7 Reasons that elevate the PSA value

The HomeTest prostate test (PSA) detects and measures the levels of a protein in the blood that is called prostate specific antigen (PSA). Prostate cancer makes PSA levels go higher, but a possitive PSA test, does NOT necessarily mean that there is a hidden cancer.

Sometimes PSA values ​​may be elevated but the reason may be simple, such as ejaculation 24 hours before the test or due to a urinary tract infection. And of course, men have to take their health family history into account before making hasty conclusions.

Let's look at some causes for elevated prostate values.

Age

Even without prostate problems, age can affect the PSA levels.
At age 40, a PSA of 2.5 is the normal limit.
By age 60, the limit is up to 4.5.
By age 70, a PSA of 6.5 could be considered normal.

Prostatitis

A common problem in men under 50. If the PSA value is elevated, the reason may be inflammation of the gland, ie prostatitis. It is treated with antibiotics.

Any medical procedure at the area

The PSA level rises with any surgery done in the prostate gland area, e.g. catheter placement or taking a biopsy. In such a case, you will have to wait at least 3 weeks before performing the test.

Benign prostatic hyperplasia

Benign prostatic hyperplasia (BPH) is an enlargement of the prostate gland, but it’s not prostate cancer. BPH is the most common prostate problem in men over age 50. It may not need to be treated unless it’s causing frequent or difficult urination..

Urinary tract infection

Any infection in the prostate gland, including urinary tract infection, can irritate and infect the prostate cells, resulting in a higher PSA value. So if you have urinary tract infection, you should wait until you are fully cured and then perform the test.

Ejaculation

Ejaculation 24 hours before the test may slightly raise the PSA value. Also, finger rectal examination brings the same effect.

Cycling

Some studies say long-term cycling is associated with elevated PSA levels. Others haven’t found this connection. Since there is no clear results, just keep it in mind if you're a cyclist and want to check your PSA.

www.HomeTest.gr

Source

View all our blog posts by clicking here.

Share this post

Comments (25)

