Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association στις 10 Οκτωβρίου 2017, τα τεστ ή οι εξετάσεις που μετρούν δείκτες αποθεμάτων ωαρίων, δεν θα πρέπει να σχετίζονται με την πραγματική ικανότητα γονιμοποίησης.

 

Όπως υποστηρίζουμε εμείς στη HomeTest τόσο καιρό: Αν η γυναίκα κάνει ωορρηξία τότε είναι ικανή για γονιμοποίηση! Ασχέτως αν τα υπόλοιπα τεστ ή εξετάσεις δείχνουν χαμηλά αποθεματικά ή χαμηλής ποιότητας ωάρια! Τα 10 χρόνια εμπειρίας μας, έχουν δείξει πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όπου οι γυναίκες έμειναν τελικά έγκυες με φυσικό τρόπο και σε μεγάλη ηλικία, αν και είχαν κακά αποτελέσματα σε τέτοιου είδους εξετάσεις.

 

Άρα να χρησιμοποιούμε τεστ προσδιορισμού αποθεμάτων ωαρίων;
Η απάντηση είναι
ναι, γιατί έτσι έχουμε μια εικόνα του αποθεματικού των ωαρίων τα οποία όταν τελειώσουν, οδηγούν τη γυναίκα σε εμμηνόπαυση,
αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως αν η FSH για παράδειγμα δεν δώσει καλή μέτρηση, τότε η γυναίκα δεν είναι γόνιμη ή χρειάζεται βοήθεια στη γονιμοποίηση.

 

Τεστ γονιμότητας

 

Πιο αναλυτικά

Τα τεστ που συνδέουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας με το απόθεμα των ωοθηκών της – την ικανότητα δηλαδή των ωοθηκών να παράγουν υγιή ωάρια – δεν παράγουν αξιόπιστα αποτελέσματα για την ικανότητα γονιμοποίησης, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ειδικοί λένε ότι τα τεστ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με σκοπό να αποφασίζουν τα ζευγάρια πότε να προσπαθήσουν για ένα μωρό.

 

Η τεχνική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αρκετό διάστημα στις κλινικές IVF και αρχικά θεωρήθηκε ότι ο έλεγχος του αποθεματικού των ωοθηκών θα μπορούσε να προβλέψει τις βραχυπρόθεσμες πιθανότητες για σύλληψη. Δεν είναι έτσι, λέει η νέα μελέτη.

 

Αυτά τα τεστ έχουν πλασαριστεί τεχνητά ως “τεστ γονιμότητας”, ώστε οι γυναίκες να αποφασίσουν εάν θα βιαστούν ή αν μπορούν να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη τους ή να αποφασίσουν αν θα παγώσουν τα ωάριά τους. Αλλά η εγκυρότητά τους για αυτές τις αποφάσεις έχει πλέον απομυθοποιηθεί από την ομάδα ερευνητών.

 

“Η μελέτη μας δείχνει ότι οι μικρότερες σε ηλικία γυναίκες με επίπεδα βιοδεικτών που υποδεικνύουν χαμηλότερο εφεδρικό ωοθυλακίων δεν πρέπει να ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν μωρό”, λέει ένα μέλος της ερευνητικής ομάδας, η Anne Steiner από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

 

Τα τεστ εφεδρείας ωοθηκών εξετάζουν τρεις ορμονικούς βιοδείκτες που είναι γνωστό ότι δίνουν καλή ένδειξη για τον αριθμό των εναπομενόντων ωαρίων: αντι-μυλλέριος ορμόνη (AMH), ορμόνη διέγερσης ωοθυλακίων (FSH) και ανασταλτίνη β.

 

Για τη μελέτη αυτή, αυτοί οι δείκτες παρακολουθήθηκαν σε 750 γυναίκες ηλικίας 30 έως 44 ετών, χωρίς ιστορικό υπογονιμότητας, για ένα χρόνο.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο αριθμός των εναπομενόντων ωαρίων δεν έφερε καμία συσχέτιση με τις πιθανότητες σύλληψης.

 

Με άλλα λόγια, πολλές γυναίκες με χαμηλά ωοθηκικά αποθέματα θα μπορούν να συλλάβουν χωρίς προβλήματα, ενώ μερικές με καλά ωοθηκικά αποθέματα θα έχουν προβλήματα γονιμότητας.

 

Αυτά τα τεστ είναι μια πολύ καλή μέτρηση του αποθεματικού των ωοθηκών, δείχνουν δηλαδή πόσα ωάρια έχετε, αλλά δεν λειτουργούν ως πρόβλεψη του απαραγωγικού δυναμικού μιας γυναίκας”, δήλωσε ο Steiner στη Julia Belluz στο Vox.

 

Το μήνυμα λοιπόν είναι να μην χρησιμοποιούνται αυτές οι αξιολογήσεις ως τρόπος λήψης αποφάσεων σχετικά με την εγκυμοσύνη και για τις γυναίκες να μην ανησυχούν ότι ένα χαμηλό αποθεματικό των ωοθηκών θα οδηγήσει αναγκαστικά σε προβλήματα σύλληψης – τουλάχιστον μέσω της κανονικής ερωτικής επαφής.

 

Ωστόσο, τα τεστ των ωοθηκικών αποθεμάτων μπορούν να είναι χρήσιμα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις θεραπείες για γυναίκες που έχουν ήδη προβλήματα γονιμότητας και για τη μέτρηση της δυνητικής ανταπόκρισης στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ανέφεραν οι ερευνητές.

 

“Τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν με το χρόνο, οπότε η λήψη ενός στιγμιότυπου σήμερα, μας λέει ελάχιστα για τη γονιμότητα των γυναικών όπως θα είναι αύριο”, δήλωσε ο ειδικός της γονιμότητας Channa Jayasena από το Imperial College London στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

 

“Αυτή η μελέτη μας λέει ότι η μέτρηση αυτών των ορμονών για την πρόβλεψη της γονιμότητας σε δυνητικά ανήσυχες και ευάλωτες γυναίκες είναι λάθος και θα πρέπει να σταματήσει”.

 

Υπάρχουν μερικοί περιορισμοί στη μελέτη, που δεν πήραν υπ’ όψη τους τα μακροπρόθεσμα ποσοστά γονιμότητας πέρα από τον ένα χρόνο, και εξέταζαν μόνο τις γυναίκες χωρίς προβλήματα γονιμότητας.

Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των γυναικών που εξετάστηκαν και τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν έντονα ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του αποθεματικού των ωοθηκών και των βραχυπρόθεσμων πιθανοτήτων σύλληψης. Η έρευνα υποστηρίζει επίσης τα αποτελέσματα μιας παρόμοιας μελέτης από το 2015.

 

Ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της γονιμότητας, λέει ο Steiner, είναι ακόμα η ηλικία, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες ξαφνικά δεν έχουν καμία πιθανότητα να συλλάβουν μόλις φτάσουν τα 35.

 

“Είναι πολύ περισσότερο από μια σταδιακή πτώση”, είπε στο Vox. “Ναι, η ικανότητά σας να μείνετε έγκυος είναι ελαφρώς χαμηλότερη όταν γίνετε 36 ή 37 και ελαφρώς χαμηλότερη στα 38 ή 39. Αλλά δεν είναι σαν κάποιος να έπεσε από το γκρεμό στην ηλικία των 35 ετών”.

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.