Τεστ εγκυμοσύνης και ευαισθησία

Τα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν την ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) στα ούρα. Η hCG παράγεται φυσικά από τον οργανισμό της γυναίκας και είναι παρούσα κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Σε γενικές γραμμές η hCG διπλασιάζεται κάθε 72 ώρες.

Επίπεδα της χοριακής hCG κατά την εγκυμοσύνη  
3 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 5 – 50 mIU/ml
4 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 5 – 426 mIU/ml
5 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 18 – 7.340 mIU/ml
6 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 1.080 – 56.500 mIU/ml
7-8 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 7.650 – 229.000 mIU/ml
9-12 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 25.700 – 288.000 mIU/ml
13-16 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 13.300 – 254.000 mIU/ml
17-24 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 4.060 – 165.400 mIU/ml
25-40 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 3.640 – 117.000 mIU/ml
   
Επίπεδα της hCG σε μη-εγκυμονούσες: λιγότερο από 5 mIU/ml
Επίπεδα της hCG μετά την εμμηνόπαυση: περίπου 9,5 mIU/ml

.

Όπως μπορείτε να δείτε στον παραπάνω πίνακα, τα επίπεδα της hCG αυξάνονται σταθερά από τη σύλληψη μέχρι περίπου 10-12 εβδομάδες κύησης και στη συνέχεια έχουν την τάση να σταθεροποιούνται ή ακόμα και να πέφτουν. Αυτός είναι ο λόγος που στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τα συμπτώματα είναι ισχυρότερα και πιο έντονα. Τα επίπεδα της hCG στην αρχή της εγκυμοσύνης συνήθως διπλασιάζονται κάθε δύο με τρεις ημέρες, με μια αύξηση τουλάχιστον κατά 60 τοις εκατό κάθε δύο ημέρες. Αλλά και πάλι, αυτό εξαρτάται από την κάθε γυναίκα καθώς και αν κυοφορεί ένα ή περισσότερα έμβρυα.

.

Τι σημαίνει λοιπόν η ευαισθησία στα τεστ εγκυμοσύνης;

Αρκετές κοπέλες νομίζουν εσφαλμένα ότι η ποιότητα του τεστ εξαρτάται από την ευαισθησία του. Αυτό δεν είναι σωστό καθώς η ποιότητα του τεστ εξαρτάται από έναν άλλο παράγοντα που ονομάζεται αξιοπιστία ή εγκυρότητα του αποτελέσματος. Δηλαδή κατά πόσο θα πρέπει να εμπιστευόμαστε το αποτέλεσμα που μας δείχνει το τεστ. Η ευαισθησία του τεστ είναι παραμετροποιήσημη και μπορεί να αλλάξει κατά τη διαδικασία παραγωγής του τεστ.

.

Υπάρχουν διάφορα τεστ εγκυμοσύνης τα οποία μετρούν την hCG σε συγκεντρώσεις των 10 mIU/ml ή ακόμα και μικρότερες. Αν χρησιμοποιείτε τέτοιο τεστ θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική με την ερμηνεία του αποτελέσματος καθώς:

 • - Μετρήσεις της hCG σε συγκεντρώσεις μέχρι 5 mIU/ml είναι ανεπαρκείς για ένδειξη εγκυμοσύνης.
 • - Μετρήσεις της hCG σε συγκεντρώσεις από 5 mIU/ml έως 25 mIU/ml χρειάζονται επιπλέον διερεύνηση και δεν εγγυώνται εγκυμοσύνη.
 • - Μετρήσεις της hCG σε συγκεντρώσεις των 25 mIU/ml και πάνω, δίνουν πάνω από 97% πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Με απλά λόγια, ένα τεστ ευαισθησίας 25 mIU/ml και πάνω, που θα το χρησιμοποιήσετε κατά την τέταρτη εβδομάδα από την τελευταία περίοδο, θα σας δείξει πιο έγκυρα αποτελέσματα και δεν θα σας κάνει να αμφισβητείτε την εγκυμοσύνη σας ή να έχετε ενδείξεις βιοχημικής κύησης, παλλίνδρομης, κλπ.

Θυμηθείτε: Η παρουσία και μόνο της χοριακής είναι πολύ βασική αλλά για να εξελίσσεται σωστά η εγκυμοσύνη, θα πρέπει οι μονάδες της χοριακής να αυξάνονται.

.

HomeTest τεστ εγκυμοσύνης και ευαισθησία

Σε ποια ευαισθησία είναι ρυθμισμένα τα τεστ εγκυμοσύνης HomeTest; Τα τεστ εγκυμοσύνης HomeTest (είτε είναι σε τύπο ταινία είτε σε τύπο midstream) έχουν 2 τιμές. Είναι η τιμή που ξεκινούν την αντίδραση και η τιμή που η γραμμή του αποτελέσματος είναι πολύ έντονη.

.

