Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας πρώτα τί είναι το σπέρμα: Σπέρμα είναι το υγρό που βγαίνει από το ανδρικό αναπαραγωγικό όργανο κατά την εκσπερμάτιση. Το σπέρμα πηγάζει από τους όρχεις και καθώς μετακινείται αναμιγνύεται με προστατικά υγρά και άλλα εκκρίματα, μέχρι που βγαίνει από την ουρήθρα κατά την εκσπερμάτιση. Η σύστασή του αποτελείται από βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, φρουκτόζη, κρεατίνη, χοληστερόλη, κιτρικό οξύ, γαλακτικό οξύ, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και άζωτο.

Νέοι άνδρες με προβλήματα γονιμότητας μπορεί να αντιμετωπίσουν άλλα προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility.

Αγγειακές, καρδιακές και δερματικές παθήσεις, καθώς και υπέρταση, είναι μεταξύ των παθήσεων που συνδέονται με την κακή ποιότητα του σπέρματος στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η οποία ανέλυσε σχεδόν 9.400 άνδρες, ηλικίας 30 έως 50, οι οποίοι επισκέφθηκαν μια κλινική γονιμότητας.

"Αυτό θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους νέους άνδρες να πάρουν μία ιδέα της κατάστασης της υγείας τους στο μέλλον", είπε στο FoxNews.com ο συγγραφέας της μελέτης Barry Behr, καθηγητής του OBGYN στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και διευθυντής του εργαστηρίου της κλινικής Ιατρικής Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Υγείας του Στάνφορντ. «Τα σπερματοζωάρια κινούνται, είναι μεγάλα και μπορούμε να τα ποσοτικοποιήσουμε. Αν αυτό αποδειχθεί να είναι αληθές -το οποίο πιστεύουμε ότι θα αποδειχθεί- η κατάσταση του σπέρματός σας είναι ένας ισχυρός εναλλακτικός δείκτης για τη γενική κατάσταση της υγεία σας".

Σπερματοζωάρια

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η παχυσαρκία, το κάπνισμα και ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσον άλλες συνθήκες συνδέονται με την παραγωγή του σπέρματος.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη, με μέση ηλικία 38, το 44% εισήχθη σε κλινική γονιμότητας μεταξύ 1994 και 2011 για κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν σχετίζονταν με τη γονιμότητα.

Μετά τον έλεγχο των ιατρικών αρχείων αυτών των ανθρώπων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με υπέρταση, περιφερειακή αγγειακή ή εγκεφαλική αγγειακή νόσο και μη ισχαιμική καρδιακή νόσο εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ανωμαλιών του σπέρματος. Για παράδειγμα, το 56% των ανδρών χωρίς υπέρταση είχαν φυσιολογική ποιότητα σπέρματος, αλλά μόνο το 45% των ανδρών με υπέρταση είχαν φυσιολογική ποιότητα του σπέρματος.

Η κακή ποιότητα του σπέρματος συνδέεται επίσης με υψηλότερα ποσοστά των δερματικών παθήσεων - μια συσχέτιση που εξέπληξε τον Behr. Παρά τη σπουδαιότητα της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων, οι διαπιστώσεις αυτές έχουν κάποιο νόημα, είπε, καθώς η κακή ροή του αίματος έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος.

"Το έχουμε όλοι δει αυτό κατά μήκος της πλευράς ενός δρόμου: Όταν βλέπετε μια γραμμή δέντρων, και ίσως το δέντρο στο τέλος του αρδευτικού συστήματος δεν τρέφεται ή τροφοδοτείται με νερό όσο και τα υπόλοιπα, τότε θα παρουσιάσει μειωμένη βιωσιμότητα. Εάν έχετε αυξημένη πίεση λόγω υπέρτασης ή αγγειακής στένωσης ή προβλημάτων με την παροχή αίματος στους όρχεις, είναι ανάλογο με το να μην επιτρέπεται στα δέντρα ή στα κύτταρα να πάρουν την πλήρη παροχή σε θρεπτικά συστατικά για να ανθίσουν".

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι μολονότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της ποιότητας του σπέρματος και άλλων θεμάτων υγείας, δεν έχουν αποσαφηνίσει ακόμα αν η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζει τις ανωτέρω καταστάσεις υγείας ή αν τα φάρμακα ή τα ίδια τα προβλήματα, αλλοιώνουν την παραγωγή σπέρματος.

"Οι υπογόνιμοι άνδρες έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους γόνιμους", δήλωσε στο FoxNews.com ο συγγραφέας της μελέτης Michael Eisenberg, διευθυντής της ανδρικής αναπαραγωγικής ιατρικής και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. "Η τεστοστερόνη είναι σημαντική - είναι ένας βιοδείκτης για την υγεία. Ίσως αυτοί οι άνδρες βρίσκονται σε μια διαφορετική κατάσταση εξαιτίας αυτής της διαταραχής στην λειτουργία των όρχεων".

Ο Eisenberg σημείωσε ότι 10%-15% του DNA στο σώμα ενός ανθρώπου είναι αφιερωμένο στην αναπαραγωγή, και τα περισσότερα από αυτά τα γονίδια επηρεάζουν παράλληλα άλλα συστήματα του οργανισμού.

Στο έγγραφό τους οι ερευνητές αναφέρουν ότι σε μελλοντικές μελέτες θα εξετασθεί ο τρόπος με τον οποίο θεραπείες για την υπέρταση και την καρδιακή νόσο μπορούν να τροποποιηθούν, με σκοπό να βελτιώσουν την ανδρική γονιμότητα. Επίσης ευεργετική θα είναι μια ανάλυση για το αν οι θεραπείες για καρδιαγγειακές νόσους μπορούν να βλάψουν την παραγωγή σπέρματος. Θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή σπέρματος, σημειώνει ο Eisenberg.

Ωστόσο, τα ευρήματα των ερευνητών εξακολουθούν να δείχνουν ότι οι άνδρες που βιώνουν προβλήματα γονιμότητας μπορεί να έχουν μελλοντικά οφέλη για την υγεία τους, κάνοντας αλλαγές στη διατροφή τους.

"Νομίζω ότι για έναν άνθρωπο που αισθάνεται ή φαίνεται κατά τα άλλα υγιής, αλλά έχει παρεκκλίνουσες παραμέτρους του σπέρματος, μπορούν τα παραπάνω να αποτελέσουν κίνητρο για να εκτιμήσει καλύτερα την υγεία του σήμερα, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν θρέφει από τώρα μια κατάσταση η οποία αργότερα μπορεί να τον αναγκάσει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του" είπε ο Behr.

 

ΠΗΓΗ

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.