Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες που προσπαθούν για παιδάκι

Πολλά ζευγάρια που προσπαθούν για παιδάκι, συχνά πιστεύουν ότι θα δουν θετικό τεστ εγκυμοσύνης με την πρώτη ή τη δεύτερη προσπάθεια. Αν είστε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, απλά χαλαρώστε. Μπορεί να χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος.

Ας τα δούμε όλα αυτά και άλλα πολλά, αναλυτικά:

Πρώτα απ’ όλα μην κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι!

Ο πρακτικός κανόνας λέει, ότι για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών, συνιστάται να προσπαθείτε να συλλάβετε για δώδεκα μήνες συνεχόμενα, πριν επισκεφτείτε το γιατρό σας. Μετά την ηλικία των 35 ετών, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας, εάν δεν έχετε συλλάβει εντός έξι μηνών. Σε αυτόν το κανόνα, μας ενδιαφέρει η σύλληψη και όχι η διακοπή της εγκυμοσύνης. Αν δηλαδή υπάρχει π.χ. μια παλίνδρομη κύηση, αυτό θεωρείται μια επιτυχημένη σύλληψη.

Η εγκυμοσύνη δεν έρχεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις γυναίκες

Όσον αφορά στην σύλληψη, κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό. Υπάρχουν ζευγάρια που συλλαμβάνουν με την πρώτη προσπάθεια, ενώ άλλα προσπαθούν για μήνες χωρίς επιτυχία. Τα ζευγάρια που προσπαθούν για πολλούς μήνες χωρίς επιτυχία, συνήθως αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η σύλληψη δεν είναι ποτέ σίγουρη ούτε μπαίνει σε στατιστικούς κανόνες. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. Μερικοί άνθρωποι συλλαμβάνουν εύκολα, ενώ άλλοι πρέπει να έχουν περισσότερη υπομονή και επιμονή.

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας και να κρατήσετε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας.

Το μυστικό είναι να έρχεστε σε επαφή στις γόνιμες μέρες

Για να μείνετε έγκυος, χρειάζεται ένα ωάριο και ένα σπερματοζωάριο. Το σπερματοζωάριο θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι τη σάλπιγγα, να βρει το ωάριο, να εισχωρήσει μέσα του και να το γονιμοποιήσει. Το να παραχθούν σπερματοζωάρια είναι εύκολο. Πώς; Απλό. Παράγονται με κάθε εκσπερμάτιση. Το να απελευθερωθεί όμως ένα ωάριο, αυτό είναι λίγο πιο σπάνιο καθώς γίνεται μία φορά το μήνα, σε κάθε εμμηνορυσιακό κύκλο. Η διαδικασία απελευθέρωσης του ωαρίου ονομάζεται ωορρηξία. Αμέσως μετά την ωορρηξία, ξεκινάει το γόνιμο παράθυρο της γυναίκας. Επομένως, οι επαφές που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχούς σύλληψης, είναι οι επαφές που γίνονται κατά τη διάρκεια του γόνιμου παραθύρου. Για να μπορέσετε να μάθετε πότε είναι οι γόνιμες μέρες σας, δηλαδή πότε κάνετε ωορρηξία, υπάρχουν διάφοροι τρόποι.

Ο πιο εύκολος και αξιόπιστος τρόπος είναι τα τεστ ωορρηξίας.

(Δείτε επίσης: Θέλω να μείνω έγκυος. Πώς θα με βοηθήσουν τα τεστ ωορρηξίας;)

Τα τεστ ωορρηξίας γίνονται κάθε μέρα. Ξεκινάτε μια συγκεκριμένη μέρα σύμφωνα με τη διάρκεια του κύκλου σας, και σταματάτε όταν βρείτε το θετικό τεστ. Αρχίζετε τις επαφές σας την ημέρα του πρώτου θετικού τεστ ωορρηξίας και συνεχίζετε τις δύο επόμενες. Με αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιείτε τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη.

Και τώρα τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στη σύλληψη;

Όπως είπαμε, η εγκυμοσύνη έρχεται διαφορετικά σε κάθε γυναίκα. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας που θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας.

