Σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες οι παρακάτω συμβουλές υγείας και διατροφής συμβάλλουν θετικά στη λειτουργία της ωορρηξίας και γενικότερα στη γονιμότητα.

 

1. Σύνθετοι υδατάνθρακες. Τρώτε περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες και περιορίστε τους επεξεργασμένους. Παραδείγματα σύνθετων υδατανθράκων είναι τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι), ξηροί καρποί , σπόροι και όσπρια, ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά, φρούτα και λαχανικά. Παραδείγματα επεξεργασμένων υδατανθράκων που καλό είναι να αποφύγετε είναι το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι και τα junk foods.

2. Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά και καταναλώστε περισσότερα ακόρεστα λίπη. Τα τρανς λιπαρά οξέα εντοπίζονται κυρίως σε μαργαρίνες και άλλα φυτικά λίπη τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία (υδρογόνωνση) όπως και σε όλα τα προϊόντα στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί φυτικά λίπη, όπως για παράδειγμα αρτοσκευάσματα και η πλειοψηφία των φαγητών τύπου fast food. Αντίθετα προτιμήστε τα φυτικά έλαια όπως είναι τα σπορέλαια και το ελαιόλαδο στα οποία υπερέχουν τα ακόρεστα λιπαρά.

3. Προτιμήστε να παίρνετε πρωτεΐνη από φυτικά τρόφιμα (όπως φασόλια) και περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

4. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και προτιμήστε γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά. Απλά μειώστε την κατανάλωση σε 1 με 2 μερίδες τη μέρα.

5. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας και πάρετε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν φολικό οξύ (το λιγότερο 400 μικρογραμμάρια) και σίδηρο (40-80 milligrams).

6. Περιορίστε τις υπερβολές κατανάλωσης καφέ, τσαγιού και αλκοόλ. Διακόψτε τη ζάχαρη και τα ζαχαρώδη ποτά εντελώς.

7. Κρατήστε το βάρος σας έτσι ώστε ο Δείκτης Μάζας Σώματος να κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 24.

8. Ασκηθείτε 30-60 λεπτά κάθε μέρα.

Και ποιες τροφές θα με βοηθήσουν στην ωορρηξία μου;

Εδώ είναι 10 εξαιρετικές τροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας.

Φασόλια και φακές, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ωορρηξίας.

Ηλιόσποροι, με σημαντικές ποσότητες ψευδάργυρου, φολικού οξέος και σεληνίου, ισχυρά θρεπτικά συστατικά γονιμότητας με αστρικά οφέλη.

Φρούτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά (όπως τα μούρα, τα σμέουρα, τα βατόμουρα και οι φράουλες). Αβοκάντο, γεμάτο με βιταμίνη Κ, κάλιο και φολικό οξύ.

Κινόα, μια τέλεια πηγή πρωτεΐνης, ψευδάργυρου και φολικού οξέος.

Ελληνικό γιαούρτι και τυριά, από τις λιπαρές τροφές που είναι εξαιρετικές για την τόνωση της γονιμότητας, με ασβέστιο, προβιοτικά και βιταμίνη D, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της ωορρηξίας.

Σολομός, ο οποίος προσφέρει άφθονες πρωτεΐνες και πολύτιμα ωμέγα-3 που βελτιώνουν την ανάπτυξη του εμβρύου σε όλη την εγκυμοσύνη.

Σπαράγγια, μια τροφή με απίστευτα οφέλη για όσες προσπαθούν να μείνουν έγκυες.

Καρύδια, γεμάτα με ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που βοηθούν το σώμα σας να διατηρεί υγιείς εγκεφαλικές λειτουργίες και να ρυθμίζει τις ορμόνες.

Κρόκοι αυγών, που περιέχουν βιταμίνη Β και απαραίτητα ωμέγα-3, αλλά και φολικό οξύ που βοηθά το σώμα να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια και βοηθά στη διατήρηση της ανάπτυξης του εμβρύου μετά τη σύλληψη.

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.