Τα τεστ εγκυμοσύνης HomeTest λοιπόν ξεκινούν την ανίχνευση της ορμόνης από τις 12 μονάδες χοριακής, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε 3-4 μέρες πριν από την αναμενόμενη περίοδο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις όπου η ορμόνη είναι ακόμα αρκετά χαμηλά, τα θετικά τεστ εγκυμοσύνης HomeTest θα έχουν αυτήν την εικόνα:

3-5cee72dec6952.jpg

3-5cee72dec6952.jpg

Όπως βλέπετε στις παραπάνω εικόνες, η γραμμή αποτελέσματος είναι ελάχιστα εμφανής (αχνή) καθώς οι τιμές της χοριακής έχουν μόλις αγγίξει τις 12 μονάδες. Παρ' όλα αυτά, το τεστ είναι θετικό.

Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη και αγγίζει τις 4 εβδομάδες, δηλαδή φτάνουμε στη μέρα της καθυστέρησης (πάντα μετράμε από την πρώτη μέρα περιόδου), η γραμμή αποτελέσματος στα τεστ εγκυμοσύνης HomeTest θα αρχίσει να σκουραίνει καθώς οι μονάδες της χοριακής αυξάνονται, και θα δείχνει έτσι:

4-5cee7400bcce6.jpg

4-5cee7400bcce6.jpg

Εφόσον η χοριακή έχει αυξήσει τις μόναδες της πάνω από τα 25 mIU/ml, η εγκυμοσύνη είναι πλέον πάνω από 97% σίγουρη και η εικόνα των τεστ εγκυμοσύνης HomeTest θα είναι έτσι:

5-5cee76c4eeb5a.jpg

5-5cee76c4eeb5a.jpg

 

Έτσι λοιπόν με τη χρήση των τεστ εγκυμοσύνης HomeTest μπορείτε να δείτε αν είστε έγκυος αλλά και να έχετε πληροφόρηση σχετικά με την σωστή εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας. Πώς; Κάνοντας ένα τεστ κάθε 2 μέρες και παρατηρώντας την αύξηση της χοριακής, όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία:

6-5cee77a9c9dc8.jpg

.

Εμείς στη HomeTest.gr, έχοντας πάντα ως γνώμονα τη σωστή πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των πελατών μας, διαθέτουμε τα τεστ εγκυμοσύνης HomeTest ρυθμισμένα να ξεκινούν με την ανίχνευση από τις 12 μονάδες αλλά να δίνουν επίσης την πληροφορία ότι η χοριακή έχει ξεπεράσει τις 25 mIU/ml χοριακής και παρέχουμε πάνω από 99,99% αξιοπιστία στο αποτέλεσμα των τεστ μας.

.

Πηγές:

Πηγή 1

Πηγή 2

.

www.hometest.gr

.

Δείτε το σύνολο των άρθρων μας κάνοντας κλικ εδώ.

Μοιράστε το άρθρο

Σχόλια (4)

  • Vicky
  • 2020-07-30 22:10:30
  Είμαι στην πέμπτη εβδομάδα η χοριακη μου είναι χαμηλή 102,5. Τι σημαίνει αυτό;
  • HomeTest
  • 2020-07-31 17:01:43
  Vicky, όπως βλέπετε στον παραπάνω πίνακα, η τιμή της χοριακής σας είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια της εβδομάδας σας. Θα πρέπει να επαναλάβετε τη μέτρηση σε μια εβδομάδα, ώστε να βεβαιωθείτε ότι οι μονάδες της ορμόνης αυξάνονται, πράγμα που σημαίνει πως η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται ομαλά.
  • Christina
  • 2021-04-15 17:23:46
  Καλησπέρα, έκανα ένα ψηφιακό τεστ δικό σας μετά απο 2 μέρες καθυστέρηση το οποίο έδειξε θετικο. Την ίδια μέρα έκανα κάποιας άλλης εταιρίας, το οποίο ήταν αρνητικο. Σήμερα έκανα εξέταση χοριακής η οποία ήταν 0,48. Για ποιό λόγο το τεστ σας έδειξε θετικό? Ευχαριστώ
  • HomeTest
  • 2021-04-18 17:43:07
  Christina το τεστ εγκυμοσύνης μας έδειξε θετικό διότι εντόπισε χοριακή πάνω από το όριο ευαισθησίας του τεστ. Όπως τα περιγράφετε, είναι μια καθαρή εικόνα βιοχημικής κύησης. Εξ ου και η καθυστέρηση. Στην περίπτωση της βιοχημικής κύησης, η χοριακή αυξάνεται, τα τεστ εγκυμοσύνης δίνουν θετικό αποτέλεσμα, αλλά μετά από λίγες μέρες η χοριακή πέφτει απότομα και έρχεται περίοδος. Το γιατί το άλλο τεστ που κάνατε δεν κατάφερε να εντοπίσει τη χοριακή, θα πρέπει να απευθύνετε την ερώτηση στον κατασκευαστή του. Ίσως έχει άλλη ευαισθησία. Ίσως στα δεύτερα ούρα που χρησιμοποιήσατε η χοριακή είχε προλάβει να πέσει κάτω από το όριο θετικοποίησης του τεστ. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η χοριακή σας είναι τόσο χαμηλά βάσει των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου, θα περιμένετε να σας έρθει περίοδος.

Νέο σχόλιο