Αίμα στα μισά του κύκλου. Πρέπει να ανησυχώ;

Ένας εμμηνορρυσιακός κύκλος συνήθως διαρκεί από 21 ως 35 μέρες και η αιμορραγία διαρκεί λίγες μέρες. Το αίμα ενδιάμεσα του κύκλου δεν είναι φυσιολογικό και θέλει περαιτέρω διερεύνηση.

 

Το ξαφνικό αίμα στη μέση του κύκλου λέγεται «αιμορραγία εκ διαφυγής» και δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ωστόσο, εάν εμφανιστεί αιμορραγία στη μέση του κύκλου, πρέπει να ενημερώσετε αμέσως το γιατρό σας, διότι μπορεί να μην είναι κάτι σοβαρό, όμως το αίμα στα μέσα του κύκλου μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι κάποιου σοβαρότερου προβλήματος που συνδέεται με το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.

Ας δούμε μερικές αιτίες για την περίοδο στη μέση του κύκλου.

Ορμονικές διαταραχές

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι δύο ορμόνες που ρυθμίζουν τον κύκλο σας. Όταν αυτές χάνουν την ισορροπία τους, μπορεί να εμφανιστούν κηλίδες αίματος. Και τι επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών; Δυσλειτουργικές ωοθήκες, προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα, λήψη ή σταμάτημα αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να οδηγήσουν σε αίμα ανάμεσα στην περίοδο.

Ορμονικά αντισυλληπτικά

Η κολπική αιμορραγία μεταξύ περιόδων ή η ακανόνιστη αιμορραγία είναι συνηθισμένο φαινόμενο κατά τους πρώτους μήνες έναρξης ορμονικών αντισυλληπτικών.

Γόνιμες μέρες και αίμα λόγω ωορρηξίας

Το αίμα στις γόνιμες μέρες μπορεί να συμβαίνει λόγω ωορρηξίας, αν και δεν είναι συνηθισμένο. Αναφορικά με το ερώτημα πόσο κρατάει το αίμα στην ωορρηξία, πρόκειται για λίγες σταγόνες που δεν διαρκούν περισσότερο από μία ημέρα.

Ινομυώματα της μήτρας

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στη μήτρα. Είναι συνηθισμένα σε γυναίκες που έχουν γεννήσει.

Κάποια λοίμωξη

Η κολπική αιμορραγία μεταξύ περιόδων μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη των αναπαραγωγικών σας οργάνων. Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και αιμορραγία. Και ποιες είναι οι πιθανές αιτίες; Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι κολπικές πλύσεις, η σεξουαλική επαφή κλπ.

Πιο σπάνια, ένας καρκίνος στη μήτρα, στον τράχηλο, στον κόλπο ή στις ωοθήκες μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

 

Είναι σημαντική η σωστή ενημέρωση σχετικά με αυτό το ζήτημα, έτσι ώστε οι γυναίκες με «αιμορραγία εκ διαφυγής» να μην βγάζουν ακραία συμπεράσματα. Η άμεση επικοινωνία και ίσως επίσκεψη στο γιατρό σας για περαιτέρω διερεύνηση, θα σας λύσει όλες τις απορίες.

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.