6 μύθοι περί γονιμότητας που δεν ισχύουν!

Ζούμε στο 2022! Σταματήστε να ακούτε τις άκυρες συμβουλές των άλλων που υποτίθεται ότι βοηθούν στην τεκνοποίηση… «φάε σοκολάτα και θα κάνεις αγόρι» και το κλασσικό «έχεις άγχος, γι’ αυτό δεν μένεις έγκυος».

Αν είστε ένα υγιές ζευγάρι και κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις, τότε με επικεντρωμένες επαφές στις γόνιμες μέρες, σύντομα έρχεται η πολυπόθητη εγκυμοσύνη!

 

Μύθος #1: "Μετά τα 35, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητές σου για τεκνοποίηση"

Μετά τα 35, μηδενίζουν οι πιθανότητές σου για τεκνοποίηση

Αυτή η φράση είναι παρωχημένη, δεν ισχύει.

Η αλήθεια: Οι μελέτες δείχνουν ότι το 82% των γυναικών μεταξύ 35-39 ετών, συλλαμβάνουν μέσα στον πρώτο χρόνο προσπαθειών. Και οι γυναίκες μετά τα 40 τα καταφέρνουν τελικά, αν και έχουν όντως μειωμένη πιθανότητα σύλληψης. Μάθετε ότι οι γιατροί έχουν ένα νέο πρόβλημα με το γκρουπ των γυναικών άνω των 40: έχει αυξηθεί το ποσοστό των εκτρώσεων, από γυναίκες που έρχονται ελεύθερα σε επαφή, διότι πιστεύουν ότι δεν είναι πια γόνιμες.

Δείτε τα σχετικά άρθρα εδώ και εδώ.

 

Μύθος #2: "Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος όσο έχεις περίοδο"

Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος όσο έχεις περίοδο

Κι αυτό το ακούμε συχνά, όμως δεν ισχύει. Πρέπει να το ακούσουν περισσότερο τα νέα κορίτσια.

Η αλήθεια: Δεν είναι συχνό φαινόμενο, όμως συμβαίνει. Γιατί; Διότι στη μία περίπτωση, το αίμα μπορεί να μην είναι αίμα περιόδου αλλά να συνδέεται με την ωορρηξία. Στην άλλη περίπτωση και πιο συχνή, το αίμα της περιόδου μπορεί να είναι ακόμα εκεί όταν ξεκινάει η ωορρηξία διότι ο συγκεκριμένος κύκλος θα είναι πολύ μικρός. Για παράδειγμα σε έναν μικρό κύκλο 21 ημερών η ωορρηξία θα γίνει την 7η μέρα. Τη μέρα εκείνη μπορεί ακόμα να υπάρχει αίμα από την περίοδο.

 

Μύθος #3: "Η ωορρηξία σου γίνεται πάντα τη 14η μέρα του κύκλου"

Η ωορρηξία σου γίνεται τη 14η μέρα του κύκλου

Υπάρχει εγχειρίδιο χρήσης πάνω στην ωορρηξία που λέει ότι στη 14η μέρα του κύκλου η γυναίκα κάνει ωορρηξία. Σημειώστε όμως ότι αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες!

Η αλήθεια: Αν μιλήσουμε γενικά, η ωορρηξία συμβαίνει περίπου 14 μέρες πριν αδιαθετήσουμε. Οι κύκλοι των γυναικών όμως ποικίλουν. Μπορεί να διαρκούν από π.χ. 21 έως 41 μέρες ή και περισσότερο, οπότε καταλαβαίνετε ότι το μαγικό νούμερο 14 δεν ισχύει πάντα! Κι εδώ έρχονται τα τεστ ωορρηξίας HomeTest που μας βοηθούν να εντοπίσουμε τις γόνιμες μέρες μας χωρίς άγχος! Αλλά ναι, σε έναν κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία γίνεται τη 14η μέρα. 

Δείτε το σχετικό άρθρο εδώ.

Μετρήστε τους κύκλους σας στο ειδικό ημερολόγιό μας, εδώ.

 

Μύθος #4: "Όσο ο άντρας εκσπερματίζει, μπορεί να τεκνοποιήσει"

Όσο ο άντρας εκσπερματίζει, μπορεί να τεκνοποιήσει

Η γυναίκα ξοδεύει το απόθεμα των ωαρίων της κάπου στα μισά της ζωής της. Ο άντρας όμως μπορεί να κάνει μωρά για πάντα;

Η αλήθεια: Όσο μεγαλώνει ο άντρας, πέφτει η τεστοστερόνη του. Αυτό σημαίνει ότι, αν και υπάρχουν περιπτώσεις 70άρηδων που αφήνουν έγκυες τις γυναίκες τους, ωστόσο οι περιπτώσεις αυτές γίνονται όλο και πιο σπάνιες. Το σπέρμα του άντρα μετά τα 35 ξεκινάει σταδιακά να μειώνεται σε ποιότητα, να γίνεται πιο αργό και λιγότερο βιώσιμο.

Δείτε τα σχετικά άρθρα εδώεδώ και εδώ.

 

Μύθος #5: "Αν ξαπλώσεις ανάσκελα μετά την επαφή, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για εγκυμοσύνη"

Αν ξαπλώσεις ανάσκελα μετά την επαφή, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για εγκυμοσύνη

Υπάρχει μια λογική σ’ αυτό, ας δούμε όμως αν ισχύει πραγματικά.

Η αλήθεια: Είναι γεγονός ότι τα σπερματοζωάρια δεν χρειάζονται τη βοήθειά μας για να κάνουν τη δουλειά τους. Τα δυνατά σπερματοζωάρια (αυτά που τελικά θα κάνουν τη γονιμοποίηση) θα φτάσουν στον προορισμό τους, είτε εμείς χοροπηδάμε πάνω-κάτω, είτε ξαπλώνουμε μετά την πράξη. Ωστόσο, κάποιοι γυναικολόγοι συμβουλεύουν τις γυναίκες να μείνουν ξαπλωμένες και να μην πλυθούν στην περιοχή για 10 λεπτά μετά την επαφή. Όλα έχουν να κάνουν με την ποιότητα του σπέρματος.

Δείτε τα σχετικά άρθρα εδώ και εδώ.

 

Μύθος #6: "Δεν πρέπει να τρως κάποια φαγητά, όταν προσπαθείς να συλλάβεις"

Δεν πρέπει να τρως κάποια φαγητά, όταν προσπαθείς να συλλάβεις

Ακούγονται διάφορα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε, ή ότι πρέπει να τρώμε λιχουδιές αν επιθυμούμε δίδυμα… και η λίστα συνεχίζεται…

Η αλήθεια: Σίγουρα υπάρχουν τροφές που βελτιώνουν τη γονιμότητα, όμως αυτές έχουν αυτό τον τίτλο μόνο και μόνο επειδή είναι υγιεινές τροφές, κρατούν το σώμα μας υγιές και ισορροπούν τις ορμόνες μας. Να σας πούμε με λίγα λόγια τι πρέπει να κόψετε; Το αλκοόλ, την καφεΐνη και το τσιγάρο. Κατά τ’ άλλα, τρώτε με μέτρο ότι θέλετε.

Δείτε τα σχετικά άρθρα εδώεδώ και εδώ.

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.