Πόσος καιρός προσπαθειών θα χρειαστεί μέχρι να μείνω έγκυος;

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται πόσος καιρός θα περάσει μέχρι οι προσπάθειες για εγκυμοσύνη να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

- Θα μείνω έγκυος με μία-δύο προσπάθειες;

- Μήπως είναι λογικό να χρειάζονται κάποιοι μήνες προσπαθειών μέχρι τη σύλληψη;

- Πότε πρέπει να επισκεφτώ γιατρό;

Αυτές είναι πολύ κοινές ερωτήσεις που υπάρχουν στο μυαλό των ζευγαριών που ξεκινούν προσπάθειες για εγκυμοσύνη ή που δεν έχουν ακόμα επιτύχει εγκυμοσύνη.

Η απάντηση είναι εύκολη αλλά δεν είναι απλή. Ουσιαστικά είναι αδύνατον να προσδιοριστεί κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο “θα πρέπει” να επιτευχθεί η σύλληψη και έπειτα η εγκυμοσύνη. Για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό είναι διαφορετικό για κάθε γυναίκα, για κάθε άνδρα και τελικά για κάθε ζευγάρι.

Υπάρχουν ζευγάρια που με μία μόνο προσπάθεια, συλλαμβάνουν και μετά από 9 μήνες κρατούν το παιδάκι τους στην αγκαλιά τους.

Από την άλλη, υπάρχουν ζευγάρια που προσπαθούν πολλούς μήνες, εντατικά, αλλά δεν καταφέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο, να διαχωρίσουμε τις έννοιες “σύλληψη” και “εγκυμοσύνη”. Η σύλληψη γίνεται συνήθως μέσα στη σάλπιγγα, λίγες ώρες μετά την ωορρηξία και είναι όταν το σπερματοζωάριο διεισδύει μέσα στο ωάριο και το γονιμοποιεί. Όταν το γονιμοποιημένο πλέον ωάριο “πέσει” στη μήτρα και προσκολληθεί στα τοιχώματά της, τότε αυτό ονομάζεται "εμφύτευση" και στην ουσία μόνο από τότε και μετά, τυπικά η κατάσταση ονομάζεται εγκυμοσύνη.

 

Σε αυτό το post θα προσπαθήσουμε να δούμε τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το χρονικό διάστημα.

Ξεκινώντας από τα γενικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητες σύλληψης ενός ζευγαριού, όπως:

- Ηλικία.

- Γενική κατάσταση υγείας.

- Υγεία του αναπαραγωγικού σας συστήματος.

- Πόσο συχνά έρχεστε σε επαφή.

Δείτε παλαιότερο post μας, εδώ

 

1. Είναι όλα φυσιολογικά

Όπως αναφέραμε και πιο πριν, δεν υπάρχει κάποιος ειδικός κανόνας που να ορίζει το χρόνο που θα χρειαστεί για να επιτευχθεί η σύλληψη. Συνεχόμενοι μήνες προσπαθειών μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό ή απογοητευτικό αλλά παράλληλα απόλυτα φυσιολογικό. Σύμφωνα με μελέτες μόλις ένα ποσοστό περίπου 30% των ζευγαριών συλλαμβάνουν τον πρώτο μήνα προσπαθειών ενώ το 90% περίπου των ζευγαριών θα συλλάβει μέσα στο πρώτο έτος συνεχών προσπαθειών.

Σύμφωνα με μελέτη του ακαδημαϊκού περιοδικού BMJ:

- Το 30% των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν τα κατάφεραν τον πρώτο μήνα.

- Το 75% των ζευγαριών συνέλαβαν εντός 6 μηνών.

- Το 90% των ζευγαριών συνέλαβαν εντός 1 έτους.

- Το 95% των ζευγαριών συνέλαβαν εντός 2 ετών.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη από ινστιτούτο στη Γερμανία, οι ερευνητές βρήκαν τα ακόλουθα ποσοστά εγκυμοσύνης για ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν:

- Το 38% έμεινε έγκυος τον πρώτο μήνα.

