Τεστ Ωορρηξίας | Συχνές Ερωτήσεις

❓Πώς λειτουργούν τα τεστ ωορρηξίας της HomeTest.gr;

➡️ Τα τεστ ωορρηξίας της HomeTest.gr είναι τεστ ούρων. Οι ταινίες και τα midstream δεν χρειάζονται άλλο εξάρτημα για να λειτουργήσουν - τα χρησιμοποιείτε όπως είναι. Τα ψηφιακά αποτελούνται από έναν ψηφιακό αναγνώστη πολλων χρήσεων κι ένα στικ μίας χρήσης (όλα περιέχονται στη συσκευασία).


Τεστ ωορρηξίας πως γίνεται;

➡️ Τα τεστ ωορρηξίας είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές, όπως σε ταινίες, midstream ή ψηφιακά, και είναι πολύ απλά στη χρήση. Για να πραγματοποιήσετε το τεστ, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Συλλογή δείγματος: Συλλέξτε δείγμα ούρων σε ένα καθαρό και στεγνό δοχείο (αυτός ο τρόπος είναι ο πιο ενδεδειγμένος – τα midstream αλλά και τα ψηφιακά μπαίνουν και στη ροή των ούρων). Προτιμήστε να κάνετε το τεστ την ίδια ώρα κάθε μέρα, κατά προτίμηση το μεσημέρι, όταν η συγκέντρωση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) είναι πιο υψηλή.
  2. Χρήση του τεστ: Βυθίστε την ταινία, το midstream ή το ψηφιακό τεστ στο δείγμα ούρων και κρατήστε το για όσο χρονικό διάστημα αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης. Συνήθως είναι 10-15 δευτερόλεπτα.
  3. Ανάγνωση αποτελέσματος: Τοποθετήστε το τεστ σε επίπεδη επιφάνεια και περιμένετε για όση ώρα απαιτείται σύμφωνα με τις οδηγίες, συνήθως 3-10 λεπτά (ανάλογα με τον τύπο του τεστ), για να εμφανιστεί το αποτέλεσμα.
  4. Ερμηνεία αποτελέσματος: Ανάλογα με τον τύπο του τεστ, τα αποτελέσματα μπορεί να εμφανίζονται ως γραμμές (στις ταινίες και τα midstream τεστ) ή ως ψηφιακή ένδειξη YES ή NO (στα ψηφιακά τεστ). Αν η δεύτερη γραμμή στο τεστ είναι ίδια ή πιο σκούρα από την γραμμή ελέγχου, το τεστ είναι θετικό, υποδεικνύοντας ότι η ωορρηξία πιθανότατα θα συμβεί τις επόμενες 24-36 ώρες. Αν η δεύτερη γραμμή είναι πιο ανοιχτή ή απουσιάζει εντελώς, το τεστ είναι αρνητικό.

Τεστ ωορρηξίας πότε γίνεται

➡️ Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε τη διάρκεια των κύκλων σας. Μέσα στις οδηγίες υπάρχει πινακάκι που σας υποδεικνύει ποια μέρα του κύκλου πρέπει να ξεκινήσετε τα τεστ. Κάνετε ένα, ιδανικά κάθε μεσημέρι, μέχρι να δείτε θετικό αποτέλεσμα. Εάν οι κύκλοι σας είναι ακανόνιστοι, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τον μικρότερό σας κύκλο και να συμβουλευτείτε το πινακάκι.


❓Μπορώ να χρησιμοποιήσω το τεστ ωορρηξίας για να αποφύγω την εγκυμοσύνη;

➡️ Όχι, το τεστ ωορρηξίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντισυλληπτική μέθοδος.


❓Για πόση ώρα θα μείνει ορατό το αποτέλεσμα;

➡️ Οι ταινίες και τα midstream πρέπει να διαβαστούν μετά από 10 λεπτά. Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες χρήσης που συνοδεύουν τα τεστ. Η δεύτερη γραμμή (που θα δείξει θετικό αποτέλεσμα), δεν θα εξαφανιστεί ποτέ. Μπορεί μάλιστα να γίνει πιο σκούρα ή να γίνει πιο έντονο το χρώμα του περιγράμματός της μετά από μερικές ώρες. Σε ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα (χωρίς δεύτερη γραμμή), μπορεί αργότερα να εμφανιστεί μία γκρι αχνή γραμμή, όμως αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να το αγνοήσετε.
Στα ψηφιακά, το αρνητικό αποτέλεσμα θα μείνει στην οθόνη για 10 λεπτά, ενώ το θετικό για μία ώρα.


❓Πόσες ώρες ζει το σπέρμα;

➡️ Η ζωή του σπέρματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τυπικά το υγιές σπέρμα μέσα σε ένα υγιές κόλπο μπορεί να επιζήσει 5 ημέρες ή και περισσότερο. Φυσικά, όσο περνάει ο χρόνος από τη στιγμή της εκσπερμάτισης ο αριθμός των σπερματοζωαρίων συνεχώς λιγοστεύει καθώς και η ικανότητά τους για γονιμοποίηση. Έξω από τον κόλπο, το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει από λεπτά μέχρι λίγες ώρες.


