Κολπικές εκκρίσεις – Φυσιολογικές και μη φυσιολογικές

Οι κολπικές εκκρίσεις (ή αλλιώς κολπικά υγρά) είναι ένα φυσιολογικό μέρος του εμμηνορρυσιακού κύκλου και το χρώμα και η σύστασή τους αλλάζει καθ ' όλη τη διάρκεια του μήνα. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι εκκρίσεων, όπως τα καφέ υγρά χωρίς περίοδο, μπορεί να δείχνουν μια υποβόσκουσα κατάσταση.

Πολλές γυναίκες έχουν λευκά πηχτά κολπικά υγρά πριν την περίοδο. Αυτό θεωρείται υγιές, εκτός εάν οι εκκρίσεις είναι “σε σβώλους” ή συνοδεύονται από έντονη οσμή. Γενικά, τα λευκά κολπικά υγρά χωρίς φαγούρα είναι φυσιολογικά και δεν εγείρουν ανησυχίες.

Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε περισσότερα σχετικά με τις αλλαγές στις εκκρίσεις κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και γιατί οι λευκές εκκρίσεις μπορούν να εμφανιστούν πριν από την περίοδο.

Λευκές εκκρίσεις πριν από την περίοδο

Οι φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις ονομάζονται Λευκόρροια. Περιλαμβάνουν υγρό και βακτήρια από τα κύτταρα του κόλπου. Οι περισσότερες γυναίκες παράγουν λίγο λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού ή 4 ml λευκών ή καθαρών εκκρίσεων καθημερινά.

Οι εκκρίσεις πριν από την περίοδο τείνουν να είναι ένα θολό ή λευκό υγρό, λόγω της αυξημένης παρουσίας της προγεστερόνης, μιας ορμόνης απαραίτητης τόσο στον εμμηνορροϊκό κύκλο όσο και στην εγκυμοσύνη, ενώ παράλληλα έχουν μια ελαφρώς κολλώδη υφή. Τα κολπικά υγρά σαν ζελέ, εφόσον δεν έχουν περίεργο χρώμα ή οσμή, δεν προκαλούν ανησυχία.

Σε άλλες φάσεις του κύκλου, όταν το σώμα έχει υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, οι κολπικές εκκρίσεις τείνουν να είναι καθαρές και υδαρείς. Έτσι, τα κολπικά υγρά σαν νερό πριν την περιόδο και συγκεκριμένα αρκετές ημέρες πριν την περίοδο είναι επίσης φυσιολογικά.

Η έκκριση βοηθά στη λίπανση και την απομάκρυνση των βακτηρίων από τον κόλπο.

Τι προκαλεί τις λευκές εκκρίσεις;

Οι παρακάτω παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε λευκές κολπικές εκκρίσεις.

 

Κανονική αναπαραγωγική λειτουργία

Η λευκή έκκριση είναι κοινή στην αρχή και στο τέλος της εμμήνου ρύσεως. Συνήθως είναι λεπτόρρευστη και κολλώδης και δεν πρέπει να συνοδεύεται από φαγούρα ή οσμή. Τα λευκά υγρά πριν την περίοδο είναι, όπως προαναφέρθηκε, αποτέλεσμα της ορμόνης προγεστερόνης.

Ορμονική αντισύλληψη

Η χρήση αυτών των τύπων αντισύλληψης, συμπεριλαμβανομένου του αντισυλληπτικού χαπιού, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες εκκρίσεις, επειδή τα επίπεδα των ορμονών μπορεί να επηρεαστούν. Η αύξηση αυτή δεν είναι συνήθως ανησυχητική αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Έτσι, μια γυναίκα που λαμβάνει αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να δει πολλά υγρά πριν την περίοδο ή ακόμα και λευκά υγρά μετά την περίοδο.

Μυκητιασική λοίμωξη

Επίσης γνωστή ως καντιντίαση, η μυκητιασική μόλυνση είναι ένα συχνό πρόβλημα. Εκτιμάται ότι σχεδόν το 75% των γυναικών θα παρουσιάσουν τουλάχιστον μία μυκητιασική μόλυνση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι άσπρες εκκρίσεις απο τον κόλπο που σχετίζονται με μια μυκητιασική μόλυνση τείνει να μοιάζει με τυρί cottage - είναι παχύ, λευκό, και “σε σβώλους”. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα και καύση μέσα και γύρω από τον κόλπο. Γενικά, τα άσπρα υγρά πριν την περίοδο ή και μετά θα πρέπει να ανησυχήσουν μια γυναίκα, αν συνοδεύονται από έντονη φαγούρα ή είναι διαφορετικής υφής από τα συνηθισμένα.

Η βακτηριακή κολπίτιδα

Περίπου το 30% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν βακτηριακή κολπίτιδα (BV), μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτηριακές ανισορροπίες στον κόλπο.

Η BV συνδέεται με την κολπική πλύση (η οποία διαταράσσει τη φυσική ισορροπία των κολπικών βακτηριδίων) και με ενεργή σεξουαλική ζωή με περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους. Η έκκριση αυτή τείνει να είναι γκρίζο-άσπρη και έχει μια έντονη μυρωδιά ψαριού.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

Πολλές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (STI) προκαλούν αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις. Οι λοιμώξεις μπορεί να περιλαμβάνουν χλαμύδια, γονόρροια και τριχομονάδες.

Η έκκριση που προκαλείται από χλαμύδια ή γονόρροια μπορεί να είναι πιο κοντά στο κίτρινο από το λευκό, αν και δεν έχουν όλοι οι οργανισμοί τα ίδια συμπτώματα. Γενικά, τα κίτρινα υγρά πριν την περίοδο ή μετά και τα κολπικά υγρά σαν ούρα είναι σύμπτωμα που καλό είναι να εκτιμήσει ένας γυναικολόγος.

