Διαρροή αμνιακού υγρού - Σημάδια, αιτίες και ενέργειες

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό περιβάλλεται από αμνιακό υγρό. Αυτό το υγρό βοηθά στην προστασία του μωρού και στη συνολική ανάπτυξή του.

Ένας από τους κυριότερους τρόπους με τον οποίο το αμνιακό υγρό και ο αμνιακός σάκος (η μεμβράνη που συγκρατεί το υγρό μέσα στη μήτρα) προστατεύει το μωρό σας είναι να κρατάει τα μικρόβια έξω, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης.

Εάν τα νερά σας σπάσουν κανονικά, θα είναι φανερό το τι συνέβη. Ωστόσο, μερικές φορές μικρές ποσότητες υγρού και βλεννογόνου διαρρέουν και μπορεί να σας κάνουν να αναρωτιέστε εάν πρόκειται για αμνιακό υγρό, τυχαία διαρροή ούρων ή απλά αύξηση της κολπικής έκκρισης που φυσιολογικά γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς καταλαβαίνω ότι χάνω αμνιακό υγρό; Αυτή είναι μια αγωνία που έχουν όλες οι εγκυμονούσες. Ας δούμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Διαρροή αμνιακού υγρού 1

Σημάδια διαρροής αμνιακού υγρού

Μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι βρίσκετε στα εσώρουχά σας ή ενώ σκουπίζεστε μετά τη χρήση της τουαλέτας, αν δεν ξέρετε πώς είναι το αμνιακό υγρό. Το αμνιακό υγρό ωστόσο, είναι λίγο διαφορετικό από τα ούρα ή τις κολπικές/τραχηλικές εκκρίσεις. Δείτε περισσότερα εδώ.

Το αμνιακό υγρό:

- Είναι γενικά άοσμο.

- Συνεχίζει να διαρρέει, μερικές φορές με σταθερή ροή.

- Τα εσώρουχα και οι σερβιέτες σας θα πρέπει να αλλάζουν συχνά καθώς η διαρροή είναι σταθερή.

- Δεν έχετε κανένα έλεγχο πάνω στη ροή, σε αντίθεση με τα ούρα.

- Το χρώμα του αμνιακού υγρού είναι κυρίως διαυγές, πιθανώς με λευκούς μικρούς χρωματισμούς και βλέννα ή με λίγο αίμα.

- Εάν υπάρχει μια πρασινωπή έως καφετί απόχρωση, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως καθώς θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το μωρό αφόδευσε μέσα στη μήτρα.

 

Δεν είναι αμνιακό υγρό εάν:

- Υπάρχει μια οσμή ή κίτρινη όψη σαν ούρα.

- Είναι παχύ σαν βλέννα, τόσο που απαιτεί μεν να αλλάζετε τη σερβιέτα σας για λόγους υγιεινής, αλλά η σερβιέτα δεν είναι μουσκεμένη.

- Ήταν μια ξαφνική διαρροή επειδή εσείς ή το μωρό κάνατε μια απότομη κίνηση ή όταν αισθάνεστε την ουροδόχο κύστη πλήρη. Μετά όμως την αρχική διαρροή δεν υπάρχει σταθερή ροή υγρού.

 

Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη αν το υγρό που διαρρέει είναι αμνιακό υγρό;

Νομίζετε ότι χάνετε αμνιακό υγρό και προσπαθείτε να καταλάβετε αν τα διάφανα υγρά στην εγκυμοσύνη είναι αμνιακό υγρό ή κάτι άλλο;

Υπάρχουν δύο τρόποι, για να σιγουρευτείτε για το τι συμβαίνει και αν χάνετε αμνιακό υγρό.

Ο πρώτος είναι να καλέσετε το γιατρό σας και να προσπαθήσετε να του εξηγήσετε τι σας συμβαίνει έτσι ώστε να προσπαθήσει να καταλάβει αν το υγρό είναι αμνιακό ή κάτι άλλο.

Ο δεύτερος είναι να χρησιμοποιήσετε τεστ κολπικού pH. Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Πότε πρέπει να καλέσω το γιατρό μου;

Εφόσον έχετε κάνει τεστ και υποψιάζεστε ότι έχετε απώλεια αμνιακού υγρού, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας. 

Αν δεν έχετε κάνει τεστ, θα πρέπει να καλείτε το γιατρό σας κάθε φορά που δεν είστε σίγουρες για το τι συμβαίνει. Γενικά, τα κολπικά υγρά σαν νερό στην εγκυμοσύνη είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχήσει αν είναι σε μεγάλη και σταθερή ροή.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να καλέσετε ή να πάτε αμέσως στο γιατρό σας εάν:

- Δεν έχετε κλείσει ακόμα τις 37 εβδομάδες κύησης και πιστεύετε ότι έχετε διαρροή.

