Πώς επιβεβαιώνουμε την εγκυμοσύνη

Η hCG (Ανθρώπινη Χοριακή Γονιδοτροπίνη - Human Chorionic Gonadotropin) είναι μία ορμόνη, η οποία παράγεται από τον πλακούντα στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης αλλά και σε όλη τη διάρκεια αυτής. Την ορμόνη αυτή ανιχνεύουν τα τεστ εγκυμοσύνης στα ούρα κι έτσι επιβεβαιώνεται η εγκυμοσύνη. Η hCG δεν εμφανίζεται στα ούρα αμέσως μετά τη γονιμοποίηση, αλλά εκκρίνεται όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευθεί στα τοιχώματα της μήτρας. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 8-9 μέρες για να εντοπιστεί η ορμόνη στα ούρα, τόσες δηλαδή μέρες όσες χρειάζεται το γονιμοποιημένο ωάριο να ταξιδέψει από τη σάλπιγγα ως τη μήτρα. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει να παράγεται η χοριακή η οποία στην αρχή της εγκυμοσύνης διπλασιάζεται κάθε 2 με 3 μέρες και αυτή είναι μια ένδειξη ότι η εγκυμοσύνη ξεκινάει σωστά. Όταν η χοριακή πλησιάσει τις 15 μονάδες (στα ούρα), τότε θα δείτε μια πολύ αχνή γραμμή αποτελέσματος στα τεστ εγκυμοσύνης μας. Όσο αυξάνονται τα επίπεδα της χοριακής, τόσο σκουραίνει η γραμμή αποτελέσματος. Όταν φτάσει τις 25 μονάδες, τότε και οι δύο γραμμές του τεστ θα είναι ίδιες (γραμμή ελέγχου και γραμμή αποτελέσματος). Τότε μπορείτε να επιβεβαιώσετε σχεδόν με σιγουριά ότι το ξεκίνημα της εγκυμοσύνης σας είναι επιτυχημένο! 

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το άρθρο μας περί των τιμών της χοριακής κατά την εγκυμοσύνη και της ευαισθησίας των τεστ.

 

Τί μπορεί να συμβεί αν κάνουμε τα τεστ πολύ νωρίς

Γενικά είναι φρόνιμο να μην βιαστείτε! Όσο πιο νωρίς κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης, τα αποτελέσματα μπορεί να σας οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα. Όλα εξαρτώνται από την ημέρα της σύλληψης και από τα επίπεδα της χοριακής που υπάρχουν στα ούρα εκείνη τη χρονική στιγμή, καθώς και από την ευαισθησία του τεστ, δηλαδή από πόσο νωρίς είναι ικανό να ανιχνεύσει χοριακή.

Ας δούμε τρία πιθανά σενάρια όταν κάνουμε το πρώτο τεστ εγκυμοσύνης λίγες μέρες πριν την καθυστέρηση

Σενάριο 1
Κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης 4 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο και δεν εμφανίζεται καθόλου γραμμή αποτελέσματος στο τεστ σας. Το τεστ βέβαια είναι αρνητικό, υπάρχει όμως πιθανότητα να είστε έγκυος, αλλά τα επίπεδα της χοριακής σας να είναι κάτω από 15 μονάδες και γι'αυτό να μην έχει αποτυπωθεί αποτέλεσμα στο τεστ. Όσο δεν σας έρχεται περίοδος, εξακολουθείτε να κάνετε τεστ. Αν υπάρχει εγκυμοσύνη, το τεστ θα εμφανίσει γραμμή αποτελέσματος μέσα σε λίγες μέρες. Αν όχι, θα αδιαθετήσετε σύντομα. 

Σενάριο 2
Κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης 4 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο και εμφανίζεται μια πολύ αχνή γραμμή στην περιοχή αποτελέσματος, τόσο αχνή όμως που σας κάνει να αναρωτιέστε αν το τεστ είναι θετικό ή όχι. Εφόσον η γραμμή αποτελέσματος είναι ορατή, ναι, το τεστ είναι θετικό. Όμως, είναι πολύ νωρίς ακόμη! Θα πρέπει να είστε συγκρατημένα αισιόδοξη καθώς υπάρχει μεν εγκυμοσύνη, αλλά επίσης υπάρχει περίπτωση η εγκυμοσύνη να σταματήσει στο ξεκίνημά της (βιοχημική εγκυμοσύνη - αρκετά συχνό φαινόμενο). Στην περίπτωση αυτή, η χοριακή δεν θα αυξηθεί και η γραμμή αποτελέσματος των επόμενων τεστ θα οδεύει προς την εξαφάνισή της. 

Σενάριο 3
Κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης 4 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο και εμφανίζεται μια πολύ αχνή γραμμή στην περιοχή αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζετε να κάνετε τεστ. Για τις πρώτες αυτές μέρες η γραμμή συνεχίζει να είναι αχνή. Αυτό είναι φυσιολογικό σε τόσο αρχικά στάδια. Αργότερα όμως και σταδιακά, πρέπει η γραμμή αποτελέσματος να σκουραίνει ξεκάθαρα. Όσο λοιπόν η γραμμή αποτελέσματος γίνεται πιο έντονη, τόσο αυτό σας κάνει να είστε πιο αισιόδοξη και να προγραμματίσετε το πρώτο σας ραντεβού για υπέρηχο με τον γυναικολόγο σας.

Γενικά να ξέρετε ότι η παρουσία της χοριακής δεν είναι τόσο σημαντική όσο η αύξησή της. 

Εμείς στη HomeTest συμβουλεύουμε πάντα τις φίλες μας να κάνουν υπομονή και να περιμένουν την ημέρα της αναμενόμενης περιόδου για να κάνουν το πρώτο τεστ εγκυμοσύνης. Πραγματικά αξίζει να μη βιαστείτε και να περιμένετε λίγες μέρες. Το αποτέλεσμα που θα πάρετε εκείνη τη μέρα θα είναι πιο σίγουρο. Αν δεν έχετε σταθερούς κύκλους ή δεν εντοπίσατε την ωορρηξία σας με τεστ ωορρηξίας, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε τα τεστ εγκυμοσύνης 15 ημέρες μετά την επαφή που πιστεύετε πως έγινε η σύλληψη.

Τονίζουμε πάλι ότι κατά τις πρώτες μέρες της καθυστέρησης, είναι φυσιολογικό τα τεστ εγκυμοσύνης να είναι παρόμοια μεταξύ τους, δηλαδή οι γραμμές αποτελέσματος να μοιάζουν. Αυτό γίνεται γιατί στην αρχή της εγκυμοσύνης η χοριακή αυξάνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Από την 5η εβδομάδα της εγκυμοσύνης όμως, η χοριακή σχεδόν διπλασιάζεται κάθε μέρα! Πιο συγκεκριμένα, αν γνωρίζετε την ημέρα της ωορρηξίας σας, μετρήστε 18 μέρες μετά. Από τότε και μετά η γραμμή αποτελέσματος πρέπει να σκουραίνει εμφανώς!

Τέλος, σας συμβουλεύουμε πριν τη χρήση των τεστ εγκυμοσύνης να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης, ακόμα και αν πιστεύετε πως δεν χρειάζεται! Υπάρχουν πολλές επιπλέον πληροφορίες, καθώς και ενδιαφέρουσες ερωτοαπαντήσεις.

Καλή επιτυχία!

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.