Πώς λειτουργεί το Rapid Test Προγεστερόνης (PdG);

To Rapid Test Προγεστερόνης (PdG) ανιχνεύει το PdG στα ούρα (τον κύριο μεταβολίτη της προγεστερόνης) και σας επιβεβαιώνει ότι η ωορρηξία σας έγινε με επιτυχία. Επίσης, σας επιβεβαιώνει ότι η μήτρα σας είναι ικανή να φιλοξενήσει το γονιμοποιημένο ωάριο.

Το τεστ ελέγχει την προγεστερόνη ή το PdG;

Το τεστ ελέγχει τα επίπεδα του PdG. Η προγεστερόνη εκκρίνεται στο αίμα, ενώ ο PdG στα ούρα. Πιο αναλυτικά, μετά την ωορρηξία, η ωοθήκη εκκρίνει προγεστερόνη στο αίμα. Αυτή μεταβολίζεται στο συκώτι και εκκρίνεται στα ούρα ως PdG. Γι’αυτό το τεστ ούρων ανιχνεύει τον PdG, τον κύριο μεταβολίτη της προγεστερόνης.

Γιατί είναι καλύτερη η ανίχνευση του PdG στα ούρα;

Μετά την ωορρηξία, η ωοθήκη εκκρίνει προγεστερόνη στο αίμα, αλλά η έκκριση γίνεται σε «κύματα». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις στη μέτρηση προγεστερόνης στο αίμα. Με το Rapid Test Προγεστερόνης (PdG) όμως κάνετε τη μέτρηση κάθε μέρα και το αποτέλεσμα είναι σαφώς πιο αξιόπιστο. Μετράτε τα επίπεδα του PdG στα ούρα επί τέσσερις μέρες κι έτσι έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα επάνω στην ωορρηξία σας.

Γιατί πρέπει να ελέγξω τα επίπεδα του PdG;

Χρησιμοποιώντας τα τεστ ωορρηξίας LH εντοπίζετε την κορύφωση της ορμόνης και άρα γνωρίζετε τις γόνιμες μέρες σας. Με το Rapid Test Προγεστερόνης (PdG) όμως προχωράτε ένα βήμα παρακάτω και ελέγχετε αν η ωορρηξία σας έχει γίνει με επιτυχία! Στην περίπτωση που τα επίπεδα του PdG δεν είναι υψηλά, αυτό υποδηλώνει πρόβλημα στην ωχρινική φάση, καθώς και πρόβλημα στη σύλληψη.

Πώς μπορώ να συνδυάσω τα τεστ ωορρηξίας LH με τα Rapid Test Προγεστερόνης (PdG);

Τα τεστ ωορρηξίας ανιχνεύουν την ορμόνη LH η οποία κορυφώνεται πριν την ωορρηξία. Από την άλλη τα τεστ PdG γίνονται μετά την ωορρηξία, για να επιβεβαιώσουν την επιτυχία της.

Πώς ερμηνεύω το αποτέλεσμα όταν υπάρχει γραμμή αποτελέσματος και πώς όταν δεν υπάρχει;

Όταν υπάρχει γραμμή αποτελέσματος, το τεστ είναι αρνητικό. Όταν δεν υπάρχει γραμμή αποτελέσματος το τεστ είναι θετικό. (Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν τα περισσότερα τεστ ναρκωτικών.)

Ποια είναι η ευαισθησία του Rapid Test Προγεστερόνης (PdG);

Όταν το αποτέλεσμα είναι θετικό, αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα του PdG είναι ίσα ή υψηλότερα των 5μg/ml.

Γιατί στο θετικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει γραμμή αποτελέσματος ενώ στο αρνητικό υπάρχει;

Η παρασκευή του τεστ περιγράφεται στην ενότητα «Αρχή» στις οδηγίες χρήσης. Με απλά λόγια, όταν δεν ανιχνεύεται PdG στα ούρα, η ταινία λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσει μια ορατή γραμμή στην περιοχή αποτελέσματος.

Η γραμμή αποτελέσματος είναι πολύ αχνή. Τί σημαίνει αυτό;

Όταν υπάρχει γραμμή αποτελέσματος – είτε αυτή είναι πολύ αχνή είτε περισσότερο ορατή – το τεστ θεωρείται αρνητικό.

Μπορεί να έχω ψευδώς θετικό τεστ;

Ναι, εφόσον παίρνετε σκευάσματα που περιέχουν φυσική ή συνθετική προγεστερόνη. Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας, πριν την έναρξη χρήσης των Rapid Test Προγεστερόνης (PdG), εφόσον παίρνετε συμπληρώματα που περιέχουν προγεστερόνη.