Μπορεί να δέχεστε πίεση από το συγγενικό ή φιλικό σας περιβάλλον, μπορεί να αναγκάζεστε να συγκρίνεστε με φίλες ή συγγενείς που πέτυχαν τη σύλληψη με τις πρώτες προσπάθειες. Προσπαθήστε όμως να αλλάξετε τρόπο σκέψης.

Μαζί με το θετικό τρόπο σκέψης, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

- Χαλαρώστε: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να χαλαρώσετε. Η συνεχόμενη ανησυχία προσθέτει άγχος στο σώμα και στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει την όλη διαδικασία πιο δύσκολη. Το συνεχόμενο και καθημερινό άγχος είναι επιβλαβές καθώς μπορεί να κάνει τον γυναικείο κύκλο άστατο και το σπέρμα να χάσει την ποιότητά του.

- Μάθετε τους κύκλους σας: Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ξεκινήστε τώρα. Υπολογίστε τους κύκλους σας για το τελευταίο έτος τουλάχιστον. Μετρήστε τις μέρες που διαρκεί ο κάθε κύκλος (από την πρώτη μέρα περιόδου μέχρι την επόμενη πρώτη μέρα περιόδου). Δείτε αν οι κύκλοι σας είναι σταθεροί ή άστατοι. Προσέξτε αν στο κοντινό παρελθόν είχατε κάποιους κύκλους που ήταν έξω από το σύνηθες σε διάρκεια.

- Βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε τις γόνιμες μέρες σας κάθε μήνα: Αυτές είναι οι μόνες ημέρες κατά τις οποίες η σύλληψη είναι πιθανή. Όπως είπαμε, ο πιο εύκολος και σίγουρος τρόπος ανίχνευσης της γόνιμης μέρας σας, είναι τα τεστ ωορρηξίας. Οι επαφές που γίνονται κατά τους μήνες που δεν έχετε βρει την ωορρηξία σας με σιγουριά, δεν πρέπει να λογίζονται στον κανόνα των ανεπιτυχών προσπαθειών που περιγράφεται πιο πάνω.

- Ελέγξτε το σπέρμα του συντρόφου σας: Είναι πλέον επιβεβαιωμένο ότι περίπου το 50% των ζευγαριών θα αντιμετωπίσει προβλήματα υπογονιμότητας, και στο 50% των περιπτώσεων αυτών των ζευγαριών, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο άνδρας. Γι’ αυτό κάθε άνδρας θα πρέπει να ελέγξει το σπέρμα του για να είναι σίγουρος ότι είναι γόνιμο, καθώς και τον προστάτη του, εφόσον είναι άνω των 30 ετών.

- Μην έρχεστε σε επαφή καθημερινά: Το να κάνετε σεξ καθημερινά με σκοπό τη σύλληψη, δίνει την αίσθηση της “δουλειάς”, ασκεί πίεση και στους δύο συντρόφους και επιπλέον, αδυνατίζει υπερβολικά το σπέρμα, μειώνοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Μάθετε με τα τεστ ωορρηξίας πότε είναι η γόνιμη μέρα σας και επικεντρώστε τις προσπάθειές σας την ημέρα του θετικού τεστ ωορρηξίας, την επόμενη και την μεθεπόμενη. Τρεις μέρες στη σειρά, όσες περισσότερες επαφές μπορείτε.

- Βελτιώστε τη διατροφή σας: Για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη γονιμότητα, πρέπει επίσης να εστιάσετε σε μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία αποτελείται από πολλά φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγετε τοξικές ουσίες όπως τα τσιγάρα και το αλκοόλ. Το υπερβολικό βάρος αλλά και το πολύ χαμηλό βάρος είναι επίσης αρνητικοί παράγοντες όταν πρόκειται για σύλληψη. Επομένως, διατηρήστε έναν υγιή ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) και κάνετε μέτρια άσκηση.

