Ισορροπία κολπικού pH

Η διατήρηση της ισορροπίας του pH του κόλπου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του.

Το φυσιολογικό pH του κόλπου είναι μεταξύ 3,8 και 4,5. Όταν το επίπεδο του pH είναι μέσα σε αυτό το εύρος, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή βακτηριακών και μυκητιακών μολύνσεων. Αντιθέτως, ένα υψηλό pH μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις καθώς μπορεί να επιτρέψει σε βακτήρια και μύκητες να ευδοκιμήσουν.

Τα βακτήρια Lactobacilli ζουν στον κόλπο και εκκρίνουν γαλακτικό οξύ και υπεροξείδιο του υδρογόνου, τα οποία δίνουν στον κόλπο το όξινο pH του.

Το κολπικό pH μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Πριν την εμμηναρχή (την πρώτη περίοδο) είναι συνήθως υψηλότερο από 4,5, καθώς και μετά την εμμηνόπαυση.

Το κολπικό pH είναι συνήθως μικρότερο από 4,5 κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών μιας γυναίκας εκτός αν μια ιατρική κατάσταση ή λοίμωξη το αυξήσει.

Πώς μπορώ να ελέγξω το pH του κόλπου μου;

Μπορείτε να ελέγξετε το pH του κόλπου σας με τα τεστ κολπικού pH, άμεσα και αξιόπιστα (δείτε τους περιορισμούς).

Τι αλλάζει το κολπικό pH;

Αρκετές παθήσεις και λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν την κολπική ισορροπία του pH, συνήθως αυξάνοντας τα επίπεδά του.

Αιτίες αλλαγών στο κολπικό pH περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 

Βακτηριακή κολπίτιδα

Η βακτηριακή κολπίτιδα (βακτηριακή κόλπωση) είναι μια ιατρική κατάσταση που συμβαίνει όταν υπάρχουν πάρα πολλά βακτηρίδια στον κόλπο. Αυτή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων του κολπικού pH.

Μια γυναίκα με βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να εμφανίσει κνησμό, κάψιμο ή πόνο στον κόλπο. Μπορεί επίσης να αισθανθεί μια αίσθηση καψίματος κατά ούρηση και να παρατηρήσει μια λευκή ή γκρίζα βλέννα.

 

Κολπική πλύση

Η κολπική πλύση είναι το πλύσιμο ή ο καθαρισμός του κόλπου χρησιμοποιώντας ειδικά διαλύματα για την αποστείρωσή του.

Αυτά τα διαλύματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ διότι μπορεί να μειώνουν την κολπική οσμή προσωρινά, αλλά, στην πραγματικότητα, μπορεί να επιδεινώσουν τη μυρωδιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καταστρέφουν και τα καλά βακτήρια, τα οποία ισορροπούν το pH του κόλπου και μπορεί να τον κάνουν κάποιον πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις.

 

Ρήξη των υμένων (ROM)

Το αμνιακό υγρό έχει τιμή pH μεταξύ 7,0 και 7,5. Σημειώστε όμως σε αυτό το σημείο, ότι ένα υψηλό pH κατά την εγκυμοσύνη δεν συνεπάγεται απαραίτητα ρήξη των υμένων, αλλά θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε από τις αιτίες που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.

 

Εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα ρΗ κατά την εμμηνόπαυση, με μέσο κολπικό pH 5,3.

Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσουν το κολπικό pH του ατόμου.

 

Άλλες κολπικές μολύνσεις

Η παρουσία λοιμώξεων εκτός βακτηριακής κολπίτιδας μπορεί επίσης να αυξήσει το κολπικό pH. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το Trichomonas vaginalis και τον στρεπτόκοκκο ομάδας Β (GBS).

 

Παρουσία του εμμηνορροϊκού αίματος

Το αίμα έχει υψηλότερο ρΗ από το κολπικό περιβάλλον. Κατά την διάρκεια της περιόδου, η παρουσία εμμηνορροϊκού αίματος μπορεί να αυξήσει τα κολπικά επίπεδα του pH.

 

Παρουσία σπέρματος

Το pH του σπέρματος είναι βασικό (αλκαλικό pH κόλπου), το οποίο είναι αντίθετο από το όξινο περιβάλλον του κόλπου. Όταν το σπέρμα εισέρχεται στον κόλπο, μπορεί προσωρινά να αυξήσει το pH.

 

Λήψη αντιβιοτικών

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αντιβιοτικά για να σκοτώσουν επιβλαβή βακτήρια, αλλά αυτά τα φάρμακα μπορούν επίσης να σκοτώσουν καλά βακτήρια. Αυτό περιλαμβάνει και τα βακτήρια του κόλπου. Εάν ένα άτομο παίρνει αντιβιοτικά, το κολπικό pH του μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας.

 

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος δεν προκαλούν υψηλότερο pH του κόλπου. Αλλά το υψηλό pH μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων.

 

Άλλες καταστάσεις

Οι ερευνητές έχουν επίσης συνδέσει υψηλότερο pH ευαίσθητης περιοχής με αρκετές άλλες καταστάσεις, όπως η στειρότητα, η πρόωρη γέννηση και οι αυξημένοι κίνδυνοι για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Φυσικές θεραπείες για αποκατάσταση της ισορροπίας

Εάν τα κολπικά επίπεδα pH είναι συνήθως υψηλά χωρίς συμπτώματα λοίμωξης, τα παρακάτω βήματα στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της τιμής του pH:

- Αποφύγετε τα σκληρά σαπούνια και τις άσκοπες κολπικές πλύσεις. Τα σαπούνια τυπικά έχουν υψηλό pH και η χρήση τους για τον καθαρισμό της κολπικής περιοχής μπορεί να προκαλέσει διαταραχή pH κόλπου. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό και ένα απαλό καθαριστικό για να καθαρίσετε το αιδοίο, αλλά αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού μέσα στον κόλπο.

- Λάβετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα ή υπόθετο. Τα προβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση pH κόλπου και των των φυσικών βακτηριακών επιπέδων του οργανισμού. Ορισμένες τροφές περιέχουν επίσης προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και άλλα.

- Αλλάζετε τακτικά το ταμπόν. Το να αφήνετε ένα ταμπόν για πολύ καιρό μπορεί να αυξήσει το κολπικό pH επειδή το pH του αίματος είναι ελαφρώς βασικό. Η αλλαγή των ταμπόν συχνά μειώνει επίσης τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου τοξικού σοκ (TSS).

- Χρησιμοποιείτε προφυλακτικά μέσα κατά τις επαφές διότι αυτά όχι μόνο συμβάλουν στην πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, αλλά εμποδίζουν το σπέρμα και άλλα υγρά από το να επηρεάσουν τα επίπεδα του κολπικού pH.

 

Πηγή 1

Πηγή 2

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.