τους καθώς το ανακαλύπτουν αναπάντεχα. Η θλίψη, η οργή και η ανασφάλεια είναι αισθήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στο ζευγάρι και να διαταράξουν τον ψυχικό τους κόσμο προκαλώντας κατάθλιψη.

Κατάθλιψη εγκυμοσύνης - Συμπτώματα:

Εκτός από την αποβολή που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που δημιουργούν κατάθλιψη εγκυμοσύνης με εμφανή συμπτώματα. Οι αλλαγές στη διάθεση των γυναικών κατά την κύηση και η κυκλοθυμία είναι συχνά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

  • Άγχος
  • Μειωμένη όρεξη και ενέργεια
  • Θλίψη
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αποκοινωνικοποίηση
  • Ενοχές
  • Συχνοί καυγάδες
  • Υπνηλία
  • Κρίσεις πανικού
  • Αβεβαιότητα
  • Θυμός
  • Έντονη ανησυχία
  • Αυτοκτονικές τάσεις

Συχνά αίτια στη κατάθλιψη εγκυμοσύνης:

Τα πιο πιθανά αίτια για την κατάθλιψη εγκυμοσύνης είναι οι κοινωνικοί παράγοντες, η προδιάθεση και οι ενδοοικογενειακές σχέσεις. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε σωματικά αίτια από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως η αύξηση του βάρους, η κυκλοθυμία, ο πόνος σε διάφορα μέρη του σώματος και η απότομη διακοπή ορισμένων ενεργειών. Τα οικονομικά και συζυγικά προβλήματα στο ζευγάρι είναι ζητήματα που προκαλούν άγχος και ανησυχία στην έγκυο. Μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες από το οικογενειακό περιβάλλον. Οι επιπλοκές ή μία προηγούμενη απώλεια κύησης επηρεάζουν την έγκυο και δημιουργούν ερωτήματα, ενοχές και ανασφάλειες. Γυναίκες χωρίς σύντροφο ή γυναίκες που έμειναν αναπάντεχα έγκυες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη, ιδιαίτερα αν είναι νεαρής ηλικίας. Τέλος, γυναίκες με ιστορικό κακοποίησης από τους συντρόφους τους ή από το οικογενειακό τους περιβάλλον τείνουν να έχουν καταθλιπτικές ή αυτοκτονικές τάσεις.

Διάγνωση στην κατάθλιψη εγκυμοσύνης:

Η διάγνωση μπορεί να γίνει από το ίδιο το περιβάλλον της γυναίκας και να εξακριβωθεί ότι πρόκειται για κατάθλιψη εγκυμοσύνης με επίσκεψη στο γιατρό ή τον ψυχολόγο. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και εμφανή είναι εύκολο να διαπιστώσουμε ότι κάτι αφύσικο συμβαίνει. Οι απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά που δεν οφείλονται στα συμπτώματα εγκυμοσύνης, είναι προμήνυμα κατάθλιψης. 

Κατάθλιψη εγκυμοσύνης - Αντιμετώπιση:

Η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένο γιατρό που θα κρίνει αν πρόκειται για κατάθλιψη εγκυμοσύνης. Με τα πρώτα εμφανή συμπτώματα καλό είναι να ζητήσετε αμέσως τη συμβουλή του. Η έναρξη ψυχοθεραπείας στην αρχή της κατάθλιψης και η κατανόηση του προβλήματος βοηθούν σημαντικά στη θεραπεία.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ψυχική υγεία της μητέρας επηρεάζει άμεσα και το βρέφος. Μία χαρούμενη και ήρεμη μητέρα ισούται με ένα υγιές, ήρεμο και σωστά ανεπτυγμένο βρέφος.

 

Αν το κείμενο σας βοήθησε να καταλάβετε αν έχετε συμπτώματα εγκυμοσύνης και σε ποιο στάδιο βρίσκεται, το μόνο που μένει είναι να προμηθευτείτε ένα τεστ εγκυμοσύνης HomeTest για να μάθετε σίγουρα και αξιόπιστα αν είστε έγκυος.

Αν πάλι τώρα ξεκινάτε το ταξίδι σας προς τη σύλληψη, τα τεστ ωορρηξίας θα σας βοηθήσουν να βρείτε την κατάλληλη στιγμή για να κάνετε προσπάθεια.