Όπως συμβαίνει με κάθε πτυχή της εγκυμοσύνης, υπάρχουν επίσης πολλές συναρπαστικές αλήθειες που ίσως δεν ξέρετε και θα θέλατε να μάθετε. Πώς αντιδρά το έμβρυο σε θορύβους ή στο φως; Τί γίνεται με τα τσίσα και τα κακά του; Διαβάστε παρακάτω:

1. Η γονιμοποίηση: Πιθανότητες 1 σε 100 εκατομμύρια

Η γονιμοποίηση: Πιθανότητες 1 σε 100 εκατομμύρια

Οι άνδρες απελευθερώνουν περίπου 100 εκατομμύρια σπερματοζωάρια κάθε φορά που εκσπερματίζουν, αν και το σπέρμα ορισμένων ιδιαίτερα γόνιμων ανδρών μπορεί να περιέχει ακόμα περισσότερα.

Αλλά τελικά μόνο μερικές εκατοντάδες καταφέρνουν να φτάσουν το ωάριο της γυναίκας. Ειδικοί υποδοχείς στην επιφάνεια του ωαρίου βεβαιώνουν ότι εισέρχεται μόνο ένα σπερματοζωάριο.

Τα Διζυγωτικά Δίδυμα εμφανίζονται όταν δύο σπέρματα γονιμοποιούν δύο ωάρια, ενώ τα Μονοζυγωτικά Δίδυμα συμβαίνουν όταν ένα σπέρμα γονιμοποιεί ένα ωάριο το οποίο στη συνέχεια χωρίζεται σε δύο έμβρυα.

 

2. Η καρδιά του αναπτυσσόμενου μωρού αρχίζει να αντλεί αίμα στις έξι εβδομάδες

Η καρδιά του αναπτυσσόμενου μωρού αρχίζει να αντλεί αίμα στις έξι εβδομάδες

Την 8η εβδομάδα η καρδιά του μωρού κτυπά τακτικά περίπου 160 φορές το λεπτό. Η λειτουργία της καρδιάς σε αυτήν την ηλικία αρχίζει να ακούγεται με τη βοήθεια συσκευής υπερήχων.

Από τη 12η με 14η εβδομάδα και μετά, μπορείτε να ακούτε τον καρδιακό κτύπο μόνη σας, στο σπίτι σας με doppler εμβρύου.

 

3. Τα μωρά μπορούν να ακούν μέσα από τη μήτρα (η οποία παρεμπιπτόντως είναι πολύ θορυβώδης)

Τα μωρά μπορούν να ακούν μέσα από τη μήτρα

Το αυτί του εμβρύου είναι λειτουργικό από την 16η εβδομάδα κύησης. Από εκείνη τη στιγμή, ο καρδιακός παλμός της μητέρας, το φαγητό, η αναπνοή, το περπάτημα, η ομιλία, η άσκηση, το ρέψιμο και η πεπτική λειτουργία μπορούν εύκολα να ακουστούν από ένα αναπτυσσόμενο μωρό.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τα μωρά βρίσκουν ανακούφιση σε καθημερινούς θορύβους. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μωρά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να αντιδρούν στη φωνή της μαμάς ενώ βρίσκονται μέσα στη μήτρα.

 

4. Οι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να βλάψουν την ακοή ενός εμβρύου

Οι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να βλάψουν την ακοή ενός εμβρύου

Οι ήχοι στους οποίους η μητέρα εκθέτει τον εαυτό της, εκθέτει επίσης και το μωρό της. Τα έμβρυα όμως δεν μπορούν να κλείσουν τα αυτιά τους.

Οι μητέρες πρέπει να αποφεύγουν πολύ δυνατούς θορύβους που υπερβαίνουν τα 115 dBA – όπως κόρνες αυτοκινήτων, δυνατή μουσική στην εγκυμοσύνη, αλυσοπρίονα, μηχανές αεροπλάνων, συναυλίες, κ.ο.κ.

