Γυναικείες ορμόνες: Προετοιμασία - Ωορρηξία - Εγκυμοσύνη

Η επίτευξη της εγκυμοσύνης δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα για κάποιες γυναίκες. Μπορεί να χρειαστούν καμιά φορά μήνες ή χρόνια για να επιτευχθεί.

 

Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότερες γυναίκες είναι ότι η κύρια αιτία μπορεί να είναι οι ορμονικές διαταραχές. Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος βασίζεται στη λειτουργία μιας σειράς ορμονών: FSH, Οιστρογόνα, LH και Προγεστερόνη.

 

Ας δούμε πώς λειτουργεί η καθεμία:

Στην αρχή του κάθε κύκλου, η FSH δίνει σήμα στις ωοθήκες να ξεκινήσουν την ανάπτυξη των ωοθυλακίων. Το κάθε ωοθυλάκιο έχει μέσα του ένα ωάριο.

 

Το κάθε ωοθυλάκιο παράγει οιστρογόνα, που σκοπό έχουν να προετοιμάσουν τη μήτρα για πιθανή εγκυμοσύνη. Τα ανεβασμένα οιστρογόνα προκαλούν απότομη αύξηση της LH, η οποία με τη σειρά της προκαλεί τη ρήξη του ωοθυλακίου (ωορρηξία), με συνέπεια να ελευθερώνεται το ωάριο με σκοπό να γονιμοποιηθεί.

Διαδικασία Ωορρηξίας

Το ωοθυλάκιο απελευθερώνει την τελική ορμόνη, την προγεστερόνη, η οποία “χτίζει” το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, για να φιλοξενήσει και να προστατεύσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

 

Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν. Χωρίς την προγεστερόνη, το τοίχωμα της μήτρας καταστρέφεται, έρχεται η περίοδος κι έτσι ο κύκλος ξεκινάει από την αρχή.

 

Αν το ωάριο γονιμοποιηθεί, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης παραμένουν ψηλά, με σκοπό να υποστηρίξουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.