Πριν απαντήσουμε, ας κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση της διαδικασίας της ωορρηξίας και του τρόπου που λειτουργούν τα τεστ ωορρηξίας.

Οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων τα οποία και «ξοδεύουν» κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα ωοθυλάκια είναι τα αβγά, που μέσα τους υπάρχει το ωάριο, ο θηλυκός γαμέτης. Το ωάριο θα απελευθερωθεί από το ωοθυλάκιο μέσω της διαδικασίας της ωορρηξίας και θα πρέπει να ενωθεί με ένα σπερματοζωάριο, που είναι ο αρσενικός γαμέτης, ώστε να πραγματοποιηθεί η σύλληψη, δηλαδή το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Τα τεστ ωορρηξίας ανιχνεύουν την απότομη αύξηση των τιμών της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), που γίνεται περίπου στα μισά του κύκλου, λίγο πριν την ωορρηξία. Η ωορρηξία, όπως πιθανόν να γνωρίζετε, είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα ωάριο απελευθερώνεται από το ώριμο ωοθυλάκιο. Η LH προκαλεί  την ωορρηξία, βοηθώντας να σπάσει το τοίχωμα του ωοθυλακίου και να απελευθερωθεί το ωάριο μέσα στη σάλπιγγα. Επειδή η LH είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για την ωορρηξία, τα τεστ ωορρηξίας αποτελούν τον νούμερο ένα αξιόπιστο δείκτη της κορύφωσής της, όταν  οι γυναίκες είναι γόνιμες.

Τα βασικά στοιχεία των τεστ ωορρηξίας:

• Τα τεστ ωορρηξίας ανιχνεύουν την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH), η οποία ξαφνικά, γρήγορα, και σύντομα κορυφώνεται, ακριβώς πριν από την ωορρηξία.

• Το θετικό αποτέλεσμα σε ένα τεστ ωορρηξίας αποτελεί δείκτη των γόνιμων ημερών της γυναίκας.

• Το θετικό αποτέλεσμα δείχνει ότι θα γίνει ωορρηξία μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες.

• Πρέπει να προγραμματίσετε τις επαφές σας την ημέρα του πρώτου θετικού αποτελέσματος, καθώς και τις 2 επόμενες μέρες.

• Το θετικό αποτέλεσμα υπάρχει όταν η γραμμή αποτελέσματος είναι το ίδιο έντονη ή εντονότερη από τη γραμμή ελέγχου.

• Η LH παράγεται από το σώμα σας το πρωί, ως εκ τούτου θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα τεστ μετά τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, μέχρι το βράδυ.

• Κρατήστε τα ούρα σας για περίπου 2 ώρες, χωρίς να καταναλώσετε πολλά υγρά, πριν τη χρήση του τεστ.

• Δεδομένου ότι η αύξηση της LH είναι ξαφνική και σε κάποιες περιπτώσεις διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες, μερικές γυναίκες επιλέγουν να κάνουν τεστ δύο φορές την ημέρα. Αυτό συνιστούμε κι εμείς.

• Η κιτρική κλομιφαίνη (εμπορική ονομασία Clomid / Serpafar) μπορεί να προκαλέσει ένα «ψευδώς θετικό αποτέλεσμα». Γι’αυτό θα πρέπει να αρχίσετε τα τεστ ωορρηξίας 2-3 μέρες αφού τελειώσετε το φάρμακο, για να έχει φύγει από τον οργανισμό σας έτσι ώστε η LH που θα ανιχνευθεί στο τεστ να είναι δική σας και όχι του φαρμάκου.

• Ιδανικά, πρέπει να κάνετε τεστ ωορρηξίας την ίδια ώρα κάθε μέρα και να θυμάστε να μην παραλείψετε καμία μέρα γιατί έτσι μπορεί να χάσετε την κορύφωση της ορμόνης.

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης και βεβαιωθείτε ότι κάνετε καθημερινά τα τεστ, σύμφωνα με τον πίνακα των οδηγιών. Οι γυναίκες με άστατους κύκλους  πρέπει να ξεκινούν τα τεστ αμέσως μετά το τέλος της περιόδου και πιθανόν να κάνουν μεγάλο αριθμό τεστ. Οι γυναίκες όμως που για παράδειγμα έχουν έναν «ιδανικό» κύκλο 28 ημερών αρχίζουν τα τεστ την 11η μέρα.

Μπορεί να έχω θετικό αποτέλεσμα και να μην κάνω ωορρηξία;

Τα τεστ ωορρηξίας αποτελούν έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο τρόπο πρόβλεψης της ωορρηξίας . Αν λοιπόν βρείτε το θετικό τεστ ωορρηξίας και άρα έχετε κορύφωση της ορμόνης LH, τεχνικά είναι σχεδόν αδύνατο να μην κάνετε ωορρηξία.
Πολλές γυναίκες που εμπιστεύονται τα τεστ ωορρηξίας για την πρόβλεψή της, κάνουν 2 πράγματα για να βεβαιωθούν ότι όντως έγινε η ωορρηξία:
1. Συνεχίζουν τα τεστ για να πάρουν το αρνητικό αποτέλεσμα κι έτσι να καταλάβουν ότι έγινε η ωορρηξία εφόσον η ορμόνη έχει πέσει και πάλι. Σημειώστε εδώ ότι τα τεστ μπορεί να δείξουν θετικά για 1 ή 2 συνεχόμενες ημέρες (αυτό είναι φυσιολογικό) αλλά πρέπει να γίνουν ξανά αρνητικά την τρίτη στη σειρά μέρα. Αν συνεχίσουν να δείχνουν θετικά για πάνω από 48 ώρες, αυτό είναι σημάδι ορμονικών διαταραχών. Μπορεί να είναι ένα τυχαίο γεγονός προσωρινής ορμονικής ανισορροπίας αλλά αν συνεχιστεί και στον επόμενο κύκλο ή είναι μεγάλο σε διάρκεια (για παράδειγμα τα τεστ ωορρηξίας να δείχνουν θετικά για 5-6 συνεχόμενες ημέρες) τότε καλό θα είναι να το μεταφέρετε στον/στην γυναικολόγο σας για να το επιλύσετε.
2. Πρωινή θερμομέτρηση. Αν η θερμοκρασία ανέβει μερικά δέκατα (π.χ. 36,9 οC) την επόμενη του θετικού τεστ (και παραμείνει ανεβασμένη), αυτός είναι επίσης ένας καλός τρόπος να βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει η ωορρηξία σας.

Μπορεί να έχω αρνητικό αποτέλεσμα αλλά η ωορρηξία να γίνει;

Όχι. Για να γίνει ωορρηξία θα πρέπει απαραίτητα να κορυφωθεί η LH. Όπως όμως αναφέραμε παραπάνω, η κορύφωση της LH μπορεί να διαρκέσει λίγες ώρες (π.χ. 8 ώρες) κι έτσι να μην ανιχνευθεί ανάμεσα σε 2 τεστ που γίνονται με απόσταση 24 ωρών. Στην περίπτωση αυτή ναι, μπορεί να μην βρείτε θετικό αποτέλεσμα στα τεστ και όμως να παράγετε ωάρια. Γι’αυτό όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι καλό να κάνετε πάνω από 1 τεστ καθημερινά την περίοδο των ημερών που πιθανόν να έχετε ωορρηξία, έτσι ώστε να είστε σίγουρη ότι δεν θα χάσετε το θετικό σας τεστ ωορρηξίας.

 

Κρατήστε αυτές τις συμβουλές στο μυαλό σας και είναι θέμα χρόνου να έρθει το πολυπόθητο αποτέλεσμα!

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.