Σεξ μετά τη γέννα: Πότε μπορώ να ξαναρχίσω τη σεξουαλική επαφή;

Οι περισσότερες μητέρες θα συμφωνήσουν ότι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό τους μετά από την άφιξη ενός μωρού στο σπίτι είναι το σεξ. Ωστόσο, ο σύντροφός τους μπορεί να μην έχει την ίδια γνώμη. Από την άλλη πλευρά, μερικές γυναίκες μπορεί να είναι έτοιμες να ξαναρχίσουν τη σεξουαλική επαφή λίγο μετά τη γέννηση του μωρού τους. Αλλά πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξαναρχίσει η σεξουαλική επαφή;

 

Γενικά, συνιστάται να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή για τις πρώτες 4-6 εβδομάδες μετά την γέννα είτε αυτή έγινε φυσιολογικά είτε με καισαρική. Ωστόσο, επειδή η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας προτού ξεκινήσετε και πάλι τις επαφές.

Τις περισσότερες φορές, ειδικά σε περιπτώσεις καισαρικής, περινεοτομής ή επισιοτομής, συνιστάται να περιμένετε μέχρι να πάρετε τη θετική γνώμη του γυναικολόγου σας, μια που πρέπει να έχει επουλώσει όλη η περιοχή και η γυναίκα να μην πονάει!

Μετά τον τοκετό, το σώμα σας βρίσκεται σε φάση επούλωσης, όπου σταματά η αιμορραγία, οι ουλές επουλώνονται και ο τράχηλος κλείνει. Η συνουσία πολύ νωρίς, ειδικά μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες, δεν συνιστάται λόγω του κινδύνου αιμορραγίας μετά τον τοκετό ή μολύνσεως της μήτρας.

Το αν μια γυναίκα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τη σεξουαλική επαφή μετά τη γέννηση ενός μωρού, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Η σεξουαλική επιθυμία
  • Η κούραση
  • Τα επίπεδα πόνου
  • Το άγχος
  • Ο φόβος για πιθανή εγκυμοσύνη
  • Η κολπική ξηρότητα
  • Η επιλόχεια κατάθλιψη

 

Πώς θα είναι το σεξ μετά τον τοκετό;

Λόγω των ορμονικών μεταβολών που εμφανίζονται κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, πολλές γυναίκες παρουσιάζουν κολπική ξηρότητα, η οποία μπορεί να συνεχιστεί μετά το τυπικό χρονοδιάγραμμα 4-6 εβδομάδων, εφόσον θηλάζουν. Αυτό οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων.

Ο θηλασμός μπορεί επίσης να μειώσει τη σεξουαλική σας επιθυμία. Εκτός από τα χαμηλότερα επίπεδα ορμονών, το επώδυνο σεξ μπορεί να προκαλέσει σχίσιμο των ραμμάτων στο περίνεο, το οποίο μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση ενός μωρού.

Οι τρόποι που μπορούν να μειώσουν τον πόνο που σχετίζεται με το σεξ μετά την εγκυμοσύνη περιλαμβάνουν:

- Έλεγχο του βάθους της διείσδυσης με ποικίλες σεξουαλικές στάσεις

- Αύξηση της κολπικής λίπανσης

- Λήψη φαρμάκων για τον πόνο

- Άδειασμα της ουροδόχου κύστης πριν την επαφή

- Ζεστό μπάνιο πριν την επαφή

- Κρύο νερό ή κρύες κομπρέσες μόνο τοπικά, αν υπάρχει αίσθηση καψίματος ή τσουξίματος

 

Η κολπική λίπανση, όπως οι κρέμες ή τα τζελ, μπορεί να είναι χρήσιμα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κολπικής ξηρότητας. Δείτε σχετικά εδώ.

 

Το σεξ μετά τον τοκετό μπορεί να έχει διαφορετική αίσθηση λόγω του μειωμένου τόνου και της ικανότητας τεντώματος του κολπικού μυός. Συνήθως, αυτή η χαλαρότητα στον κολπικό τόνο είναι προσωρινή και επηρεάζεται από παράγοντες όπως η γενετική, το μέγεθος του μωρού, ο αριθμός των προηγούμενων γεννήσεων και η χρήση ασκήσεων Kegel (οι ασκήσεις Κέγκελ, ή άσκηση του πυελικού εδάφους, αποτελούνται από επανειλημμένες συσφίξεις και τις χαλαρώσεις των μυών του πυελικού εδάφους).

 

Οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία από ενδιαφέροντα - και, ενίοτε, ενοχλητικά - συμπτώματα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μπορεί να διαρρεύσει γάλα από το στήθος, λόγω της ορμονικής απόκρισης στον οργασμό. Δοκιμάστε να κάνετε άντληση γάλακτος πριν το σεξ.

 

Εν κατακλείδι, η χρονική στιγμή κατά την οποία η γυναίκα και ο σύντροφός της θα ξαναρχίσουν τη σεξουαλική επαφή μετά τη γέννηση, είναι μια προσωπική τους απόφαση. Οι γυναίκες θα πρέπει να μιλήσουν με το σύντροφό τους και με το γιατρό τους σχετικά με τυχόν ανησυχίες που μπορεί να υπάρχουν. Γενικά ξεκινήστε σιγά σιγά με τις επαφές σας και μην το παρακάνετε στη συχνότητα στην αρχή. Ο χρόνος θα τα φέρει σε κάθε ζευγάρι όπως αυτό επιθυμεί.

 

Πηγή

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.