Ο συνεχόμενος δυνατός θόρυβος μπορεί να βλάψει την ακοή του μωρού στη μήτρα.

 

5. Τα μωρά ανοίγουν τα μάτια τους μέσα στη μήτρα και μπορούν να δουν το φως από το εξωτερικό

Τα μωρά ανοίγουν τα μάτια τους μέσα στη μήτρα

Παρ’ ότι τα μάτια ενός μωρού μπορούν να αντιλαμβάνονται το φως από τη 16η εβδομάδα, οι οφθαλμοί τους δεν έχουν σχηματιστεί πλήρως μέχρι την 20η εβδομάδα περίπου. Τα μάτια αρχίζουν να ανοίγουν μεταξύ της 26ης και 28ης εβδομάδας.

Η όρασή τους είναι μάλλον θολή, αλλά μπορούν να δουν και ανταποκρίνονται με μια μικρή δραστηριότητα (όπως κούνημα μέσα στη μήτρα) σε έντονες πηγές φωτός όπως ο ήλιος ή ένας φακός που στοχεύει στην κοιλιά της εγκύου.

Η συχνή έξοδος από το σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των ματιών του εμβρύου και να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών οφθαλμικών διαταραχών.

 

6. Τα μωρά κολυμπούν και πίνουν τα δικά τους ούρα για περίπου 25 εβδομάδες

Τα μωρά κολυμπούν και πίνουν τα δικά τους ούρα

Τα μωρά αρχίζουν να ουρούν μέσα στον αμνιακό σάκο περίπου την 8η εβδομάδα, αν και η κανονική παραγωγή ούρων γίνεται μεταξύ της 13ης και 16ης εβδομάδας (όταν η ανάπτυξη των νεφρών είναι πιο ολοκληρωμένη).

Αρχίζουν να πίνουν αυτό το μείγμα ούρων και αμνιακού υγρού περίπου τη 10η ή 11η εβδομάδα ή όταν ένα στρώμα κυττάρων που φράσσει το στόμα τους (που ονομάζεται στοματοφαρυγγική μεμβράνη) σπάσει, επιτρέποντας στο μωρό να καταπιεί. Την 20η εβδομάδα το μεγαλύτερο μέρος του αμνιακού υγρού είναι ούρα.

Στην υγειά μας!

 

7. Τα μωρά μπορούν να δοκιμάσουν και να μυρίσουν το φαγητό που τρώει η μαμά, ενώ είναι ακόμα στη μήτρα

Τα μωρά μπορούν να δοκιμάσουν και να μυρίσουν το φαγητό που τρώει η μαμά

Τα μόρια γεύσης από τα τρόφιμα που τρώει μια μαμά περνούν από το αίμα της, μέσω του πλακούντα, στο αμνιακό υγρό του μωρού.

Και δεδομένου ότι οι θύλακες της γεύσης αρχίζουν να αναπτύσσονται γύρω στην 11η εβδομάδα, το μωρό μπορεί να δοκιμάσει ό,τι τρώει η μαμά (αν και η αίσθηση γεύσης είναι ισχυρότερη γύρω στην 28η και 29η εβδομάδα όταν οι θύλακες γεύσης είναι πλήρως ώριμοι).

Επίσης, τα έμβρυα “εισπνέουν” αμνιακό υγρό και πιστεύεται πως μπορούν και να μυρίσουν τα τρόφιμα.

 

8. Η διατροφή της μαμάς επηρεάζει τις μελλοντικές διατροφικές προτιμήσεις του μωρού

Η διατροφή της μαμάς επηρεάζει τις μελλοντικές διατροφικές προτιμήσεις του μωρού

Δεδομένου ότι τα μόρια γεύσης ταξιδεύουν τόσο εύκολα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μελλοντική προτίμηση του παιδιού σε κάποιες τροφές ή η αποφυγή κάποιων άλλων ξεκινάει από τη μήτρα. Εάν η μαμά αποφεύγει ορισμένα τρόφιμα, το μωρό είναι πιθανό να απορρίψει αυτές τις γεύσεις εκτός της μήτρας.