Βασικά, η επίσκεψη αυτή δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην γίνει εξαρχής. Μια γνώμη ή μια εξέταση από ειδικό δεν θα βλάψει, είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Αν όμως έχει περάσει ένα έτος προσπαθειών, βρίσκετε πάντα την ωορρηξία σας, το σπέρμα του συντρόφου σας είναι γόνιμο αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχετε καταφέρει να συλλάβετε, τότε θα πρέπει να δείτε τον/την γυναικολόγο σας ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και να προτείνει εξετάσεις και θεραπείες.

Ναι, ένας ειδικός γονιμότητας μπορεί να σας βοηθήσει.

Πολλά αρνητικά τεστ εγκυμοσύνης, δεν σημαίνουν ότι δεν θα γίνετε ποτέ γονείς, αλλά ίσως απλά ότι χρειάζεστε ειδική βοήθεια. Γι’ αυτό είναι καλό να κάνετε έναν ολοκληρωμένο έλεγχο. Ο γιατρός μπορεί να σας ελέγξει για πιθανά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών σας (συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς αδένα), να δει τη φερριτίνη σας, να σας ζητήσει να κάνετε τις καθορισμένες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και να κάνει υπερηχογράφημα. Ανάλογα με την αιτία των προβλημάτων σύλληψης, θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Δείτε τώρα τα 5 συχνά λάθη που κάνουν τα ζευγάρια στο θέμα «μωρό»

Ρωτήσαμε τους ειδικούς, ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια που επιθυμούν να συλλάβουν και να τι μας είπαν:

1. Σωστός χρόνος: Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι η γυναίκα έχει ωορρηξία στα μισά του κύκλου της. Τα περισσότερα ζευγάρια λοιπόν επικεντρώνουν τις επαφές τους τότε. Όμως αυτό ισχύει μόνο για τους κύκλους των 28 ημερών κι όχι για όλους τους υπόλοιπους. Η ωορρηξία ναι, γίνεται κατά κανόνα 14 μέρες πριν την επόμενη περίοδο, αλλά επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι αδύνατο να εντοπιστεί εγκαίρως, τα ζευγάρια πρέπει να χρησιμοποιούν τεστ ωορρηξίας για να εντοπίζουν την ωορρηξία της γυναίκας και να έρχονται σε επαφή τις γόνιμες μέρες, διότι μόνο τότε μπορεί να γίνει η γονιμοποίηση.

2. Πολύ συχνές επαφές: Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά οι συνεχόμενες καθημερινές επαφές, στην ουσία εμποδίζουν τη γονιμότητα, καθώς μειώνεται ο αριθμός των ώριμων σπερματοζωαρίων με αποτέλεσμα τη συνολική μείωση της ποιότητας του σπέρματος. Χρειάζεται λίγες μέρες αποχή για να επιστρέψει το σπέρμα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το σωστό είναι να βρείτε τη μέρα της ωορρηξίας σας με τα τεστ ωορρηξίας μας και να επικεντρώσετε τις επαφές σας στις γόνιμες μέρες σας.

3. Μια ακόμα κακή συνήθεια είναι όταν το ζευγάρι παραμένει στις … κακές συνήθειες. Όλα τα παρακάτω σίγουρα επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα: Κάπνισμα, αλκοόλ, κακή διατροφή, έλλειψη ύπνου, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, κακή διατροφή, αυξημένο σωματικό βάρος, πρόσληψη μεγάλης ποσότητας καφεΐνης.

4. Εμμονή με τις στάσεις: Οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να αγχώνονται με το θέμα της σωστής στάσης, διότι δεν υπάρχει «σωστή στάση». Τα δυνατά σπερματοζωάρια που θα καταφέρουν να διασχίσουν τον κόλπο και να περάσουν μέσα από τον τράχηλο, θα κολυμπήσουν προς το στόχο τους και καμία «λάθος στάση» δεν θα τα εμποδίσει!

5. Διαρκής αναβολή: Οι ειδικοί λένε ότι τα σημερινά ζευγάρια αφήνουν πίσω το θέμα «παιδί», για χάρη της καριέρας και άλλων κοινωνικών υποχρεώσεων. Όταν έρχεται όμως η ώρα, έρχεται εύκολα το παιδί; Η ικανότητα σύλληψης μειώνεται όσο μεγαλώνει η γυναίκα. Γι’ αυτό αν το ζευγάρι αισθάνεται έτοιμο, ας μην αμελεί το θέμα, ας ξεκινήσει!

