Ισχύει αυτό που λένε ότι αν ξαπλώσει ανάσκελα η γυναίκα αμέσως μετά την επαφή, τότε αυξάνει τις πιθανότητες να μείνει έγκυος;

Μύθος: Μην σηκωθείτε από το κρεβάτι μετά την επαφή. Αυτή είναι ίσως η πιο σωστή συμβουλή αν θέλετε να αποκτήσετε γρήγορα μωράκι. Μείνετε ξαπλωμένη ανάσκελα ή ακόμα κρατήστε τα πόδια σας ψηλά περίπου για 10-15 λεπτά. Έτσι το σπέρμα θα μείνει στη θέση του αφού δεν θα το αφήσετε να "το σκάσει" λόγω της βαρύτητας.

Πραγματικότητα: Η απλή αλήθεια είναι ότι τα σπερματοζωάρια είναι εξαιρετικοί και γρήγοροι κολυμβητές και καμία στάση δεν θα καθορίσει την κατεύθυνσή τους. Άλλωστε θα έχετε ακούσει για περιπτώσεις από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, όπου η γυναίκα δεν παρέμεινε ξαπλωμένη μετά την επαφή.

Αυτή η «τεχνική» δεν στηρίζεται επιστημονικά, αντιθέτως πιστεύεται μάλιστα ότι δεν βοηθάει καθόλου. Τα περισσότερα σπερματοζωάρια φτάνουν στον προορισμό τους σχεδόν αμέσως μετά την εκσπερμάτιση και άρα αν η γυναίκα μείνει ξαπλωμένη μετά την επαφή δεν θα τα βοηθήσει να βρουν το δρόμο τους. Ακριβώς όπως δεν βοηθά η ακινησία των γυναικών αφού υποβληθούν σε σπερματέγχυση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από σπερματέγχυση, το σπέρμα φτάνει στα άκρα των σαλπίγγων μέσα σε 3 έως 10 λεπτά. Πολλές κλινικές ωστόσο στο παρελθόν υιοθετούσαν αυτή την πρακτική, να κρατούν τις ασθενείς ακίνητες για 10 λεπτά μετά την σπερματέγχυση. Η σκέψη ήταν ότι το σπέρμα μπορεί να στάζει έξω από τον τράχηλο, μειώνοντας έτσι το ποσοστό επιτυχίας. Εάν μία ασθενής έμενε ακίνητη, τότε ίσως περισσότερα σπερματοζωάρια θα έφταναν στα άκρα των σαλπίγγων όπου θα συναντούσαν το ωάριο για να εξασφαλίσουν την επιτυχία της εγκυμοσύνης.

Το ερώτημα λοιπόν «να ξαπλώνεις ή να μην ξαπλώνεις» τέθηκε σε μία μεγάλη μελέτη που έγινε και παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στο Ελσίνκι το 2016. Η καθηγήτρια Joukje van Rijswijk, MD και η ομάδα της παρουσίασαν τη μελέτη τους. Σε αυτή τη μελέτη σχεδόν 500 ασθενείς παρακολουθήθηκαν σε 2.000 κύκλους για να καθοριστεί εάν η ακινητοποίηση συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού εγκυμοσύνης. Οι ασθενείς αυτές υποβλήθηκαν σε σπερματέγχυση εξαιτίας ανεξήγητης ή ήπιας υπογονιμότητας του συντρόφου τους.

Είναι ενδιαφέρον ότι το ποσοστό συνεχιζόμενης εγκυμοσύνης ανά ζευγάρι ήταν 32,2% στην ομάδα που ακινητοποιήθηκε και 40,3% στην ομάδα που της επετράπη να σηκωθεί και να φύγει αμέσως μετά την σπερματέγχυση. Αυτή η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική, που σημαίνει ότι η ακινητοποίηση δεν έβλαψε τις ασθενείς. Ωστόσο, προφανώς δεν παρείχε κανένα όφελος, είπε η καθηγήτρια Joukje van Rijswijk, MD. Εάν η μελέτη είχε παρόμοια αποτελέσματα με ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς, τότε θα είχε δείξει ότι η ακινητοποίηση μπορεί στην πραγματικότητα να μείωνε τα ποσοστά επιτυχίας των ασθενών.

Επιπλέον, έχουν διατυπωθεί θεωρίες ότι η ακινητοποίηση μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο άγχος στους ασθενείς, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά επιτυχίας.

Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε με φυσικό τρόπο στο σπίτι, η μελέτη δεν ισχύει. Δεν έχει υπάρξει ακόμη μελέτη που να είναι τυχαιοποιημένη και να εξετάζει την ακινητοποίηση ή την ανάπαυση στο κρεβάτι μετά την επαφή, επομένως η ετυμηγορία για το εάν μια γυναίκα πρέπει να ξαπλώνει ακίνητη ή να σηκώνει τα πόδια μετά την επαφή, δεν υπάρχει ακόμη. Ωστόσο, η παραπάνω μελέτη δίνει το συμπέρασμα ότι η ακινητοποίηση είναι τελικά περιττή και δεν αυξάνει την επιτυχία. Επομένως, μπορείτε να επιλέξετε να δοκιμάσετε την ακινησία, ή να σηκωθείτε, να ντυθείτε και να συνεχίσετε τα σχέδιά σας για το πώς θα γίνετε μία όμορφη εγκυμονούσα! .

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.