Η σχέση αυτή συνεχίζεται και μετά τη γέννηση, καθώς τα μόρια γεύσης εμφανίζονται τακτικά στο μητρικό γάλα.

Μία μελέτη έδειξε μάλιστα ότι μαμάδες που έτρωγαν συστηματικά πολύ γλυκάνισο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τελικά γέννησαν μωρά που προτιμούσαν γάλα με γεύση γλυκάνισου.

 

9. Τα περισσότερα μωρά “κρατούν τα κακά τους” μέχρι τη γέννηση

Τα περισσότερα μωρά “κρατούν τα κακά τους” μέχρι τη γέννηση

Ονομάζεται μηκώνιο και είναι τα πρώτα κακάκια του μωρού. Αποτελούνται από δέρμα, μαλλιά, χολή, πρωτεΐνες, λευκά αιμοσφαίρια και άλλα αντικείμενα που επιπλέουν στο αμνιακό υγρό – επειδή το μωρό το πίνει για 20 έως 25 εβδομάδες.

Το μηκώνιο ξεκινάει να σχηματίζεται μόλις το μωρό ανοίξει το στόμα του και αρχίσει να καταπίνει το αμνιακό υγρό, γύρω στην 11η εβδομάδα, αλλά η κύρια παραγωγή μηκωνίου ξεκινάει τη 19η ή 20η εβδομάδα καθώς ωριμάζει το έμβρυο.

Απορρίπτεται συνήθως μετά τη γέννηση ως ένα μαύρο-πράσινο, παχύρευστο, και άοσμο υλικό. Άλλα χρώματα (όπως το λευκό) μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρή ιατρική κατάσταση.

Και ενώ το 13% των βρεφών αφοδεύουν μέσα στη μήτρα, υπερβολική ποσότητα μηκωνίου στο αμνιακό υγρό μπορεί να φράξει τους αεραγωγούς του μωρού πριν από τη γέννηση, οδηγώντας σε κατάσταση στέρησης οξυγόνου που ονομάζεται εμβρυϊκή δυσφορία (ή εμβρυϊκή δυσχέρεια).

 

10. Ένα στρώμα κυττάρων είναι αυτό που χωρίζει μαμά από το μωρό

Ένα στρώμα κυττάρων είναι αυτό που χωρίζει μαμά από το μωρό

Το στρώμα μεταξύ του πλακούντα ενός μωρού και του τοιχώματος της μήτρας είναι τόσο λεπτό που επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά να περάσουν εύκολα από το αίμα της μητέρας στο αίμα του μωρού.

 

11. Ορισμένες μητέρες μπορούν να γίνουν αλλεργικές σε μελλοντικές εγκυμοσύνες

Ορισμένες μητέρες μπορούν να γίνουν αλλεργικές σε μελλοντικές εγκυμοσύνες

Ο κίνδυνος έχει να κάνει με το αίμα και ξεκινά με ένα γενετικά κληρονομικό παράγοντα που ονομάζεται Rhesus ή Rh παράγοντας. Όταν αυτή η πρωτεΐνη εμφανιστεί στην επιφάνεια των κυττάρων του αίματος, το άτομο αυτό είναι Rh-θετικό. Οι Rh-αρνητικοί άνθρωποι δεν το έχουν.

Εάν ο μπαμπάς είναι Rh-θετικός και η μητέρα είναι Rh-αρνητική, οι μελλοντικές εγκυμοσύνες μπορεί να είναι πιο δύσκολες να διατηρηθούν – αν το Rh-αρνητικό αίμα της μαμάς αναμιχθεί ποτέ με το Rh-θετικό του μωρού της.

Και ενώ συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης, το αίμα της μητέρας και του μωρού μπορεί να αναμειχθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της γέννησης, προκαλώντας τη μητέρα να αναπτύξει ευαισθησία στον παράγοντα Rh, να δημιουργήσει αντισώματα τα οποία μπορεί να προσβάλλουν μελλοντικά μωρά Rh-θετικά, προκαλώντας αποβολές.