❓Όταν το αποτέλεσμα βγει θετικό, πότε είναι η καλύτερη ώρα για επαφή;

➡️ Η ωορρηξία θα γίνει μέσα σε 24-48 ώρες. Αυτή είναι η πιο γόνιμη περίοδος για σας. Άρα συνιστάται επαφή μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα (24-48 ώρες μετά το πρώτο θετικό αποτέλεσμα).


❓Χρησιμοποιώ τη μέθοδο της θερμομέτρησης. Το τεστ ωορρηξίας αντικαθιστά τη θερμομέτρηση;

➡️ Όχι. Η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος βασικά σημαίνει ότι η ωορρηξία έχει γίνει. Το τεστ ωορρηξίας μας προμηνύει ότι η ωορρηξία πρόκειται να πραγματοποιηθεί.


❓Είχα θετικό αποτέλεσμα και ήρθα σε επαφή τις επόμενες γόνιμες μέρες. Ωστόσο δεν έμεινα έγκυος. Τι πρέπει να κάνω;

➡️ Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα για εγκυμοσύνη. Συχνά, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα τεστ ωορρηξίας για 3-4 μήνες πριν πετύχετε την εγκυμοσύνη.
Επίσης, ο σύντροφός σας θα πρέπει να ελέγξει την ποιότητα του σπέρματός του αν δεν το έχει κάνει ή αν έχουν περάσει 6 μήνες από την τελευταία μέτρηση.
Μια άλλη μέτρηση που μπορείτε να κάνετε είναι να ελέγξετε το κολπικό pH σας για να δείτε αν υπάρχει κάποια μόλυνση στην περιοχή του κόλπου που καθιστά αδύνατη τη γονιμοποίηση.
Τέλος, δείτε τα προϊόντα στην κατηγορία Βοηθήματα Σύλληψης, είναι πολύ βοηθητικά.
Είναι καλό να το συζητήσετε με τον γιατρό σας αν δεν επέλθει εγκυμοσύνη μετά από 6 μήνες προσπαθειών έχοντας βρει την ωορρηξία σας με τα τεστ ωορρηξίας.


❓Τι ώρα μέσα στην ημέρα πρέπει να κάνω το τεστ ωορρηξίας; Πρέπει να χρησιμοποιήσω τα πρώτα πρωινά ούρα;

➡️ Μην χρησιμοποιείτε τα πρώτα πρωινά ούρα. Καλύτερα είναι να κάνετε το τεστ μέσα στην ημέρα (από τις 12:00 ως τις 20:00) και να προσπαθείτε να το κάνετε την ίδια ώρα κάθε μέρα για να έχετε συγκρίσιμα αποτελέσματα και να μην χάσετε το θετικό αποτέλεσμα μεταξύ των τεστ.


❓Η ποσότητα των υγρών που θα καταναλώσω επηρεάζει το αποτέλεσμα του τεστ ωορρηξίας;

➡️ Η κατανάλωση πολλών υγρών πριν τη χρήση του τεστ, θα αραιώσει την ορμόνη στα ούρα σας. Σας συνιστούμε να μειώσετε την κατανάλωση υγρών τουλάχιστον 2 ώρες πριν τη χρήση του τεστ. Επίσης φροντίστε τα ούρα που θα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε το τεστ, να είναι πολλά σε ποσότητα και η όψη τους χρυσοκίτρινη.


❓Πρέπει να κάνω το τεστ ωορρηξίας 2 φορές την ημέρα;

➡️ Μελέτες έχουν δείξει ότι σε ένα ποσοστό των γυναικών, η κορύφωση της LH διαρκεί λιγότερο από 10 ώρες.
Αν χρησιμοποιείτε τις ταινίες ή τα midstream, για τις ημέρες που αναμένετε να πάρετε θετικό αποτέλεσμα, μπορείτε να κάνετε τεστ δύο φορές την ημέρα, φροντίζοντας τα δύο τεστ να απέχουν περίπου 6 ώρες μεταξύ τους.
Τα ψηφιακά τεστ ωστόσο, με πρωτοποριακή μέθοδο ανίχνευσης, είναι περισσότερο "ανεκτικά" προς το θετικό αποτέλεσμα. Δηλαδή με τα ψηφιακά τεστ ωορρηξίας της HomeTest.gr, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα χρειαστεί να κάνετε διπλά τεστ την ημέρα.


❓Η ωορρηξία γίνεται πάντα την 14η μέρα μετά την αρχή της περιόδου;

➡️ Όχι, η ωορρηξία δεν γίνεται απαραιτήτως τη 14η μέρα μετά την αρχή της περιόδου. Κατά κανόνα, αν ο κύκλος σας είναι σταθερός και διαρκεί 28 μέρες, τότε λέμε ότι η ωορρηξία γίνεται τη 14η μέρα. Όμως έχετε υπ' όψιν σας ότι διάφορες αιτίες όπως οι ορμόνες, το άγχος και η υγεία της γυναίκας παίζουν το ρόλο τους στο να γίνει νωρίτερα ή να καθυστερήσει λίγο.
Για να υπολογίσετε τους κύκλους σας και για να μάθετε πότε να ξεκινήσετε τα τεστ ωορρηξίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν ημερολόγιο γονιμότητάς μας, κάνοντας κλικ εδώ.