Τελικά πόσος χρόνος θα χρειαστεί;

Οι συνεχόμενες και ανεπιτυχείς προσπάθειες για εγκυμοσύνη, είναι ψυχοφθόρες και απογοητευτικές. Επιπλέον, οι πιέσεις του στενού περιβάλλοντός σας, μπορεί να σας γεμίζουν και με άγχος ή στρες, παράγοντες οι οποίοι προσθέτουν περαιτέρω έκταση στο πρόβλημα.

Ας δούμε σ’αυτό το σημείο τι είναι υπογονιμότητα. Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 1 έτος επαφών χωρίς προστασία για γυναίκες κάτω των 35 και 6 μηνών για γυναίκες από 35 ετών και άνω.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το να μείνετε έγκυος, μάθετε ότι δεν είστε οι μόνες. Παρακάτω θα βρείτε τους πιο συνήθεις λόγους για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να πάρετε ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης στα χέρια σας.

Χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη

Βρήκα την ωορρηξία μου! Γιατί δεν έμεινα έγκυος με αυτήν την προσπάθεια;

Όπως όλα σε αυτήν την ζωή, έτσι και η επίτευξη της γονιμοποίησης είναι θέμα πιθανοτήτων. Η εύρεση της ωορρηξίας είναι το πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα, οι ερευνητές ιατροί δίνουν περίπου 23%-25% πιθανότητα ώστε οι επαφές να οδηγήσουν σε σύλληψη και επομένως σε εγκυμοσύνη.

Μην τα παρατάτε και μην απελπίζεστε αν δεν έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη εγκυμοσύνη μετά από 1-2 προσπάθειες, ακόμα και με την εύρεση της ωορρηξίας. Μην κοιτάτε τι έκαναν ή τι κάνουν οι άλλοι. Το κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζει τις δικές του εμπειρίες. Συνεχίστε τις προσπάθειες και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα, η επίτευξη της εγκυμοσύνης είναι θέμα χρόνου.

Επίσης, αν είστε γυναίκα πάνω από 38 ή άντρας πάνω από 40, μπορεί να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος προσπαθειών απ’ ότι σε μικρότερες ηλικίες. Αυτό συμβαίνει διότι η ποιότητα των ωαρίων επιδεινώνεται με την πάροδο των ετών.

Οι γυναίκες γεννιόμαστε με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων (από τα οποία θα προέλθουν τα ωάρια), και ονομάζεται απόθεμα ωοθυλακίων. Τα ωοθυλάκια που γεννιόμαστε είναι περίπου δύο εκατομμύρια στον αριθμό, αλλά αρκετά από αυτά χάνονται μέχρι την εφηβεία. Σε κάθε κύκλο που περνάει χάνονται ωοθυλάκια, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται όσο περνάει η ηλικία, και ιδιαίτερα μετά τα 37 έτη.

Επομένως, ακούστε το βιολογικό σας ρολόι και προσπαθήστε να μην αφήσετε το θέμα εγκυμοσύνη για αργότερα, ιδίως αν δεν είχατε μείνει ποτέ έγκυος στο παρελθόν.

Μήπως δεν κάνετε ωορρηξία;

Αν δεν κάνετε ωορρηξία, δεν μπορεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Με την προϋπόθεση ότι είστε σε γόνιμη ηλικία και δεν έχετε φτάσει στην εμμηνόπαυση, η ωορρηξία μπορεί να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες. Δείτε παρακάτω κάποιους από αυτούς:

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που εμποδίζουν την ωορρηξία. Η διάγνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι ζήτημα γυναικολόγου και εκεί θα πρέπει να απευθυνθείτε.

