Διατροφή και γονιμότητα
Τι πρέπει να τρώω
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Συνεπώς, η σωστή διατροφή επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής μας κ ένας από αυτούς είναι και της γονιμότητας. Επομένως, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τα παρακάτω «έξυπνα» tips, αν έχετε μπει στην διαδικασία να κάνετε παιδί!
1. Τρώτε πάντα πράσινα λαχανικά που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη (του συμπλέγματος Β) που συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος. Επιπλέον, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή καλής ποιότητας σπέρματος στους άντρες και συμβάλλει στην υγεία του νευρικού συστήματος, ενώ προλαμβάνει τις γενετικές ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης στο έμβρυο.
2. Τρώτε πάντα εσπεριδοειδή και ξηρούς καρπούς διότι οι ξηροί καρποί περιέχουν ψευδάργυρο κ μαγνήσιο κ τα πορτοκάλια κυρίως αυξάνουν την κινητικότητα του σπέρματος και προάγουν την ωορρηξία.
3. Τρώτε πάντα γαλακτοκομικά διότι αποτελούν πηγή ασβεστίου, που είναι απαραίτητο στην υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος. Προτιμήστε όσα είναι χαμηλά σε λιπαρά για να αποφύγετε να πάρετε επιπλέον κιλά, αλλά προσπαθήστε να εξασφαλίσετε τα 1.000 mg ασβεστίου που σας χρειάζονται την ημέρα.
4. Τρώτε πάντα άπαχο κρέας διότι αποτελεί πηγή σιδήρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες οι γυναίκες που καταναλώνουν αυτό το πολύτιμο μέταλλο είναι πιο γόνιμες από αυτές που το αποφεύγουν.
5. Τρώτε πάντα δημητριακά ολικής αλέσεως καθώς επίσης μακαρόνια και ρύζι ολικής διότι βοηθούν στην παραγωγή υγιών ωαρίων και σπερματοζωαρίων. Εάν έχετε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) -την πιο κοινή αιτία στειρότητας στις γυναίκες- πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη σημασία στα δημητριακά.
6. Τρώτε πάντα σολομό γιατί αποτελεί πλούσια πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων τα οποία εξισορροπούν τις ορμόνες του αναπαραγωγικού συστήματος, αυξάνουν τη ροή του αίματος και βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες.
7. Τρώτε πάντα καυτερές πιπεριές διότι αυξάνουν την ροή του αίματος, εξασφαλίζοντας την καλή αιμάτωση του γενετικού συστήματος. Επιπλέον, οι καυτερές πιπεριές προκαλούν την έκκριση ενδορφινών που καταπολεμούν το στρες και προσφέρουν μια αίσθηση χαλάρωσης.
8. Τρώτε ανανά και ρόδι διότι αποτελούν πλούσια πηγή μαγγανίου. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες ενεργοποιούν τα ένζυμα που προκαλούν την παραγωγή μιας σειράς από ορμόνες του αναπαραγωγικού συστήματος. Η έλλειψή του συνδέεται με δυσκολία στη σύλληψη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές όπως μεγάλα ψάρια που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, ένα μέταλλο η κατανάλωση του οποίου έχει συνδεθεί με υπογονιμότητα , ενώ είναι επιβλαβές και για το έμβρυο. Ακόμα, τα ψάρια που είναι συχνότερα μολυσμένα με υδράργυρο είναι ο ξιφίας, ο τόνος, ο μεγάλος κολιός, τα σκυλόψαρα. Αυτά πρέπει να αποφεύγονται επίσης!
Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγετε τα υδρογονοποιημένα (ή τρανς) λιπαρά, που βρίσκονται στις επεξεργασμένες και τις τηγανητές τροφές, όπως τα τυποποιημένα σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, ντόνατ κ.λπ.).
Τέλος, ο συχνός έλεγχος βάρους, η ελαφριά σωματική άσκηση και η μείωση του καπνίσματος σε συνδυασμό με μια σωστή ψυχολογία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν, γι’αυτό μην χάνετε την πίστη σας και την αισιοδοξία σας!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΛΑΚΑ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΑΤΕΙΘ
ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ 1Α
57001, ΘΕΡΜΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2315001197
--------------------
Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.
0 σχόλιο(α)