7 λόγοι που ανεβάζουν την τιμή του PSA

Το τεστ προστάτη (PSA) ανιχνεύει και μετράει τα επίπεδα από μια πρωτεΐνη στο αίμα που λέγεται ειδικό προστατικό αντιγόνο. Ο καρκίνος του προστάτη γενικά ανεβάζει πολύ τα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής, όμως αν έχετε ένα θετικό τεστ προστάτη, ΔΕΝ σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κρυμμένος καρκίνος.

Πόνος προστάτη

Μερικές φορές οι τιμές του PSA μπορεί να είναι ανεβασμένες αλλά ο λόγος μπορεί να είναι απλός, όπως επειδή ο άντρας εκσπερμάτισε 24 ώρες πριν το τεστ ή επειδή έχει ουρολοίμωξη. Και φυσικά οι άντρες πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψη τους το υγιές ιστορικό της οικογένειάς τους, πριν βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα, διερωτώμενοι τι σημαίνει το ανεβασμένο PSA. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει σύγκριση με προηγούμενα τεστ, διότι αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι μια απότομη αύξηση του PSA και όχι οι ανεβασμένες τιμές απομονωμένες.

 

Ας δούμε μερικές αιτίες για ανεβασμένες τιμές προστάτη.

Τιμές PSA ανά ηλικία

Ακόμα και χωρίς προβλήματα με τον προστάτη, η ηλικία μπορεί να επηρεάσει την τιμή του.
Οι άντρες στα 40 τους φυσιολογικά έχουν τιμή περίπου 2,5 μονάδες.
Στα 60 τους όμως, πάλι φυσιολογικά η τιμή ανεβαίνει μέχρι τις 4,5 μονάδες.
Στα 70, οι 6,5 μονάδες είναι φυσιολογικές.

Δείτε περισσότερα για τις φυσιολογικές τιμές του προστάτη εδώ.

Προστατίτιδα

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε άντρες κάτω των 50 είναι η προστατίτιδα και το PSA. Αν η τιμή στο τεστ PSA βγει ανεβασμένη, ο λόγος μπορεί να είναι η φλεγμονή του αδένα, δηλαδή η προστατίτιδα. Αντιβίωση και μείωση PSA είναι συνηθισμένη έκβαση, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κάτι που θεραπεύεται με τόσο απλό τρόπο.

Ωστόσο, αν η εξέταση δείξει αυξημένο PSA μετά από αντιβίωση είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Οποιαδήποτε επέμβαση στην περιοχή

Η τιμή PSA ανεβαίνει με οποιαδήποτε επέμβαση γίνει στην περιοχή του προστάτη αδένα, όπως π.χ. με την τοποθέτηση καθετήρα, ή με τη διαδικασία βιοψίας. Αν έχει «πειραχθεί» η περιοχή, θα πρέπει να περιμένετε 3 εβδομάδες πριν κάνετε το τεστ, γιατί διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι αυξημένο PSA.

Ανδρική φυσιολογία

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια διεύρυνση του αδένα, αλλά δεν είναι καρκίνος του προστάτη. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα προστάτη σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Μπορεί να μην χρειάζεται να αντιμετωπιστεί αν δεν προκαλεί συχνή ή δύσκολη ούρηση.

Ουρολοίμωξη

Οποιαδήποτε λοίμωξη στην περιοχή του προστάτη αδένα, συμπεριλαμβανομένης της ουρολοίμωξης, μπορεί να ερεθίσει και να μολύνει τα κύτταρα του προστάτη, με αποτέλεσμα να ανέβει η τιμή του. Αν λοιπόν έχετε ουρολοίμωξη, πρέπει να περιμένετε να θεραπευτεί πλήρως και μετά να κάνετε το τεστ.

Εκσπερμάτωση και PSA

Η εκσπερμάτιση 24 ώρες πριν τη διενέργεια του τεστ μπορεί να ανεβάσει ελαφρώς την τιμή του PSA . Επίσης, δακτυλική πρωκτική εξέταση φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα.

Ποδηλασία

Κάποιες μελέτες λένε ότι η μακροχρόνια ποδηλασία συνδέεται με ανεβασμένη τιμή PSA . Άλλες μελέτες όμως το διαψεύδουν. Εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό, γι’ αυτό ας το έχετε απλά υπ’ όψη σας, αν είστε ποδηλάτες και θέλετε να ελέγξετε το PSA σας.

 

Πηγή

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.