Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ωορρηξία και τη χρήση των τεστ ωορρηξίας

Τί είναι ωορρηξία

Ωορρηξία είναι μια διαδικασία που γίνεται κατά κανόνα μία φορά σε κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο και για να συμβεί συνεργάζονται κάποιες ορμόνες, με αποτέλεσμα μια ωοθήκη να απελευθερώσει ένα ωάριο. Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα κατά το μέσο του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Εκείνες οι μέρες είναι οι γόνιμες και με τις σωστές επαφές, αυξάνετε την πιθανότητα σύλληψης και εγκυμοσύνης.

 

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά: Ένα ωάριο που είναι αποθηκευμένο στις ωοθήκες, μεγαλώνει και ωριμάζει. Όταν είναι έτοιμο, απελευθερώνεται από το ωοθυλάκιο και πηγαίνει προς τις σάλπιγγες. Αυτή είναι η ωορρηξία σας. Συνήθως συμβαίνει 14 μέρες πριν την αναμενόμενη επόμενη περίοδο. Εκεί μέσα στη σάλπιγγα, το ωάριο θα περιμένει για λίγες ώρες, το κατάλληλο σπερματοζωάριο που θα το γονιμοποιήσει.

ΠΡΙΝ την ωορρηξία, μία ορμόνη που λέγεται ωχρινοτρόπος (LH) κορυφώνεται, προκαλώντας την τελική ωρίμανση και απελευθέρωση του πιο ώριμου ωαρίου. Την ίδια περίοδο, η τραχηλική βλέννη γίνεται πιο λεπτή και διάφανη - σαν το ασπράδι του αυγού -  για να βοηθήσει τα σπερματοζωάρια να κολυμπήσουν ευκολότερα προς το ωάριο. Πρέπει λοιπόν να συγχρονιστεί το σπερματοζωάριο με το ελεύθερο ωάριο, ώστε να γίνει η σύλληψη.

Τεστ ωορρηξίας

Αυτόν τον συγχρονισμό θα τον καταφέρετε με τη βοήθεια των τεστ ωορρηξίας. Ξεκινάτε να τα χρησιμοποιείτε μετά τη λήξη της περιόδου σας και μέχρι να βρείτε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα. Εμείς σας βοηθάμε - με αναλυτικές οδηγίες - για την έναρξη της χρήσης, με βάση τη διάρκεια των κύκλων σας. Ακόμα και με άστατους κύκλους, υπάρχει τρόπος να τα χρησιμοποιήσετε. Να είστε σίγουρες ότι με αυτή τη μέθοδο θα καταλάβετε πώς λειτουργεί το σώμα σας ως προς τη διαδικασία της ωορρηξίας.
Όταν χρησιμοποιείτε τεστ ωορρηξίας και έχετε θετικό αποτέλεσμα, τότε μπορείτε να προγραμματίσετε τις επαφές σας για 3 ημέρες. Είναι καλό να ξεκινήσετε επαφές την ημέρα του θετικού, διότι το σπέρμα του άντρα μπορεί να επιβιώσει μέσα στο γυναικείο οργανισμό αρκετές ημέρες.

Αν λοιπόν τηρήσετε το πρόγραμμα των επαφών σας για τις 3 μέρες μετά το θετικό αποτέλεσμα, τότε σίγουρα έχετε πολλές πιθανότητες για εγκυμοσύνη.

 

Επίσης, διώχνετε το άγχος που σας έχει προκληθεί στους προηγούμενους κύκλους, που προσπαθούσατε να προσδιορίσετε την ωορρηξία σας βάσει ημερολογίου, αλλά δεν πέφτατε πάντα μέσα. Έχετε υπ'όψη σας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ζευγαριών που δεν έχουν γρήγορα μια εγκυμοσύνη, έχουν λανθασμένες ημέρες επαφών, δηλαδή εκτός του γόνιμου παράθυρου της γυναίκας.

 

Άρα τα σωστά βήματα είναι:

1. Ξεκινάτε τα τεστ ωορρηξίας.

2. Βρίσκετε το θετικό αποτέλεσμα.

3. Επαφές για 3 μέρες.

4. Αναμονή 2 εβδομάδων (δείτε εδώ).

5. Κάνετε τεστ εγκυμοσύνης.

 

Καλή επιτυχία!

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.