    • Argyris nickos
    • 2019-10-04 16:51:22
    Είμαι 66 ετών περισσή είχα PSA 4,5 περισσή αγόρασα ένα κλασικό ποδήλατο και εχω κάνη 1600 km φετοςιουνιος του 2019 μετά από εξέταση πήγε το psa 8 και το free PSA 1 o Ουρολογία μου είπε να κάνω βιοψια και σε 3 μέρες θα την κάνω ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΙ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ PSA?????????
    • HomeTest.gr
    • 2019-10-04 16:51:39
    Η ποδηλασία φαίνεται σύμφωνα με μελέτες (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3572135/) να αυξάνει το PSA. Να κάνετε τη βιοψία όπως έχει ζητήσει ο ουρολόγος σας.
    • Τριανταφυλλου Γιωργος.Αθηνα
    • 2019-10-04 16:51:55
    Γεια σας. εκανα προσφατα γενικες εξετασεις-κανω καθε χρονο-και το PSA ειναι 0,18. Τι σημαινει αυτο ? ειμαι 68 χρονων.σας ευχαριστω.
    • HomeTest.gr
    • 2019-10-04 16:52:08
    Η τιμή σας (0,18) είναι πολύ καλή! Συνεχίστε έτσι!
    • Κώστας Μπέκος
    • 2019-10-04 16:52:22
    Με χρόνια αβακτηριακή προστατίτιδα και ηλικία 68 ετών, το PSA μπορεί να ανέβει και μέχρι πόσο γικαιολογείται;
    • Κώστας Μπέκος
    • 2019-10-04 16:52:36
    Είμαι 68 ετών και ταλαιπορούμαι επί 6 χρόνια με χρόνια αβακτηριακή προστατίτιδα. Το PSA έχει φτάσει στο 6 και με δακτυλική εξέταση απόλυτα φυσιολογική. Δικαιολογείται αυτός ο δείκτης (6);
    • HomeTest.gr
    • 2019-10-04 16:52:49
    Η προστατίτιδα, σε κάθε της μορφή (χρόνια, οξεία, βακτηριακή ή μη-βακτηριακή), αυξάνει την τιμή του προστάτη αδένα. Η τιμή σας είναι άνω του ορίου αλλά δικαιολογείται λόγω της προστατίτιδας. Δεν θα πρέπει να παραλείπετε τις επισκέψεις στον γιατρό σας, για όσο διάστημα τα συμπτώματα επιμένουν και η τιμή του PSA είναι άνω του ορίου.
    • Γιώργος Μερμηγκας
    • 2019-10-04 16:53:16
    Πριν 1,5 χρόνο έκανα αφαίρεση θηλωματος της ουροδόχου κυστης.και εκχυσεις bcg που σταμάτησαν πριν ένα χρόνο. Δικαιολογείται η άνοδος του psa?Μετά την επέμβαση έχει ανέβει τρεις μονάδες .Ευχαριστώ!
    • Γιωργος
    • 2019-10-04 16:53:34
    Είμαι 48 και έχω 2.65
    • Spyrosari
    • 2019-10-04 16:54:03
    Εδώ και αρκετό καιρό, σχεδόν ένα χρόνο, η ποσότητα σπέρματος ήταν πολύ μικρή. Πριν ένα μήνα, και μετά από μια ουρολοίμωξη υπάρχει πλήρης ασπερμία. Τι να κάνω; Το PSA μου πριν ένα χρόνο ήταν 0,98. Είμαι 66 χρονών.
    • Δημήτρης
    • 2019-10-04 16:54:18
    Πέρασα πριν ένα μήνα οξεία προστατίτιδα με πυρετό υψηλό και όλα τα υπόλοιπα για αρκετές ημέρες. Ο γιατρός μου έδωσε αντιβίωση για εικοσιπέντε ημέρες. Μετά έκανα έλεγχο PSA που βρέθηκε 5,6, ενώ πριν επτά μήνες ήταν 1,5. Πρέπει να ανησυχώ, ο γιατρός μου είπε ότι είναι λόγω της φλεγμονής του προστάτη. Είμαι 58 ετών. Ευχαριστώ.
    • HomeTest gr
    • 2019-10-04 16:54:48
    Δημήτρη, ο προστάτης είναι πολύ ευαίσθητος αδένας. Επαναλάβετε μια εξέταση PSA μετά από μία εβδομάδα και εφόσον η τιμή συνεχίζει να είναι υψηλή, επισκεφτείτε το γιατρό σας.
    • Μερμηγκας Γεωργιος
    • 2019-10-04 16:55:09
    Συγνωμη!Περιμενω απαντηση στο ονομα Μερμηγκας Γεωργιος.
    • HomeTest gr
    • 2019-10-04 16:55:26
    Γιώργο Μερμηγκα, καλό θα ήταν να απευθύνετε το συγκεκριμένο ερώτημα στον ανδρολόγο-ουρολόγο που σας παρακολουθεί.
    • Νικος
    • 2019-10-04 16:55:42
    Από τα 4.70 σε 6.70 σε 20 μέρες παρόλο που έπαιρνα αντιβίωση για προατατιτιδα δικαιολογείται ;
    • αγγελος
    • 2019-12-11 13:12:49
    ΕΧΩ PSA 9,8.ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ;
    • Χρίστος
    • 2019-12-11 13:12:57
    Ειμαι 48 χρονων και εκανα εξεταση PSA και εβγαλε ενδειξη 3.Πρέπει να ανυσηχώ.Ο παθολόγος μου ειπε μαλλον θα ειναι μολυνση.Προστιτιδα
    • HomeTest
    • 2019-12-11 13:13:09
    Για όλες τις ερωτήσεις περί των φυσιολογικών τιμών PSA, παρακαλούμε δείτε αυτό το άρθρο: https://www.hometest.gr/el/blog/andriki-gonimotita/test-prostati-psa
    • ΓΙΑΝΝΗΣ
    • 2019-12-17 18:29:15
    ΕΙΜΑΙ 71 ΕΤΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΕΙΧΑ PSA 0,98 ΜΕ ΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ(SILODOSIN 8 mg). EKANA EΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ (ΕΙΧΑ ΔΥΣΟΥΡΙΑ ΛΟΓΩ ΜΕΣΟΥ ΛΟΒΟΥ) ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟ PSA EINAI 1,95. EINAI ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ¨? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
    • HomeTest
    • 2019-12-18 12:46:03
    Γιάννη η τιμή είναι πολύ καλή. Φυσικά τον πρώτο λόγο σε αυτό έχει ο ιατρός σας, ο οποίος παρακολουθεί και το ιστορικό σας.
    • Κωστας
    • 2019-12-23 17:34:05
    Ειχα psa 6,2 μου εδωσε ο γιατρός δυο ειδών χάπια σε 15 ημέρες επεσε 5,4 ο χρονος ηταν λίγος είμαι 53 χρονών
    • ελλιοτ
    • 2020-01-17 01:19:22
    πριν 5 χρονια εκανα με τη μεθοδο τουρις αφαιρεση της υπερτροφιας του προστατη [ειμαι 70 ετων] το PSA ηταν τα 4 χρονια 0,47 τωρα ομως σε προσφατη εξεταση του PSA ΠΗΓΕ στο 0.95 τι μπορει να σημαινει και τι πρεπει να κανω
    • HomeTest
    • 2020-01-17 12:14:53
    Θα πρέπει να μιλήσετε με τον ιατρό σας, ο οποίος έχει το ιστορικό σας και σας έχει προτείνει την εκάστοτε θεραπεία. Για όλες τις ερωτήσεις περί των φυσιολογικών τιμών PSA, παρακαλούμε δείτε αυτό το άρθρο: https://www.hometest.gr/el/blog/andriki-gonimotita/test-prostati-psa
    • Πετρος
    • 2020-01-21 20:25:40
    Το psa από 4,8 μετα απο δακτυλική εξέταση και εντός τριών ημερών πήγε 6.6 δικαιολογείται;
    • Βάσος
    • 2020-01-22 14:42:03
    Πέτρο, θα κάνεις επανεξέταση free PSA και total PSA μετά από 2-3 εβρομάδες, αφού έχεις αποφύγει οποιονδήποτε ερεθισμό του προστάτου, όπως εκσπερμάτωση, δακτυλική εξέταση, υποκλυσμό κτλ. Αποχή από αλκοόλ και κάπνισμα, καλή διατροφή σίγουρα θα συνεισφέρουν θετικά. Εάν ο λόγος freePSA/total PSA είναι πάνω από 0,25 ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτου δεν υφίσταται, μεταξύ 0,11 και 0,25 είναι αμφίσημος, κάτω από 0,11 alarm. Δεν ξέρω πόσων χρονών είσαι, αλλά να ξέρεις οτι το totalPSA φυσιολογικά αυξάνει μετά το 50ο έτος ηληκίας κατά 0,2-0,25 κατ' έτος.

New comment