Όταν ένας άνθρωπος έχει καλή υγεία συνολικά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και γόνιμος. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο (αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα).

Ένα στα δέκα ζευγάρια σε αναπαραγωγική ηλικία, τα οποία μπορεί να έχουν άριστη υγεία, αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Οι αιτίες ποικίλουν. Στο 1/3 των περιπτώσεων ευθύνεται μόνο η γυναίκα, στο 1/3 ευθύνεται μόνο ο άντρας και για το υπόλοιπο 1/3 ευθύνονται και οι δύο εξίσου ή τα αίτια είναι άγνωστα. Όταν μια γυναίκα περνά τα 20 ή τα 30 της χρόνια και πλησιάζει προς τα 40, γίνονται κάποιες αλλαγές στα ωάριά της, οι οποίες δυσκολεύουν όλο και περισσότερο την απόκτηση ενός παιδιού.

Άρα ο μεγαλύτερος παράγοντας μειωμένης γονιμότητας (και για τα δύο φύλα) είναι η ηλικία.

Για τις γυναίκες στατιστικά, η γονιμότητα φτάνει στην κορύφωσή της στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας τους ενώ από τα 27 και μετά, αρχίζει να μειώνεται σταδιακά. Στα 25 της χρόνια, η γυναίκα έχει πιθανότητες περίπου 20% να συλλάβει μετά από 3 μήνες ελεύθερων και τακτικών επαφών. Έχει υπολογιστεί ότι οι 8 στις 10 γυναίκες ηλικίας 30 ετών θα συλλάβουν μέσα σε έναν χρόνο. Από τα 37 και πάνω η μείωση της γονιμότητας γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Έτσι λοιπόν, εάν είστε άνω των 30 ετών και προσπαθείτε για παιδάκι, οι επαφές σας θα πρέπει να συμπίπτουν απόλυτα με τις γόνιμες μέρες σας διότι οι πιθανότητες είναι ήδη λιγότερες από μια δεκαετία πριν. Ο μόνος τρόπος σίγουρης εύρεσης της ωορρηξίας σας είναι με τα τεστ ωορρηξίας μας.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε βέβαια, πως όλα αυτά τα νούμερα βασίζονται σε στατιστικά αποτελέσματα ερευνών και αφορούν τη γενική εικόνα. Υπάρχουν γυναίκες που στα 30 τους εμφανίζουν σημάδια εμμηνόπαυσης και υπάρχουν γυναίκες που μετά τα 40 τους καταφέρνουν να μείνουν έγκυες φυσιολογικά και με ευκολία. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός.

Για τους άνδρες τα πράγματα είναι παρόμοια. Όσο περνάει η ηλικία, τα ζωντανά και κινούμενα σπερματοζωάρια μειώνονται τόσο σε αριθμό όσο και σε ποιότητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), για να θεωρηθεί γόνιμο το σπέρμα, πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή να έχει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος, με το 50% να έχει πολύ καλή κινητικότητα και το 30% καλή μορφολογία. Με την ηλικία μειώνεται σταδιακά η ποιότητα του σπέρματος. Συνήθως μετά τα 40-45, παρατηρείται βαθμιαία μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και στην κινητικότητά τους, γεγονός που μειώνει την αναπαραγωγική ικανότητα. Το όριο όμως μετά από το οποίο η μείωση των ζωντανών και κινούμενων σπερματοζωαρίων είναι πλέον εμφανής, είναι η ηλικία των 40 ετών. Η διαφορά είναι ότι οι άνδρες μπορούν να γονιμοποιήσουν σε αρκετά μεγάλη ηλικία, ακόμα και μετά τα 80 τους, ανάλογα με τον οργανισμό και τον τρόπο ζωής τους. Τώρα οι άνδρες μπορούν εύκολα και διακριτικά να ελέγξουν την ποιότητα του σπέρματός τους με το πρωτοποριακό τεστ ανδρικής γονιμότητας μόνο από τη HomeTest.gr

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.