Ερευνητές που αξιολόγησαν τα αποτελέσματα σχεδόν 200 διαφορετικών μελετών ισχυρίζονται πως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων των ανδρών από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία φαίνεται να έχει μειωθεί στο ήμισυ σε λιγότερο από 40 χρόνια.

Η αξιολόγηση, μία από τις μεγαλύτερες που πραγματοποιήθηκε ποτέ, συγκεντρώνει τα αποτελέσματα 185 μελετών μεταξύ του 1973 και του 2011.

 

Επιγραμματικά τα αποτελέσματα της έρευνας

1. Το ποσοστό της μείωσης 'αυξάνεται'

Ο Δρ Levine, από το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, διαπίστωσε μείωση της συγκέντρωσης σπέρματος κατά 52,4% και μείωση του συνολικού αριθμού των σπερματοζωαρίων κατά 59,3% στους άνδρες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι ο ρυθμός μείωσης των σπερματοζωαρίων των ανδρών που ζουν σε αυτές τις περιοχές συνεχίζεται και ενδεχομένως αυξάνεται.

 

2. Τι γίνεται στις υπόλοιπες περιοχές;

Στη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική δεν παρατηρήθηκε σημαντική μείωση, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολύ λιγότερες μελέτες σε αυτές τις ηπείρους. Ωστόσο, ο Δρ Levine εκφράζει την ανησυχία του ότι τελικά ο αριθμός των σπερματοζωαρίων θα πέσει και σε αυτά τα μέρη.

 

3. Κάπνισμα και παχυσαρκία

Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για το λόγο αυτής της φαινομενικής μείωσης. Έχει συνδεθεί όμως με την έκθεση σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα φυτοφάρμακα και τα πλαστικά, την παχυσαρκία, το κάπνισμα, το άγχος, τη διατροφή, ακόμη και την πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης.

 

Τι μπορώ να κάνω;

Κατ’ αρχήν καλό θα ήταν οι άνδρες (αλλά και οι γυναίκες) να αλλάξουν τρόπο ζωής, να προσθέσουν περισσότερη σωματική εξάσκηση, να προσέξουν τη διατροφή τους, να σταματήσουν το κάπνισμα και να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος.

Επίσης να αρχίσουν να ελέγχουν τη χρήση διάφορων προϊόντων που περιέχουν χημικές ουσίες και ίσως με την κατάλληλη έρευνα, να βρουν εναλλακτικά προϊόντα που δεν περιέχουν επικίνδυνα χημικά.

Να αποβάλλουν το άγχος. Δυστυχώς αυτό είναι αρκετά δύσκολο δεδομένης της οικονομικής κατάστασης αλλά πάντα υπάρχουν δραστηριότητες που, έστω για λίγο, θα μας κάνουν να αποβάλλουμε το άγχος.

 

Τέλος, αν προσπαθείτε για παιδάκι και η τελευταία μέτρηση του σπέρματος έγινε πριν από ένα έτος ή και περισσότερο, θα πρέπει να την επαναλάβετε. Ένας απλός, οικονομικός και εντελώς διακριτικός τρόπος είναι το FertilitySCORE, μοναδικό προϊόν μέτρησης αριθμού και κινητικότητας σπερματοζωαρίων που στηρίζεται σε κλινικές μελέτες. Το FertilitySCORE είναι προϊόν πατέντας της αμερικάνικης εταιρίας AndroSCORE και εξασφαλίζει αποτελέσματα που προσεγγίζουν το 97% σε επιτυχία μέτρησης. Γίνεται εύκολα στη διακριτικότητα του ιδιωτικού σας χώρου.

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.