Άλλοι λόγοι για την παρεμπόδιση ή την μη επίτευξη της ωορρηξίας είναι το να είστε υπέρβαρη (πολύ πάνω από το φυσιολογικό βάρος) ή λιποβαρής (πολύ κάτω από το φυσιολογικό βάρος), η Πρώιμη Ωοθηκική Ανεπάρκεια (μια κατάσταση κατά την οποία παρουσιάζεται απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας των ωοθηκών πριν από την ηλικία των 40), διάφορα προβλήματα με τον θυρεοειδή (όπως το αυτοάνοσο Hashimoto), η Υπερπρολακτιναιμία (η παρουσία αυξημένης προλακτίνης στον αίμα), η χαμηλή προγεστερόνη, η υπερβολική σωματική άσκηση, κ.α.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ωορρηξία τους, θα έχουν ακανόνιστους κύκλους. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα προβλήματα της ωορρηξίας υπάρχουν και με σταθερούς κύκλους.

Μήπως δεν είστε εσείς το πρόβλημα;

Όπως αναφέραμε και πιο πριν, για να επιτευχθεί η σύλληψη και επομένως η εγκυμοσύνη, θα πρέπει να υπάρχουν δύο παίκτες: το ωάριο και το σπερματοζωάριο. Αν εσείς κάνετε κανονικά ωορρηξία, αλλά τα σπερματοζωάρια δεν είναι πολλά ή καλής ποιότητας, τότε η σύλληψη θα αργήσει να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με μελέτες το 40%-50% των προβλημάτων σύλληψης και υπογονιμότητας, οφείλονται στην πλευρά του άνδρα.

Σε αντίθεση με τη γυναικεία υπογονιμότητα, όπου η αστάθεια του κύκλου είναι φανερός παράγοντας, στην περίπτωση των ανδρών, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας στο σπέρμα, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένα φανερό σύμπτωμα. Ο μόνος τρόπος για να βρεθεί, είναι να γίνει έλεγχος του σπέρματος, με ένα τεστ ανδρικής γονιμότητας, για να μετρηθεί η ποιότητά του.

Πιθανά προβλήματα με τις σάλπιγγες

Οι σάλπιγγες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην διαδικασία της σύλληψης.

Η σάλπιγγα είναι ένας μικρός σωλήνας που ενώνει τη ωοθήκη με τη μήτρα. Το ωάριο απελευθερώνεται μέσα στην ωοθήκη, μεταβαίνει στη σάλπιγγα και ξεκινάει την κάθοδό του προς τη μήτρα. Από την άλλη πλευρά, όσα σπερματοζωάρια επιζήσουν μετά την εκσπερμάτιση, και αφού έχουν περάσει τον τράχηλο και τη μήτρα, κολυμπούν με σκοπό να οδηγηθούν στη σάλπιγγα και εκεί να περιμένουν το ωάριο ώστε να το γονιμοποιήσουν. Έπειτα, το γονιμοποιημένο πλέον ωάριο θα πέσει στη μήτρα και θα προσκολληθεί στα τοιχώματά της ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της εγκυμοσύνης.

Αν η σάλπιγγα είναι μη διαβατή (φραγμένη) τότε όλη αυτή η προαναφερθείσα διαδικασία διαταράσσεται. Αν δηλαδή οι σάλπιγγες δεν λειτουργούν σωστά ή αν κάτι εμποδίζει την ένωση των σπερματοζωαρίων με το ωάριο, η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Οι μη διαβατές σάλπιγγες συνήθως προκαλούν μικρό ή μεγάλο πόνο, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν παρατηρείται κανένα σύμπτωμα.

Μόνο η εξέταση σε γυναικολόγο που ονομάζεται σαλπιγγογραφία, μπορεί να σας αποκαλύψει αν οι σάλπιγγές σας έχουν πρόβλημα ή όχι.

Κάποιοι άλλοι παράγοντες που ίσως παίζουν ρόλο;

Σε μικρότερο βαθμό αλλά παρ’ όλα αυτά υπαρκτό, βρίσκονται διάφοροι παράγοντες που προκαλούν προβλήματα στην επίτευξη της εγκυμοσύνης. Αυτοί είναι: ενδομητρίωση, ινομυώματα της μήτρας, σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες (οι οποίες μπορεί να αφήσουν το στίγμα τους πολλά χρόνια μετά), προβλήματα με τον θυρεοειδή, διάφορες ορμονικές διαταραχές, διαβήτης κλπ. Επίσης, το άγχος και το στρες έχουν αρνητική επίδραση στη γονιμότητα της γυναίκας.

