Επηρεάζει η ηλικία τη γυναικεία γονιμότητα;

Ναι, την επηρεάζει.

Ας δούμε μαζί τον λόγο. Οι γυναίκες γεννιούνται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων, τα οποία "χρησιμοποιούνται" στη διάρκεια της γόνιμης ζωής τους.

Πότε δημιουργούνται τα ωάρια;

Τη στιγμή της γέννησής της, η γυναίκα έχει μέσα στις ωοθήκες της όλα τα ωάρια που θα χρησιμοποιήσει στη ζωή της. Πιο συγκεκριμένα, όταν το θηλυκό έμβρυο είναι 20 εβδομάδων, έχει μέσα στις σχηματιζόμενες ωοθήκες περίπου 5 εκατομμύρια ωάρια. Εδώ σταματάει η παραγωγή νέων ωαρίων. Από τα 5 εκατομμύρια ωάρια, περίπου το 80% εκφυλίζεται μέχρι τη γέννηση κι έτσι το νεογέννητο κορίτσι έχει πια 500.000 – 1.000.000 ωάρια, και αυτά είναι τα ωάρια που θα χρησιμοποιηθούν με σκοπό τη γονιμοποίησή τους κατά την ωορρηξία. Αυτός ο αριθμός είναι το Αποθεματικό Ωοθηκών. Το σήμα για τη διέγερση των ωοθυλακίων δίνεται από την θυλακιοτρόπο ορμόνη, δηλαδή την FSH, της οποίας τα επίπεδα μπορείτε να ελέγξετε με τα τεστ FSH).

Το κάθε ωοθυλάκιο κουβαλάει μέσα του ένα ωάριο. Στην αρχή κάθε κύκλου αναπτύσσεται μια ομάδα ωοθυλακίων αλλά από πολύ νωρίς επιλέγεται το κυρίαρχο που θα φτάσει μέχρι την ωορρηξία και θα απελευθερώσει ένα ωάριο. Έτσι λοιπόν μια γυναίκα θα κάνει ωορρηξία περίπου 400 φορές κατά τη διάρκεια της γόνιμης φάσης της ζωής της. Φανταστείτε ότι μια γυναίκα στα 30 της έχει διαθέσιμο μόνο το 12% των ωαρίων που είχε όταν γεννήθηκε. Μπορεί να σας φαίνεται μικρός ο αριθμός, αλλά να ξέρετε ότι είναι αρκετός για να υποστηρίξει τη γονιμότητα στη γυναίκα, κατά τα αναπαραγωγικά της χρόνια.

Πώς γίνεται η ωορρηξία;

Το κυρίαρχο ωοθυλάκιο μεγαλώνει και στα μισά του κύκλου φτάνει σε διάμετρο περίπου 21 χιλιοστών. Τότε εκκρίνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH), της οποίας η απελευθέρωση θα προκαλέσει την ωορρηξία. Αφού κορυφωθεί λοιπόν η LH, το ωοθυλάκιο θα απελευθερώσει το ώριμο ωάριο, το οποίο θα περιμένει το δυνατό σπερματοζωάριο που θα το γονιμοποιήσει. 

Τι πρέπει να κάνετε

Μια που - όπως είπαμε - υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ωαρίων προς χρήση, επωφεληθείτε πλήρως της γόνιμης περιόδου της ζωής σας. Πώς; Προμηθευτείτε τα τεστ ωορρηξίας μας, για να εντοπίζετε την ημέρα της ωορρηξίας σας και να επικεντρώνετε τις επαφές σας στο γόνιμο παράθυρό σας, μεγιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες για σύλληψη.

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.