Εγκυμοσύνη με μία ωοθήκη. Εφικτή ή όχι;

Ωορρηξία είναι η μηνιαία απελευθέρωση ενός ωαρίου από τις ωοθήκες, είτε από τη δεξιά είτε από την αριστερή ωοθήκη. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν δύο ωοθήκες (μία δεξιά και μία αριστερά). Η ωορρηξία μπορεί να συμβεί κάθε μήνα από την μία ή την άλλη ωοθήκη. Όταν μια ωοθήκη έχει αφαιρεθεί ή αν μια γυναίκα έχει εκ γενετής μόνο μία ωοθήκη, τότε η υπάρχουσα ωοθήκη παίρνει συνήθως πάνω της όλη τη διαδικασία της ωοθυλακιορρηξίας, απελευθερώνοντας κάθε μήνα κατά μέσο όρο ένα ωάριο.

 

Η επίτευξη της εγκυμοσύνης με μια ωοθήκη, είναι και δυνατή αλλά και το ίδιο εύκολη, εφόσον η σάλπιγγα είναι άθικτη. Σάλπιγγα είναι ο μικρός σωλήνας που συνδέει την ωοθήκη με τη μήτρα. Εάν λείπει η σάλπιγγα, ή αν είναι φραγμένη και ο σωλήνας δεν λειτουργεί, τότε η φυσική σύλληψη είναι σχεδόν απίθανη.

 

Για να μείνετε έγκυος, χρειάζονται 3 απαραίτητα συστατικά:

• Υγιή και πολλά σπερματοζωάρια, τα οποία παράγονται από τον άνδρα και εναποτίθενται στο θηλυκό αναπαραγωγικό σύστημα με την επαφή.

• Ένα υγιές ωάριο, το οποίο απελευθερώνεται από μία από τις ωοθήκες κάθε μήνα.

• Η σάλπιγγα που συνδέει τη μήτρα με την ωοθήκη. Μέσα σε αυτήν πρέπει να συναντηθεί το ωάριο με τα σπερματοζωάρια και να γίνει η γονιμοποίηση. Έπειτα, το γονιμοποιημένο πλέον ωάριο θα μετακινηθεί προς τη μήτρα για εμφύτευση.

Ωοθήκη

Όταν υπάρχει μόνο μία ωοθήκη, τότε για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες σύλληψης, και να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο επίτευξης εγκυμοσύνης, πρέπει:

• Να χρησιμοποιείτε τεστ ωορρηξίας για να βρείτε τις γόνιμες μέρες σας.

• Να έρχεστε σε συχνές επαφές , επικεντρωμένες μέσα στο χρονικό διάστημα της ωορρηξίας σας.

• 15 μέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ ωορρηξίας, είναι η μέρα που περιμένετε να αδιαθετήσετε. Μπορείτε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης για να διαπιστώσετε αν υπάρχει εγκυμοσύνη.

 

Εάν έχετε μόνο μία ωοθήκη και δεν μείνετε έγκυος εντός 12 μηνών, ή εάν είστε άνω των 40 ετών, ίσως θελήσετε να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει άλλος λόγος για τον οποίο δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος.

 

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, το ωάριο (το οποίο απελευθερώνεται στην κοιλιακή κοιλότητα και απορροφάται από το σώμα αν δεν υπάρχει σάλπιγγα) μπορεί να επιπλέει μέσα από τα σωματικά υγρά και να συναντήσει τα σπερματοζωάρια. Αυτή η εξαιρετικά σπάνια περίπτωση θέτει τη γυναίκα σε κίνδυνο για μια έκτοπη εγκυμοσύνη. Πρόκειται για κατάσταση απειλητική για τη ζωή και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως σε νοσοκομείο.

 

Τα καλά νέα είναι ότι σε κάθε περίπτωση, η εγκυμοσύνη είναι εφικτή όταν υπάρχει μόνο μία ωοθήκη, απλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επιπλέον υποβοήθηση.

 

 

Πηγή

Πηγή

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.