- Ξέρετε ότι έχετε διαρροή αμνιακού υγρού και αυτή συνοδεύεται από πυρετό.

- Το υγρό έχει πράσινο χρώμα.

- Η ροή παραμένει σταθερή ή / και αυξάνεται και συνεχίζει να μουσκεύει τα εσώρουχά σας. Άλλωστε, αυτό είναι ένα από τα κυριότερα συμπτώματα διαρροής αμνιακού υγρού.

Διαρροή αμνιακού υγρού 2

Τι προκαλεί τη διαρροή αμνιακού υγρού;

Όμως, γιατί και πώς μειώνεται το αμνιακό υγρό και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Εάν έχετε κλείσει τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης, μια διαρροή αμνιακού υγρού θα μπορούσε απλώς να είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας κατά την οποία το σώμα σας προετοιμάζεται για τον επερχόμενο τοκετό.

Μια μικρή διαρροή μπορεί να μετατραπεί σε πλήρη ρήξη, γνωστή ως απότομη ρήξη μεμβρανών (SROM). Εάν έχετε κλείσει τις 37 εβδομάδες, αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία και σπάνια κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχείτε. Αν δεν έχετε κλείσει ακόμα τις 37 εβδομάδες κύησης και/ή το σώμα σας δεν έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για τον τοκετό, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο γιατί μπορεί να αρχίσει να διαρρέει το αμνιακό υγρό.

Πιθανές αιτίες για αυτό είναι οι εξής:

- Μία λοίμωξη που δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία.

- Παλαιά χειρουργική επέμβαση του τραχήλου της μήτρας.

- Επιλογές του τρόπου ζωής που προκαλούν επιπλοκές υγείας, όπως το κάπνισμα, οι απαγορευμένες ουσίες ή μια πολύ κακή διατροφή.

- Τραυματισμός του αμνιακού σάκου (π.χ. αυτοκινητιστικό ατύχημα).

- Ιστορικό πρόωρης ρήξης υμένων.

 

Τι μπορώ να κάνω;

Αν είστε στο τέλος της εγκυμοσύνης, ο γιατρός σας θα διαπιστώσει αν η διαδικασία του τοκετού ξεκινά φυσιολογικά από μόνη της. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να μην βάζετε τίποτα στον κόλπο σας για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Περιορίστε τις κολπικές εξετάσεις, αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή και τις κολπικές πλύσεις. Εάν είστε άνω των 34 εβδομάδων και ειδικά πάνω από 37 εβδομάδες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την πρόκληση τοκετού.

 

Εάν δεν έχετε κλείσει ακόμα τις 37 εβδομάδες και υποψιάζεστε ή γνωρίζετε ότι έχετε διαρροή, ο γιατρός σας πιθανότατα θα θέλει να σας δει άμεσα. Αν είναι μικρή διαρροή, ειδικά από ψηλά στον αμνιακό σάκο, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να περιμένετε για να δει εάν η διαρροή θα σταματήσει από μόνη της. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιθανόν να σας ζητηθεί να είστε σε πλήρη κατάκλιση, και σίγουρα να αποφύγετε να εισάγετε οτιδήποτε στον κόλπο. Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε εξετάσεις για λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας Στρεπτόκοκκου-Β. Αν πάρετε θετικό αποτέλεσμα, πιθανώς θα ξεκινήσετε αντιβίωση (δείτε περισσότερα εδώ και εδώ).

 

Εάν είστε κάτω από 34 εβδομάδες κύησης και όχι ακόμα σε τοκετό, πολλοί γιατροί θα επιδιώξουν να παρατείνουν την εγκυμοσύνη σας, ειδικά εάν πρόκειται για μια μικρή διαρροή με πιθανότητα να σταματήσει από μόνη της. Ο γιατρός σας θα πρέπει να σας ελέγξει για τυχόν μολύνσεις και επίσης να ελέγξει ότι το μωρό σας ανέχεται τη μικρότερη πλέον ποσότητα αμνιακού υγρού στο σάκο.

Πώς αυξάνουμε το αμνιακό υγρό;

Το ολιγάμνιο είναι μια επιπλοκή που εμφανίζεται συνήθως στο τρίτο τρίμηνο της κύησης και συνδέεται με τη λήψη φαρμάκων, τη διαρροή αμνιακού υγρού, διαταραχές στην ανάπτυξη των νεφρών του εμβρύου ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση δεν είναι το να αυξηθεί η ποσότητα του αμνιακού υγρού, αλλά να διαγνωστεί το υποκείμενο πρόβλημα, να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για το έμβρυο και να αποφασιστεί από τον θεράποντα ιατρό το πώς θα συνεχιστεί η κύηση και πότε είναι επιβεβλημένος ο τοκετός.

 

Πηγή

Πηγή

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.