Τεστ εγκυμοσύνης και ευαισθησία

 

Τα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν την ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) στα ούρα. Η Β χοριακή γοναδοτροπίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τα κύτταρα που σχηματίζουν τον πλακούντα. Σε γενικές γραμμές τα επίπεδα της hCG διπλασιάζονται κάθε 48-72 ώρες και αυξάνονται σταθερά μέχρι και την 10-12η εβδομάδα της κύησης και στη συνέχεια μειώνονται σε χαμηλότερες τιμές, αλλά διατηρούνται αυξημένα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δείτε τις φυσιολογικές τιμές στον παρακάτω πίνακα.

Επίπεδα της χοριακής hCG κατά την εγκυμοσύνη  
3 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 5 – 50 mIU/ml
4 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 5 – 426 mIU/ml
5 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 18 – 7.340 mIU/ml
6 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 1.080 – 56.500 mIU/ml
7-8 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 7.650 – 229.000 mIU/ml
9-12 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 25.700 – 288.000 mIU/ml
13-16 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 13.300 – 254.000 mIU/ml
17-24 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 4.060 – 165.400 mIU/ml
25-40 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο: 3.640 – 117.000 mIU/ml
   
Επίπεδα της hCG σε μη-εγκυμονούσες: λιγότερο από 5 mIU/ml
Επίπεδα της hCG μετά την εμμηνόπαυση: περίπου 9,5 mIU/ml

 

Παρατηρείτε την αύξηση και τη σταθεροποίηση. Αυτός είναι ο λόγος που στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τα συμπτώματα είναι ισχυρότερα και πιο έντονα. Τα επίπεδα της hCG στην αρχή της εγκυμοσύνης συνήθως διπλασιάζονται κάθε δύο με τρεις ημέρες, με μια αύξηση τουλάχιστον κατά 60 τοις εκατό κάθε δύο ημέρες. Αλλά και πάλι, αυτό εξαρτάται από την κάθε γυναίκα καθώς και αν κυοφορεί ένα ή περισσότερα έμβρυα.

 

Τι σημαίνει λοιπόν η ευαισθησία στα τεστ εγκυμοσύνης;

Αρκετές κοπέλες νομίζουν εσφαλμένα ότι η ποιότητα του τεστ εξαρτάται από την ευαισθησία του. Αυτό δεν είναι σωστό καθώς η ποιότητα του τεστ εξαρτάται από έναν άλλο παράγοντα που ονομάζεται αξιοπιστία ή εγκυρότητα του αποτελέσματος. Δηλαδή κατά πόσο θα πρέπει να εμπιστευόμαστε το αποτέλεσμα που μας δείχνει το τεστ. Η ευαισθησία του τεστ είναι παραμετροποιήσημη και μπορεί να αλλάξει κατά τη διαδικασία παραγωγής του τεστ.

 

Υπάρχουν διάφορα τεστ εγκυμοσύνης τα οποία μετρούν την hCG σε συγκεντρώσεις των 10 mIU/ml ή ακόμα και μικρότερες. Αν χρησιμοποιείτε τέτοιο τεστ θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική με την ερμηνεία του αποτελέσματος καθώς:

  • Μετρήσεις της hCG σε συγκεντρώσεις μέχρι 5 mIU/ml είναι ανεπαρκείς για ένδειξη εγκυμοσύνης.
  • Μετρήσεις της hCG σε συγκεντρώσεις από 5 mIU/ml έως 25 mIU/ml χρειάζονται επιπλέον διερεύνηση και δεν εγγυώνται εγκυμοσύνη.
  • Μετρήσεις της hCG σε συγκεντρώσεις των 25 mIU/ml και πάνω, δίνουν πάνω από 97% πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Με απλά λόγια, ένα τεστ ευαισθησίας 25 mIU/ml και πάνω, που θα το χρησιμοποιήσετε κατά την τέταρτη εβδομάδα από την τελευταία περίοδο, θα σας δείξει πιο έγκυρα αποτελέσματα και δεν θα σας κάνει να αμφισβητείτε την εγκυμοσύνη σας ή να έχετε ενδείξεις βιοχημικής κύησης, παλλίνδρομης, κλπ.

Θυμηθείτε: Η παρουσία και μόνο της χοριακής είναι πολύ βασική αλλά για να εξελίσσεται σωστά η εγκυμοσύνη, θα πρέπει οι μονάδες της χοριακής να αυξάνονται.

