Υψηλή προλακτίνη και σύλληψη

 

Η προλακτίνη (prl) είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση, έναν αδένα μικρού μεγέθους που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου. Αυξάνεται φυσιολογικά μετά τον τοκετό, ώστε να προκαλέσει την παραγωγή γάλακτος για το θηλασμό. Γενικά τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες έχουν προλακτίνη στον οργανισμό τους, σε χαμηλά επίπεδα. Όμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της προλακτίνης αυξάνονται. Μετά τον τοκετό γίνεται απότομη πτώση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της προλακτίνης, για να ενεργοποιήσει την παραγωγή του γάλακτος, όπως είπαμε πιο πάνω. Σε γυναίκες που δεν βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, η προλακτίνη παίζει ρόλο στη σταθερότητα του κύκλου.

 

Η προλακτίνη δρα σε τρεις βασικούς τομείς στις γυναίκες:

1. Προκαλεί γαλακτόρροια

2. Μειώνει τη γονιμότητα, καθώς αναστέλλει τη δράση των δύο υπεύθυνων ορμονών για την ωρίμανση των ωαρίων και την πρόκληση της ωορρηξίας (FSH και GnRH)

3. Μειώνει τη λίμπιντο

 

Οι υψηλές συγκεντρώσεις της προλακτίνης καταστέλλουν την ωορρηξία (εξ ου και οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν υψηλές συγκεντρώσεις προλακτίνης και συνήθως δεν μένουν έγκυες). Επίσης, η αναστολή της ωρίμανσης των ωοθυλακίων πολύ συχνά δίνει την εικόνα πολυκυστικών ωοθηκών στον υπέρηχο. Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης - όπως αναφέραμε - μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Η προλακτίνη που επηρεάζει την ωορρηξία, προκαλεί και διαταραχές στην περίοδο. Οι γυναίκες με ήπια αυξημένη προλακτίνη, μπορεί να έχουν κανονική ωορρηξία, όμως υπάρχει περίπτωση το ωχρό σωμάτιο να μην μπορεί να παράγει αρκετή προγεστερόνη μετά την ωορρηξία κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή ανάπτυξη του ενδομητρίου. Εδώ συνήθως υπάρχει αποτυχία της εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου. 

Οι φυσιολογικές τιμές της προλακτίνης στο αίμα (σε μη έγκυες γυναίκες) είναι 3,8-23,2 ng/mL. Κατά την εγκυμοσύνη, τα επίπεδα της ορμόνης είναι αυξημένα, φτάνοντας τα 200-300 ng/ml στο τρίτο τρίμηνο.

 

Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης μπορούν να μειωθούν με κατάλληλα φάρμακα και να αποκατασταθεί η ωορρηξία. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να διερευνήσετε με τον ενδοκρινολόγο σας. Πρέπει να εντοπίσετε τα ακόλουθα: Τι προκάλεσε την υψηλή προλακτίνη σας; Τι εξετάσεις πρέπει να κάνετε; Ποιες επιλογές έχετε για θεραπεία; Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά της κάθε επιλογής;

Προλακτίνη

 

Πηγές:

Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.