Οι τριχομονάδες μπορούν να προκαλέσουν οσμή ψαριού, κίτρινο-πράσινο χρώμα και κνησμό. Οι εκκρίσεις σε αυτή την περίπτωση είναι κολπικά υγρά σαν μύξα και απαιτούν επίσης ιατρική αντιμετώπιση.

Λευκές εκκρίσεις και εγκυμοσύνη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια έγκυος γυναίκα θα παρουσιάσει αύξηση κολπικών εκκρίσεων λίγο πριν την έλευση της περιόδου. Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης.

Δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει διάκριση αυτού του τύπου έκκρισης από την κανονική, αλλά μπορεί να είναι παχύτερη στην υφή. Συνήθως, τα πιο διάφανα υγρά πριν την περίοδο υποδηλώνουν ότι η γυναίκα δεν είναι έγκυος, σε αντίθεση με τη λευκή βλέννα πριν την περίοδο (χωρίς όμως φαγούρα ή άσχημη οσμή) που ενδεχομένως υποδηλώνουν εγκυμοσύνη.

Κολπικές εκκρίσεις κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου

Οι κολπικές εκκρίσεις αλλάζουν καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου. Μπορεί υπάρχουν διαφορές σε κάθε στάδιο του κύκλου:

Κατά την ωορρηξία: Οι εκκρίσεις είναι συνήθως καθαρές, κολλώδεις και υδαρείς (ασπράδι αβγού). Μια λεπτόρρευστη σύσταση βοηθά το σπέρμα να ταξιδέψει προς το ωάριο. Πριν από την ωορρηξία, υπάρχει συνήθως περισσότερη ποσότητα εκκρίσεων, πιθανώς έως και 30 φορές της συνηθισμένης ποσότητας.

Μετά την ωορρηξία: Υψηλότερα επίπεδα προγεστερόνης προκαλούν λευκή εμφάνιση στις εκκρίσεις. Αυτός ο τύπος έκκρισης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 14 ημέρες. Μπορεί να είναι παχύς και κολλώδης, αλλά θα υπάρχει λιγότερη ποσότητα από εκείνη κατά την διάρκεια της ωορρηξίας.

Λίγο πριν από την περίοδο: Η έκκριση μπορεί να είναι κυρίως λευκή με κιτρινωπή απόχρωση, αν και μπορεί να παρατηρηθούν καφέ κολπικά υγρά πριν την περίοδο.

Αμέσως μετά την περίοδο: Τα υγρά μετά την περίοδο μπορεί να είναι σκούρα κόκκινα ή καφέ (καφέ υγρά μετά την περίοδο), που αποτελείται από παλιό αίμα που απορρίπτεται από τον κόλπο. Μετά από αυτό, μπορούν να περάσουν 3 έως 4 ημέρες χωρίς εκκρίσεις.

Άλλοι τύποι εκκρίσεων

Η έκκριση που δεν είναι λευκή μπορεί να είναι:

Διαυγής. Η διαυγής έκκριση είναι συνήθως φυσιολογική. Μπορεί να υπάρχει περισσότερη έκκριση μετά από άσκηση ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης. Η ωορρηξία ή η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να προκαλέσει τέτοιου τύπου έκκριση.

Γκρί. Γκρι έκκριση προμηνύει BV. Οι γυναίκες με γκρίζα έκκριση πρέπει να επισκεφτούν τον γιατρό, καθώς η θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη.

Πράσινη ή κίτρινη. Ενώ η ανοικτή κίτρινη έκκριση δεν προκαλεί ανησυχίες, η σκούρα κίτρινη ή η πράσινη βλέννα μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες αναφέρουν κίτρινες εκκρίσεις μετά από δοκιμή νέων τροφίμων ή συμπληρωμάτων.

Ροζ. Οι ροζ εκκρίσεις μπορεί να εμφανιστούν στην αρχή της περιόδου ή μετά την επαφή. Οι γυναίκες με ροζ εκκρίσεις που δεν σχετίζονται με τις περιόδους τους θα πρέπει να επισκεφτούν τον γιατρό τους.

Κόκκινες ή καφέ. Αυτοί οι χρωματισμοί είναι φυσιολογικοί αμέσως πριν ή μετά από την περίοδο. Συνήθως, τα καφέ υγρά στο σκούπισμα δείχνουν ότι η έμμηνος ρύση τελειώνει. Η κόκκινη έκκριση σε άλλες χρονικές περιόδους του κύκλου μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ορμονικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να προκληθούν από αντισυλληπτικές πρακτικές ή εγκυμοσύνη, μπορεί να προκαλέσουν ελαφρά στίγματα.

Πότε για να δείτε γιατρό

Η κολπική έκκριση τείνει να αλλάζει χρώμα και σύσταση καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου. Τα κολπικά υγρά πριν την περίοδο είναι συνήθως λευκά.

Ωστόσο, αν ένας συγκεκριμένος τύπος έκκρισης συνεχίζεται καθ 'όλη τη διάρκεια του μήνα, ίσως να είναι προμήνυμα λοίμωξης και καλό θα είναι να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν υπάρχει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

• Σβολώδεις ή αφρώδεις εκκρίσεις.
• Πόνο ή καύση μέσα ή γύρω από τον κόλπο.
• Εξάνθημα.
• Ερυθρότητα.
• Πληγές.
• Ισχυρή ή περίεργη οσμή έκκρισης.
• Πρήξιμο.

Πώς να ελέγξετε εάν ο κόλπος σας είναι υγιής

Η HomeTest.gr σας προσφέρει αξιόπιστα τεστ κολπικού pH για να ελέγξετε την κατάσταση υγείας του αναπαραγωγικού σας συστήματος.

 

Πηγή

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.