Πόσο ζει το ωάριο μετά την ωορηξία;

Το ωάριο δυστυχώς δεν ζει πολύ, αφού η ζωή του είναι ώρες και όχι μέρες. Πόσες ώρες ζει το ωάριο; Ένα ωάριο ζει για περίπου 12-24 ώρες μετά την ωορρηξία. Τα υψηλότερα ποσοστά συλλήψεων που έχουν αναφερθεί, αφορούν σε ωάρια που συναντήθηκαν με σπερματοζωάρια μέσα σε 4 με 6 ώρες από την ωορρηξία. Γι'αυτό οι επαφές που ξεκινούν πριν την ωορρηξία είναι πάρα πολύ σημαντικές.

Πόσο ζουν τα σπερματοζωάρια;

Το σπέρμα από την άλλη ζει μέρες και όχι ώρες. Πόσες μέρες ζει το σπέρμα; Υπό ιδανικές συνθήκες μπορεί να ζήσει για πέντε έως επτά ημέρες μέσα στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Κάποια σπερματοζωάρια έχουν μικρότερη ζωή και αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τις συνθήκες που συναντούν μέσα στον κόλπο, στις σάλπιγγες και στη μήτρα (π.χ. την σύσταση των κολπικών υγρών).

Ιδανικά, μόλις δείτε θετικό τεστ ωορρηξίας, θα πρέπει να έχετε συχνές επαφές (για 3 συνεχόμενες ημέρες), έτσι ώστε να υπάρχουν πολλά σπερματοζωάρια που θα περιμένουν να «συλλάβουν» το ωάριο μόλις αυτό ελευθερωθεί.

Το ωάριο της γυναίκας είναι ένα, όμως ο άντρας με μία μόνο εκσπερμάτιση ελευθερώνει εκατομμύρια σπερματοζωάρια, οπότε με συχνές επαφές δημιουργείται ένα πολύ καλό απόθεμα!

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.