Γιατί χρειάζεται να ελέγξω την ποιότητα του σπέρματός μου;

 

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η υπογονιμότητα προσβάλει περίπου το 10-15% των ζευγαριών στην αναπαραγωγική ηλικία και παραμένει ένα σημαντικό ιατρικό πρόβλημα. Αν και η κοινή αίσθηση είναι ότι η υπογονιμότητα οφείλεται στις γυναίκες, εντούτοις, η ανδρική υπογονιμότητα υπολογίζεται στο 40-50% των συνολικών περιπτώσεων, ενώ στο 20% των υπογόνιμων ζευγαριών, ο αποκλειστικός υπαίτιος είναι η ανδρική υπογονιμότητα.

 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια όλο και πιο οργανωμένη διερεύνηση των αιτιών της ανδρικής υπογονιμότητας. Η διαταραχή στην ανδρική γονιμότητα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως ιατρικούς (γενετικοί, ιογενείς, ανοσολογικοί, ορμονικοί, κ.α.), ψυχολογικούς, περιβαλλοντικούς κ.α., ενώ το 90% των περιπτώσεων σχετίζονται με τη σπερματογένεση και την αδυναμία των ανδρών να παράγουν ικανοποιητικό αριθμό υγιούς και καλής ποιότητας σπέρματος.

Ως γόνιμο ορίζεται το σπέρμα του οποίου ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι μεγαλύτερος ή ίσος από περίπου 20 εκ./ml με τις υπόλοιπες παραμέτρους σε φυσιολογικά επίπεδα. Ένα τέτοιο σπέρμα έχει 93% πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης. Αντίθετα, ως υπογόνιμο ορίζεται το σπέρμα του οποίου ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι μεν 20 εκ./ml αλλά οι υπόλοιποι παράγοντες δεν κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι φυσιολογικές τιμές παραμέτρων του σπέρματος σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - 2010) αναφέρονται ως:

Όγκος: 1,5 ml ή μεγαλύτερος

Αριθμός Σπερματοζωαρίων ανά ml: ίσος ή άνω των 15.000.000

Ολικός Αριθμός Σπερματοζωαρίων: ίσος ή άνω των 39.000.000

Κινητικότητα: ίση ή ανώτερη του 40%

Ολική προωθητική κινητικότητα (ζωηρή και νωθρή): ίση ή ανώτερη του 32%

Ζωτικότητα: άνω του 58%

Μορφολογία: ίση ή άνω του 4%

Αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων ανά ml: μικρότερος του 1.000.000

Είναι προφανές, ότι η ανδρική ικανότητα για γονιμοποίηση μειώνεται με την πάροδο των ετών. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να αλλάξει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής ενός άντρα και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, διατροφικούς παράγοντες και τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, η ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος επηρεάζεται αρνητικά από το κάπνισμα, το άγχος, το στρες, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, κ.α. Δηλαδή, η ικανότητα γονιμοποίησης του σπέρματος ενός ατόμου που την προηγούμενη ημέρα κατανάλωσε πολύ αλκοόλ, μειώνεται σημαντικά τις επόμενες ημέρες, και σταδιακά επανέρχεται στα πρότερα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες θα πρέπει να ελέγχουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματός τους πολύ πιο συχνά και να μην επαναπαύονται σε κάποιο παλιό σπερμοδιάγραμμα που τυχόν έχει γίνει πριν κάποια χρόνια.

FertilitySCORE τεστ ανδρικής γονιμότητας

Με το τεστ της ανδρικής γονιμότητας που προσφέρει η HomeTest.gr μπορεί κάθε άνδρας, στη διακριτικότητα του σπιτιού του να ελέγξει την ποιότητα του σπέρματός του, γρήγορα, απλά και αξιόπιστα.

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.