Η Ανθρώπινη Χοριακή Γονιδοτροπίνη (Human Chorionic Gonadotropin - hCG) είναι η ορμόνη, η οποία παράγεται από τον πλακούντα στην αρχή της εγκυμοσύνης αλλά και σε όλη τη διάρκεια αυτής. Αυτή την ορμόνη ανιχνεύουν τα τεστ εγκυμοσύνης στα ούρα κι έτσι επιβεβαιώνεται η εγκυμοσύνη. Η ορμόνη hCG (χοριακή) δεν εμφανίζεται στα ούρα αμέσως μετά τη γονιμοποίηση. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 8-9 μέρες για να εμφανιστεί η ορμόνη στα ούρα. Τόσες είναι οι μέρες που ταξιδεύει το γονιμοποιημένο ωάριο από την αρχή της σάλπιγγας ως το τέλος της, μέχρι να εμφυτευθεί στα τοιχώματα της μήτρας. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει η παραγωγή της χοριακής η οποία στην αρχή της εγκυμοσύνης σχεδόν διπλασιάζεται κάθε 2 με 3 μέρες. Όταν η χοριακή πλησιάσει τις 15 μονάδες στα ούρα, τότε θα δείτε μια πολύ αχνή γραμμή αποτελέσματος στα τεστ εγκυμοσύνης μας. Όσο η χοριακή θα αυξάνεται, τόσο η γραμμή αποτελέσματος θα σκουραίνει, μέχρι τις 25 μονάδες όπου οι δύο γραμμές του τεστ (γραμμή ελέγχου και γραμμή αποτελέσματος) θα είναι ίδιες. Όταν η χοριακή αγγίξει τις 25 μονάδες στα ούρα, τότε η εγκυμοσύνη είναι πάνω από 90% σίγουρη. Έτσι, όσο πιο νωρίς κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης, τα αποτελέσματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα. Όλα εξαρτώνται από την ευαισθησία του τεστ, δηλαδή τις μονάδες της χοριακής που το τεστ ξεκινάει να ανιχνεύει, καθώς και από τα επίπεδα της ορμόνης που υπάρχουν στον οργανισμό σας τη στιγμή που κάνετε το τεστ.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το άρθρο μας περί των τιμών της χοριακής κατά την εγκυμοσύνη και της ευαισθησίας των τεστ.

 

Ας δούμε δύο σενάρια:

Σενάριο 1
Κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης 3 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο και δεν παράγεται καθόλου γραμμή αποτελέσματος. Αυτό το τεστ είναι αρνητικό. Υπάρχει όμως περίπτωση να είστε έγκυος καθώς τα επίπεδα της χοριακής μπορεί να είναι κάτω των 15 μονάδων τη στιγμή της εξέτασης και συνεπώς το τεστ τα αγνοεί και δεν παράγει γραμμή αποτελέσματος. Εφόσον δεν σας έχει έρθει περίοδος μετά από 2-3 μέρες, μπορείτε να επαναλάβετε ένα νέο τεστ. Όσο δεν έρχεται η περίοδος, μπορείτε να συνεχίσετε τα τεστ, ακόμα και αν αυτά δείχνουν αρνητικό αποτέλεσμα, κάθε 2-3 μέρες.

Σενάριο 2
Κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης 3 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο και εμφανίζεται μια πολύ αχνή γραμμούλα στην περιοχή αποτελέσματος. Σας κάνει να αναρωτιέστε αν είναι θετικό ή όχι. Κατ’ αρχήν το τεστ είναι θετικό. Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρεται πιο πάνω, πως το γονιμοποιημένο ωάριο έχει προσκολληθεί στα τοιχώματα της μήτρας. Είναι όμως πολύ νωρίς ακόμη! Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είστε συγκρατημένα αισιόδοξη καθώς υπάρχει μεν εγκυμοσύνη, αλλά επίσης υπάρχει περίπτωση η εγκυμοσύνη να σταματήσει στο ξεκίνημά της. Γενικώς η παρουσία της χοριακής δεν είναι τόσο σημαντική όσο η αύξησή της. Γι’ αυτό θα πρέπει να επαναλάβετε ένα νέο τεστ εγκυμοσύνης μετά από 2-3 ημέρες και να το συγκρίνετε με το αρχικό. Στο δεύτερο τεστ η γραμμή αποτελέσματος θα πρέπει να είναι πιο έντονη, πράγμα που θα δείχνει πως η χοριακή αυξάνεται και άρα όλα βαίνουν καλώς με την εγκυμοσύνη.

Η συμβουλή της HomeTest είναι να κάνετε υπομονή και να περιμένετε την ημέρα της αναμενόμενης περιόδου για να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης. Αξίζει να περιμένετε μερικές μέρες και να μη βιαστείτε. Θα έχετε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα εκείνη τη μέρα. Αν δεν έχετε σταθερό κύκλο και δεν ξέρετε πότε ακριβώς περιμένετε περίοδο, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε τα τεστ 15 ημέρες μετά την επαφή που πιστεύετε πως έγινε η σύλληψη.

Επίσης, έχετε υπ’ όψιν σας ότι είναι φυσιολογικό τις πρώτες μέρες της καθυστέρησης τα τεστ εγκυμοσύνης να είναι παρόμοια μεταξύ τους, δηλαδή οι γραμμές αποτελέσματος να μοιάζουν. Αυτό γίνεται διότι στις αρχές της εγκυμοσύνης η χοριακή αυξάνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Από την 5η εβδομάδα της εγκυμοσύνης όμως, η χοριακή σχεδόν διπλασιάζεται κάθε μέρα!

Τέλος, πριν τη χρήση, καλό είναι να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης, ακόμα και αν πιστεύετε πως δεν χρειάζεται! Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

Καλή επιτυχία!

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.