Συχνά ακούμε την ερώτηση αν επιτρέπεται η έγκυος γυναίκα να κολυμπήσει στη θάλασσα ή να κάνει ηλιοθεραπεία. Φυσικά οι εγκυμονούσες δεν πρέπει να απέχουν από τις καλοκαιρινές δραστηριότητες (εκτός κι αν υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι), αυτό βέβαια γίνεται με προτεραιότητα την προστασία της υγείας τους και του εμβρύου τους.

Εκτός από τα πνευματικά και ψυχολογικά οφέλη της κολύμβησης, υπάρχουν και σημαντικά σωματικά οφέλη, αφού γυμνάζεστε χωρίς να επιβαρύνετε τις αρθρώσεις σας, ενισχύετε το μυϊκό σας σύστημα, περιορίζετε τους πόνους στη μέση, αλλά και τα οιδήματα των κάτω άκρων, ειδικά στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.

Θα χαρείτε λοιπόν το καλοκαίρι σας, αλλά θα σέβεστε τα όρια του οργανισμού σας, ακολουθώντας κάποια tips που θα σας επιτρέψουν να τη βγάλετε δροσερά μέσα σ’ένα καυτό καλοκαίρι!

Η παραμονή στην παραλία εκθέτει την εγκυμονούσα σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε - αν είστε έγκυος - πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας και να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

• Αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε θάλασσα ή πισίνα, να επιλέγετε τη θάλασσα, μια που το θαλασσινό νερό είναι ασφαλέστερη επιλογή και είναι πιο ευεργετικό λόγω του ιωδίου που περιέχει. Εννοείται πως επιλέγετε καθαρές θάλασσες και όσο γίνεται με λιγότερο κόσμο.

• Φυσικά το κολύμπι πρέπει να γίνεται με απαλές κινήσεις και πρέπει πάντα να συνοδεύεστε μέσα στη θάλασσα, μια που είναι πιθανό να πάθετε κράμπα ή να αισθανθείτε αδιαθεσία.

• Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ των ωρών 12:00 - 16.00 (η ηλιακή ακτινοβολία σε αυτές τις ώρες είναι στα μέγιστα επίπεδα), αλλά αν δεν μπορείτε, παραμείνετε σε σκιερό μέρος.

• Να θυμάστε ότι κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης δεν έχετε τις ίδιες δυνάμεις όπως παλιά, οπότε να είστε προσεκτική. Να κολυμπάτε σε μέρη που πατάτε, να μην κολυμπάτε εάν προηγουμένως έχετε φάει και καλό είναι να φοράτε λαστιχένια παπουτσάκια θαλάσσης, για να μη γλιστρήσετε.

• Όσο για την ηλιοθεραπεία, καλύτερα να την ξεχάσετε! Το δέρμα σας τώρα είναι πολύ πιο ευαίσθητο και η ηλιοθεραπεία είναι ο λόγος που μπορεί να αποκτήσετε ανεπιθύμητους λεκέδες, πανάδες, κηλίδες. Καλύτερα να φοράτε ένα μεγάλο καπέλο, αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, να κάθεστε πάντα κάτω από ομπρέλα και να ενυδατώνεστε με δροσερά ροφήματα.

Πάμε τώρα σε ένα πολύ σοβαρό θέμα, αυτό των μολύνσεων.

Το καλοκαίρι, όσο ωραίο και να είναι, δυστυχώς φέρνει μαζί του και ... κολπίτιδες.

Είτε είναι μυκητιασικές, είτε είναι βακτηριακές, οι κολπίτιδες διαταράσσουν το pH του κόλπου, ανεβάζοντας τις τιμές του και κάνοντάς το λιγότερο όξινο. Είτε είστε έγκυες αλλά είτε και όχι, πρέπει να προσέχετε πού κινείστε μέσα και έξω από τη θάλασσα. Δηλαδή, εκτός του ότι η θάλασσα όπου κολυμπάτε πρέπει να είναι καθαρή, έξω από αυτήν δεν πρέπει να κάθεστε ή να ξαπλώνετε επάνω στην άμμο. Πάντα να τοποθετείτε ψάθα κι από πάνω πετσέτα, ή να προτιμάτε ξαπλώστρες (πάντα με στρωμένη πετσέτα). Επίσης, όταν βγαίνετε από τη θάλασσα είναι καλό να κάνετε ντους και να ξεπλένεστε καλά και αμέσως να φοράτε ένα στεγνό μαγιό. Αν δεν τηρείτε τα παραπάνω, οι κολπικές μολύνσεις παραμονεύουν.

Φυσικά και θα απολαύσετε τα ευεργετικά οφέλη της θάλασσας και του καλοκαιριού, αλλά πρέπει να παίρνετε τα μέτρα προστασίας που αναφέραμε παραπάνω.

Μερικές επιπλέον χρήσιμες συμβουλές

Ο τακτικός έλεγχος του κολπικού σας pH - ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες - είναι πολύ σημαντικός. Η διαταραχή της υγείας του κόλπου επιφέρει μολύνσεις και ενοχλήσεις. Το pH ενός φυσιολογικού κολπικού εκκρίματος κυμαίνεται μεταξύ 3,8 - 4,4. Αν το έκκριμα γίνει αλκαλικό τότε η τιμή του φτάνει ή ξεπερνάει το 5 και τότε εγκαθίστανται στο κολπικό περιβάλλον παθολογικά μικρόβια.

Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε πρέπει να ελέγξετε το κολπικό σας pH άμεσα:

  • Υπερεκκρίσεις
  • Φαγούρα
  • Ξηρότητα
  • Οσμή ιχθύος
  • Ενόχληση στην κολπική περιοχή
  • Αίσθηση καύσου.

Έχετε υπ’όψιν σας ότι όταν το κολπικό pH αυξάνεται πάνω από 4,5, θέτει σε κίνδυνο την υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Συνιστάται να γίνεται έλεγχος στις παρακάτω περιπτώσεις:

Αν έχετε νέο σεξουαλικό σύντροφο, αν έχετε πάρει φαρμακευτική αγωγή, αν έχετε κάνει κάποια γυναικολογική επέμβαση. Επίσης συνιστάται μετά από δραστηριότητες σε θάλασσα ή πισίνα και φυσικά αν αισθάνεστε ενόχληση στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται 2 φορές την εβδομάδα κι αυτό γιατί το αυξημένο κολπικό pH συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αποβολής, εμφάνισης χοριοαμνιονίτιδας, πυρετό κατά τον τοκετό, ενδομητρίτιδας μετά τον τοκετό, βακτηριακής μόλυνσης του εμβρύου κ.α.

Πώς μπορείτε να το ελέγξετε;

Με το τεστ κολπικού pH από τη HomeTest, το οποίο είναι μια εξαιρετικά αξιόπιστη, απόλυτα υγιεινή και ανώδυνη μέθοδος μετρήσεως του pH στην κολπική περιοχή.

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.