Περίπου το 2,3% των κυήσεων κινδυνεύουν από αυτή την ευαισθησία του Rh, αλλά μόνο το 1% των μητέρων αυτών που διατρέχουν κίνδυνο, αναπτύσσουν πραγματικά τα αντισώματα.

Ευτυχώς, μια ένεση ανοσοσφαιρίνης Rh μεταξύ της 28ης εβδομάδας και έως 72 ώρες μετά την πρώτη γέννηση της μητέρας μπορεί να αποτρέψει το πρόβλημα στο σύνολό του.

 

12. Ο όγκος αίματος μιας γυναίκας μπορεί να αυξηθεί κατά 30% έως 50% κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο όγκος αίματος μιας γυναίκας μπορεί να αυξηθεί κατά 30% έως 50%

Αυτός είναι ο λόγος για το πρήξιμο στα πόδια και τους πόνους που εμφανίζονται από το πουθενά για πολλές έγκυες γυναίκες.

Για να δημιουργηθεί χώρος για όλο το νέο αίμα – το οποίο βοηθάει στη συνεχή θρέψη του αναπτυσσόμενου μωρού και απομακρύνει τα απόβλητά του – μια ορμόνη που ονομάζεται ριλαξίνη μαλακώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά της μαμάς.

Αυτά τα αγγεία που έχουν πλέον μαλακώσει, μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορροΐδες και κιρσούς.

 

13. Τραυματικές συναισθηματικές εμπειρίες για τη μαμά μπορεί να επηρεάσουν βαθιά τα αναπτυσσόμενα μωρά

Τραυματικές συναισθηματικές εμπειρίες για τη μαμά μπορεί να επηρεάσουν βαθιά τα αναπτυσσόμενα μωρά

Τα επεισόδια τραυματικού στρες που βιώνει μια έγκυος μαμά μπορεί να έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα στο μωρό της.

Τα παιδιά που γεννιούνται από γονείς με σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD), για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν PTSD κατά τη διάρκεια της ζωής τους – παρ’ όλο που δεν εκτίθενται σε νέα τραυματικά γεγονότα.

Η μαμά που χάνει ένα μέλος της οικογένειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού κατά 23%.

 

14. Όσο μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη έχει μια μαμά, τόσο πιο βαρύ και υγιέστερο είναι το μωρό της

Όσο μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη έχει μια μαμά, τόσο πιο βαρύ και υγιέστερο είναι το μωρό της

Η συσχέτιση μεταξύ κοινωνικής υποστήριξης και υψηλότερου βάρους γέννησης δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά οι μητέρες οι οποίες είναι περιτριγυρισμένες από ανθρώπους που τις αποδέχονται και τις σέβονται, έχουν λιγότερο άγχος, κοιμούνται καλύτερα, τρώνε καλύτερα και κάνουν άλλες επιλογές τρόπου ζωής που βελτιώνουν το βάρος των νεογέννητων.

Έχοντας λιγότερο από μια συγκεκριμένη ορμόνη έντασης και στρες, που ονομάζεται κορτιζόλη, μπορεί επίσης να ωφελήσει το μωρό.

 

15. Τα μωρά κλαίνε στη μήτρα

Τα μωρά κλαίνε στη μήτρα

Οι ερευνητές κατά λάθος έκαναν την ανακάλυψη αυτή, ενώ μελετούσαν μητέρες που χρησιμοποιούσαν τσιγάρα ή κοκαΐνη. Μετά την αναπαραγωγή ενός ήχου στις κοιλιές των εγκύων μητέρων, τα βίντεο υπερήχων έδειξαν ότι τα μωρά κλαίνε, με τον ίδιο τρόπο όπως όταν είναι νεογέννητα – κάνοντας ακόμα και τη μικρή (και χαριτωμένη) σύσπαση του πηγουνιού τους!

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.