Τι είναι το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA);

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι μια γλυκοπρωτεΐνη η οποία παράγεται από τον αδένα προστάτη και τα ενδοθηλιακά κύτταρα.

Τα επίπεδα PSA, σε υγιείς άνδρες, κυμαίνονται μεταξύ 0,1 ng/mL και 2,6 ng/mL. Οι τιμές αυτές αυξάνονται σε κακοήθεις περιπτώσεις, όπως ο καρκίνος του προστάτη ή σε καλοήθεις περιπτώσεις, όπως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Επίπεδα PSA μεταξύ 3 ng/mL και 10 ng/mL, βρίσκονται στην "γκρι ζώνη", ενώ επίπεδα από 10 ng/mL και πάνω δείχνουν μεγάλες πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη. Εφόσον το αποτέλεσμα είναι μεταξύ 3 ng/mL και 10 ng/mL, ο ασθενής θα πρέπει να προβεί σε περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστώσει αν, παρά τις αυξημένες τιμές PSA, ο προστάτης δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Σε αποτέλεσμα άνω των 10 ng/mL ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε ειδικό ανδρολόγο-ουρολόγο.

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι το πιο σημαντικό εργαλείο στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη καθώς και της καλοήθης υπερπλασίας του προστάτη.

 

Πότε είναι απαραίτητη η χρήση του τεστ προστάτη (PSA)

Κάθε άνδρας άνω των 40 ετών θα πρέπει να ελέγξει τον προστάτη του ασχέτως ενδείξεων ή συμπτωμάτων. Ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να διενεργείται κάθε χρόνο στους υγιείς άνδρες ή κάθε εξάμηνο στην περίπτωση που η τιμή του PSA είναι πάνω από 3 ng/mL.

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.