 

Τεστ εγκυμοσύνης από τη hometest.gr και ευαισθησία

Σε ποια ευαισθησία είναι ρυθμισμένα τα τεστ εγκυμοσύνης μας; Τα τεστ εγκυμοσύνης μας (είτε είναι σε τύπο ταινία είτε σε τύπο midstream) έχουν 2 τιμές. Είναι η τιμή που ξεκινούν την αντίδραση και η τιμή που η γραμμή του αποτελέσματος είναι πολύ έντονη.

 

Ξεκινούν την ανίχνευση της ορμόνης από τις 12 μονάδες χοριακής, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε 3-4 μέρες πριν από την αναμενόμενη περίοδο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις όπου η ορμόνη είναι ακόμα αρκετά χαμηλά, τα θετικά τεστ εγκυμοσύνης θα έχουν αυτήν την εικόνα:

Τεστ εγκυμοσύνης HomeTest σε ταινία

Τεστ εγκυμοσύνης HomeTest σε ταινία

Όπως βλέπετε στις παραπάνω εικόνες, η γραμμή αποτελέσματος είναι ελάχιστα εμφανής (αχνή) καθώς οι τιμές της χοριακής έχουν μόλις αγγίξει τις 12 μονάδες. Παρ' όλα αυτά, το τεστ είναι θετικό.

Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη και αγγίζει τις 4 εβδομάδες, δηλαδή φτάνουμε στη μέρα της καθυστέρησης (πάντα μετράμε από την πρώτη μέρα περιόδου), η γραμμή αποτελέσματος στα τεστ εγκυμοσύνης HomeTest θα αρχίσει να σκουραίνει καθώς οι μονάδες της χοριακής αυξάνονται, και θα δείχνει περίπου έτσι:

Τεστ εγκυμοσύνης HomeTest σε ταινία

Τεστ εγκυμοσύνης HomeTest σε ταινία

Εφόσον η χοριακή έχει αυξήσει τις μόναδες της πάνω από τα 25 mIU/ml, η εγκυμοσύνη είναι πλέον πάνω από 97% σίγουρη και η εικόνα των τεστ εγκυμοσύνης θα είναι έτσι:

Τεστ εγκυμοσύνης HomeTest σε ταινία

Τεστ εγκυμοσύνης HomeTest σε ταινία

 

Έτσι λοιπόν με τη χρήση των τεστ εγκυμοσύνης μας μπορείτε να δείτε αν είστε έγκυος αλλά και να έχετε πληροφόρηση σχετικά με την σωστή εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας. Πώς; Κάνοντας ένα τεστ κάθε 2 μέρες και παρατηρώντας την αύξηση της χοριακής, όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία:

Τεστ εγκυμοσύνης HomeTest σε ταινία

 

Εμείς στη HomeTest.gr, έχοντας πάντα ως γνώμονα τη σωστή πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των πελατών μας, διαθέτουμε τεστ εγκυμοσύνης ρυθμισμένα να ξεκινούν με την ανίχνευση από τις 12 μονάδες αλλά να δίνουν επίσης την πληροφορία ότι η χοριακή έχει ξεπεράσει τις 25 mIU/ml χοριακής και παρέχουν πάνω από 99,99% αξιοπιστία στο αποτέλεσμα.

Σημείωση: Επειδή το ξεκίνημα της εγκυμοσύνης σε κάθε γυναίκα είναι διαφορετικό, η απεικόνιση της χοριακής επάνω στο τεστ μπορεί να διαφέρει ελαφρά από γυναίκα σε γυναίκα. Εφόσον ξέρετε πότε είχατε ωορρηξία, μετρήστε 18 μέρες από εκείνη την ημέρα. Μέχρι τις 18 μέρες τα αποτελέσματα του τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να είναι παρόμοια. Μη θορυβήστε αν δεν σκουραίνει η γραμμή αποτελέσματος. Αν από τη 18η μέρα και μετά αρχίζει και σκουραίνει η γραμμή αποτελέσματος, τότε έχετε ένα καλό ξεκίνημα! Αν παραμένει παρόμοια με τις προηγούμενες και μετά τη 18η μέρα, είναι καλό να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας.

 

Πηγές:

Πηγή 1

Πηγή 2

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.