❓Αρνητικό τεστ ωορρηξίας. Πότε να ανησυχήσω;

➡️ Τα συνεχόμενα αρνητικά τεστ ωορρηξίας είναι απογοητευτικά. Μπορεί να συντρέχουν διάφοροι λόγοι για το αρνητικό αποτέλεσμα. Μερικά από τα πιθανά προβλήματα λύνονται από εσάς τις ίδιες, ενώ άλλα πρέπει να συζητηθούν με το γιατρό σας.
1. Η αύξηση της ορμόνης LH μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα
Συνήθως τα τεστ ωορρηξίας της HomeTest.gr γίνονται μία φορά την ημέρα. Ωστόσο, κάποιες φορές η αύξηση της ορμόνης μπορεί να γίνει μέσα σε διάστημα μόλις 10 ωρών. Έτσι, αν εσείς κάνετε το τεστ πριν από αυτό το διάστημα και έπειτα μετά από αυτό το διάστημα – παρότι κάνετε τεστ κάθε μέρα – πιθανώς να χάσετε το ανέβασμα της ορμόνης. Για να το αποφύγετε αυτό, συστήνουμε να κάνετε το τεστ ωορρηξίας δύο φορές την ημέρα, με απόσταση 10 ωρών το πρώτο με το δεύτερο και ίσως να το ξεκινήσετε αρκετά νωρίτερα από την προτεινόμενη ημέρα στο διάγραμμα των οδηγιών χρήσης. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χάσετε την αύξηση της ορμόνης και για να γνωρίζετε πότε θα έχετε ωορρηξία. Αν παρόλα αυτά, έχετε πάλι αρνητικά αποτελέσματα στο τεστ, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
2. Η ωορρηξία μπορεί να συμβεί νωρίτερα ή αργότερα από την αναμενόμενη μέρα στο συγκεκριμένο κύκλο
Κάποιες γυναίκες πιστεύουν ότι ξέρουν ακριβώς πότε έχουν ωορρηξία κι έτσι ξεκινούν τη χρήση των τεστ λίγο πριν. Αυτό όμως είναι λάθος, διότι εύκολα μπορεί να χαθεί το ανέβασμα της ορμόνης LH. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κρατάτε σε διάγραμμα τους κύκλους σας για 6 μήνες και να σημειώσετε τον πιο σύντομο και τον πιο μεγάλο κύκλο. Η ωορρηξία μπορεί να συμβεί πολύ νωρίς ή πολύ αργά σε κάποιον κύκλο σας. Πάντα να παρατηρείτε και τα υπόλοιπα συμπτώματα της ωορρηξίας όπως τη θερμοκρασία σας, την αλλαγή στην τραχηλική βλέννη, τη θέση του τραχήλου.
3. Ίσως δεν κάνετε ωορρηξία
Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ ωορρηξίας, βγάζουν το συμπέρασμα ότι δεν κάνουν ωορρηξία. Για τις περισσότερες όμως δεν ισχύει αυτό πραγματικά. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει περίπτωση, ιδίως σε ηλικίες άνω των 30 ετών, να μην υπάρχει ωορρηξία για έναν ή ίσως για περισσότερους κύκλους. Έτσι, αν έχετε δοκιμάσει όλες τις παραπάνω μεθόδους αλλά δεν πήρατε κανένα θετικό αποτέλεσμα, είναι η ώρα να μιλήσετε στο γιατρό σας, ο οποίος θα βοηθήσει το σώμα σας να ξεκινήσει και πάλι να κάνει ωορρηξία. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τα επίπεδα της ορμόνης FSH, για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ανάπτυξη των ωοθυλακίων στην αρχή του κύκλου σας (περισσότερες πληροφορίες για την FSH μπορείτε να βρείτε εδώ).


❓Γιατί οι ταινίες και τα midstream της HomeTest.gr έχουν τη σήμανση One Step;

➡️ Η τεχνολογία One Step είναι η νεότερη διαθέσιμη τεχνολογία στα τεστ ούρων. "One Step" σημαίνει "Ένα Βήμα", δηλαδή τα τεστ ωορρηξίας είναι ενός βήματος ή αλλιώς είναι ταχείας απόκρισης. Παλαιότερα η τεχνολογία ήταν "Three Steps" δηλαδή "Τριών Βημάτων" όπου ο χρήστης έπρεπε εκτός από τα ούρα να χρησιμοποιήσει ειδικά αντιδραστικά υγρά για να λειτουργήσει το τεστ.

Μενού

Share

Για να φτιάξεις τις δικές σου wishlists και να αποθηκεύεις τα αγαπημένα σου προϊόντα δημιούργησε λογαριασμό!

Είσοδος

Για να φτιάξεις τις δικές σου wishlists και να αποθηκεύεις τα αγαπημένα σου προϊόντα δημιούργησε λογαριασμό!

Είσοδος