Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις είναι γιατί το τεστ ωορρηξίας είναι συνεχώς θετικό κατά το θηλασμό.

Αυτό οφείλεται στις αλλαγές που γίνονται στις ορμόνες κατά τη διάρκεια του θηλασμό και ιδιαίτερα στην αύξηση της ορμόνης ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗΣ.

Η προλακτίνη είναι η ορμόνη υπεύθυνη για τη γαλουχία και η τιμή της αυξάνεται μετά τον τοκετό.

Η προλακτίνη έχει επίσης μια τοπική δράση στην ωοθήκη και εμποδίζει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων. Έτσι σε συγκέντρωση >30μg που υπάρχει στις θηλάζουσες, η προλακτίνη μειώνει την παραγωγή των οιστρογόνων από τα κύτταρα της θήκης της ωοθήκης.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η υπόφυση (ένας αδένας στο εγκέφαλο που ρυθμίζει τον κύκλο και εκκρίνει τις ορμόνες LH και FSH) να ανιχνεύει τις χαμηλές τιμές οιστρογόνων και να εκκρίνει με τη σειρά της μεγαλύτερες τιμές FSH και LH. Εν συνεχεία οι αυξημένες LH και FSH με τη σειρά τους δρουν στις ωοθήκες για να αυξηθούν τα χαμηλά οιστρογόνα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η βασική τιμή της LH να είναι αυξημένη όπως συμβαίνει και σε περιπτώσεις πολυκυστικών ωοθηκών και το τεστ ωορρηξίας να ανιχνεύει συνεχώς αυτή την αυξημένη τιμή (να είναι δηλαδή συνέχεια θετικό).

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το τεστ γίνεται θετικό πάνω από κάποια τιμή. Αν αυξηθεί η βασική τιμή της LH, το τεστ θα είναι συνεχώς θετικό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Effect of breast-feeding on pituitary-ovarian function after childbirth
J. Bonner et al, British Medical Journal 11:4 (5988) : 82-84

 

 

Dr. Babatsias
Dr. ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ
Μετεκπαιδευθείς στο Λονδίνο στη Λαπαροσκόπηση και Υστεροσκόπηση (University dep. Of Obstetrics and Gynecology – Royal Free Hospital – London)

Επικοινωνία

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.