Πότε γίνεται ωορρηξία μετά από αποβολή;

 

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι ο όρος "αποβολή" ισχύει για απώλεια κύησης πριν τις 13 εβδομάδες. Ο χειρισμός της απώλειας εγκυμοσύνης είναι διαφορετικός για κάθε γυναίκα. Πολλές γυναίκες χρειάζονται χρόνο και ψυχολογική υποστήριξη για να επανέλθουν, προτού ξεκινήσουν ξανά τις προσπάθειες. Άλλες επιθυμούν να μείνουν έγκυες το συντομότερο δυνατό. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να γίνει πάλι ωορρηξία μετά από μια αποβολή, ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα και από περίπτωση σε περίπτωση. Επίσης, υπάρχει άμεση σύνδεση με τους προηγούμενους κύκλους. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που είχαν άστατους κύκλους πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι κύκλοι παραμένουν ακανόνιστοι. Μετά από μια αποβολή, ο εμμηνορροϊκός κύκλος κάνει επανεκκίνηση και οι περισσότερες γυναίκες έχουν πάλι περίοδο 4-6 εβδομάδες μετά. Επίσης συνήθως η ωορρηξία επανέρχεται στις 15 μέρες. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να επανέλθουν οι κύκλοι στην κανονική διάρκεια, ή όπως ήταν πριν την αποβολή.

Αφού γίνει η αποβολή, η γυναίκα φυσιολογικά παρουσιάζει κάποια αιμορραγία. Η πρώτη ημέρα της αιμορραγίας θεωρείται ως πρώτη ημέρα του νέου εμμηνορροϊκού κύκλου. Η αιμορραγία συνεχίζει για περίπου μία εβδομάδα. Η ωορρηξία μπορεί να γίνει σε περίπου 2 εβδομάδες σε αυτόν τον νέο κύκλο. Συνήθως η ωορρηξία γίνεται τη 14η μέρα του κύκλου, σε γυναίκες με τακτικές περιόδους (μ.ο. 28 ημερών). Όταν πρόκειται να μείνετε έγκυος μετά από αποβολή, δεν υπάρχει καθορισμένη περίοδος αναμονής. Τεχνικά, μπορείτε να μείνετε έγκυος, μόλις ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος ωορρηξίας σας. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν την αποχή από το σεξ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την απώλεια, για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Κάποιοι άλλοι συνιστούν την αναμονή 3 κύκλων ακόμα, πριν ξεκινήσουν πάλι οι προσπάθειες για σύλληψη. Υποθέτοντας ότι έχετε ανακάμψει σωματικά και συναισθηματικά από την αποβολή, δεν υπάρχει ιατρικός λόγος για τον οποίο θα χρειαστεί να περιμένετε. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε, ότι οι γυναίκες που συλλαμβάνουν εντός έξι μηνών από μια αποβολή έχουν μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών ή άλλης αποβολής, από τις γυναίκες που περιμένουν περισσότερο. Ωστόσο, πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνιστούν στις γυναίκες να περιμένουν αρκετούς μήνες, ώστε το σώμα τους να είναι έτοιμο να υποστηρίξει μια νέα εγκυμοσύνη. Διαφορετικά, μπορεί να κινδυνεύουν να έχουν άλλη μια αποβολή. Δεδομένου ότι πολλοί επαγγελματίες έχουν διαφορετικές απόψεις για το πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένετε, πριν προσπαθήσετε για άλλη εγκυμοσύνη, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον γιατρό που σας παρακολουθεί και γνωρίζει το ιστορικό σας, για να συζητήσετε τη συγκεκριμένη κατάστασή σας.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), οι γυναίκες έχουν ωορρηξία μόλις 2 εβδομάδες μετά από μια αποβολή, εάν αυτή γίνει μέσα στις πρώτες 13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αν όμως η αποβολή συμβεί σε μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης, ο κύκλος θα αργήσει πολύ περισσότερο μέχρι να επανέλθει.

Όπως είπαμε, η αποβολή επανεκκινεί τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Για τις γυναίκες λοιπόν που επιθυμούν και πάλι την εγκυμοσύνη, αφού τελειώσει η αιμορραγία που σχετίζεται με την αποβολή, θα πρέπει να ξεκινήσουν τη χρήση τεστ ωορρηξίας. Αυτά θα τις βοηθήσουν να προγραμματίσουν εκ νέου τις επαφές τους.

Ωορρηξία μετά από αποβολή

 

Το πότε η γυναίκα θα προσπαθήσει να μείνει πάλι έγκυος, είναι μια προσωπική απόφαση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) πάντως, συμβουλεύει να περιμένετε έξι μήνες, για να μειωθεί ο κίνδυνος γέννησης λιποβαρούς νεογνού, μητρικής αναιμίας και πρόωρου τοκετού.

Εδώ στη HomeTest, συμβουλεύουμε τις γυναίκες να περιμένουν τουλάχιστον τρεις μήνες, για να ενισχύσουν την πιθανότητα επόμενης υγιούς εγκυμοσύνης. Εάν το σώμα μιας γυναίκας δεν είναι έτοιμο να υποστηρίξει ξανά μια εγκυμοσύνη, αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο επαναλαμβανόμενης αποβολής. Επίσης, αν έχει γίνει απόξεση του ενδομητρίου, πρέπει η γυναίκα να περιμένει την επούλωση των ιστών και την πάχυνση του ενδομητρίου. Άρα χρειάζεται χρόνος για την αποκατάσταση της μήτρας, έτσι ώστε να γίνει πάλι δυνατή και υγιής. Γενικά να γνωρίζετε ότι στο θέμα της γονιμότητας μετά από απόξεση του ενδομητρίου, η σύλληψη είναι ασφαλής μετά από τρεις περίπου φυσιολογικές περιόδους. Αυτό δεν ισχύει για τις βιοχημικές κυήσεις, όπου οι γυναίκες μπορούν να συλλάβουν αμέσως μετά την επόμενη περίοδο.

Όταν αισθανθείτε σωματικά και συναισθηματικά έτοιμη για εγκυμοσύνη μετά από αποβολή, συζητήστε με το γιατρό σας και ζητήστε τις κατάλληλες οδηγίες.

 

Πηγές:

Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.