Όλα αυτά θα πρέπει να τα συζητήσετε με τον/την γυναικολόγο σας.

Επίσης, υπάρχει και ο όρος «ανεξήγητη υπογονιμότητα». Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται από τους ιατρούς όταν για ανεξήγητο λόγο το ζευγάρι «τα κάνει όλα σωστά», δεν έχει κάποιο πρόβλημα, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να συλλάβει.

Επίσης, δώστε βαρύτητα στις κακές συνήθειες: Η σύλληψη και μετέπειτα η εγκυμοσύνη, είναι διαδικασίες που προϋποθέτουν υγιή οργανισμό. Προστατέψτε λοιπόν το σώμα σας! Αποφύγετε κακές συνήθειες, κόψτε εντελώς το κάπνισμα, ελαττώστε την κατανάλωση αλκοόλ, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά και άλλες υγιεινές τροφές, μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών (ιδιαίτερα αυτών που έχουν πολλά τρανς λιπαρά), βρείτε περισσότερο χρόνο για να αθληθείτε, μειώστε τις ώρες που κάνετε καθιστική ζωή, διορθώστε διαταραχές του ύπνου.

Δώστε υγεία στον οργανισμό σας και αυτός θα σας ανταμείψει!

Και κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το τέλος:

Σύμφωνα με μελέτη του ακαδημαϊκού περιοδικού BMJ:

- Το 30% των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν τα κατάφεραν τον πρώτο μήνα. - Το 75% των ζευγαριών συνέλαβαν εντός 6 μηνών.

- Το 90% των ζευγαριών συνέλαβαν εντός 1 έτους.

- Το 95% των ζευγαριών συνέλαβαν εντός 2 ετών.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη από ινστιτούτο στη Γερμανία, οι ερευνητές βρήκαν τα ακόλουθα ποσοστά εγκυμοσύνης για ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν:

- Το 38% έμεινε έγκυος τον πρώτο μήνα.

- Το 68% έμεινε έγκυος εντός 3 μηνών.

- Το 81% έμεινε έγκυος εντός 6 μηνών.

- Το 92% έμεινε έγκυος εντός 1 έτους.

Ενώ αυτά τα στατιστικά είναι έγκυρα, εντούτοις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο ως μια ένδειξη του τι γίνεται συνήθως και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απόλυτα όρια για κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι αυτά τα στατιστικά δεν είναι όμοια όχι μόνο από ζευγάρι σε ζευγάρι αλλά και από τη μία εγκυμοσύνη στην επόμενη, του ίδιου ζευγαριού. Δηλαδή, αν για παράδειγμα συλλάβατε το πρώτο σας παιδάκι στο παρελθόν στον πρώτο ή στο δεύτερο μήνα προσπαθειών, αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνει το ίδιο και στο δεύτερο παιδάκι που προσπαθείτε τώρα. Μπορεί για το δεύτερο παιδάκι να χρειαστεί ένα έτος συνεχών προσπαθειών και πάλι να είναι φυσιολογικό.

Όταν τα ζευγάρια ξεκινούν τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη, οι περισσότεροι αναμένουν ότι θα επιτευχθεί αμέσως. Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε σε 1.400 γυναίκες, το 44% δήλωσε ότι χρειάστηκε περισσότερος χρόνος προσπαθειών από το αναμενόμενο.

_______________________________________________________________________________________

Σε γενικές γραμμές πάντως, όπως αναφέρουμε και στην αρχή του άρθρου, θα πρέπει να ξεκινήσετε βρίσκοντας την ωορρηξία σας και επικεντρώνοντας τις επαφές σας στις γόνιμες μέρες σας και να αφήσετε το σώμα σας να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες εκατοντάδων εγκυμοσύνων που οι κοπέλες δεν πίστευαν ποτέ ότι θα τα καταφέρουν. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και μέθοδο. Και το ποθητό αποτέλεσμα μπορεί να είναι πιο κοντά από όσο πιστεύετε.

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.