- Το 68% έμεινε έγκυος εντός 3 μηνών.

- Το 81% έμεινε έγκυος εντός 6 μηνών.

- Το 92% έμεινε έγκυος εντός 1 έτους.

Ενώ αυτά τα στατιστικά είναι έγκυρα, εντούτοις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο ως μια ένδειξη του τι γίνεται συνήθως και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απόλυτα όρια για κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι αυτά τα στατιστικά δεν είναι όμοια όχι μόνο από ζευγάρι σε ζευγάρι αλλά και από τη μία εγκυμοσύνη στην επόμενη, του ίδιου ζευγαριού. Δηλαδή, αν για παράδειγμα συλλάβατε το πρώτο σας παιδάκι στο παρελθόν στον πρώτο ή στο δεύτερο μήνα προσπαθειών, αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνει το ίδιο και στο δεύτερο παιδάκι που προσπαθείτε τώρα. Μπορεί για το δεύτερο παιδάκι να χρειαστεί ένα έτος συνεχών προσπαθειών και πάλι να είναι φυσιολογικό.

Όταν τα ζευγάρια ξεκινούν τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη, οι περισσότεροι αναμένουν ότι θα επιτευχθεί αμέσως. Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε σε 1.400 γυναίκες, το 44% δήλωσε ότι χρειάστηκε περισσότερος χρόνος προσπαθειών από το αναμενόμενο.

Ο πιο συνήθης λόγος είναι ότι ο χρόνος των προσπαθειών δεν συμπίπτει με την ημέρα της ωορρηξίας της γυναίκας. Δηλαδή τα ζευγάρια έρχονται σε επαφή σε μέρες που η γυναίκα δεν είναι γόνιμη. Αυτό εξ ορισμού σχεδόν μηδενίζει τις πιθανότητες σύλληψης καθώς τα σπερματοζωάρια, ακόμα και αν καταφέρουν να μετακινηθούν στη σάλπιγγα που θα πρέπει να συναντήσουν το ωάριο, δεν θα βρουν κάποιο ωάριο να γονιμοποιήσουν και τελικά θα πεθάνουν. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πότε η γυναίκα κάνει ωορρηξία, δηλαδή βρίσκεται στο “γόνιμο παράθυρο” και στη συνέχεια να επικεντρώσετε τις επαφές σας γύρω από αυτό το χρονικό πλαίσιο. Η σύλληψη μπορεί να γίνει από μόλις τρία λεπτά μετά την εκσπερμάτιση ή μπορεί να χρειαστούν και λίγες μέρες.

Πολλά ζευγάρια προσπαθούν να έχουν επαφές καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου, μέρα παρά μέρα, πράγμα που είναι εσφαλμένο.

Συνεπώς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν τα ζευγάρια που προσπαθούν για παιδάκι, είναι να χρησιμοποιήσουν τεστ ωορρηξίας για να εντοπίσουν την ημέρα της ωορρηξίας και να επικεντρώσουν τις επαφές τους γύρω από αυτήν την μέρα.

 

2. Γονιμότητα

Το θέμα της γονιμότητας είναι μεγάλο και περίπλοκο. Επίσης είναι ιδιαίτερο για κάθε άτομο, γυναίκα ή άνδρα. Η υπογονιμότητα συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι δυσκολεύεται συνεχώς να συλλάβει.

Σε γενικές γραμμές, αν έχει παρέλθει ένα έτος προσπαθειών χωρίς τη χρήση τεστ ωορρηξίας ή χρησιμοποιώντας τα περιστασιακά και όχι κάθε μήνα, τότε μπορείτε να δείτε την περίπτωση του να επισκεφτείτε τον/την γυναικολόγο σας ώστε να διερευνήσετε αν υπάρχει κάποιος παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητά σας. Αν χρησιμοποιείτε τεστ ωορρηξίας κάθε μήνα με συνέπεια, τότε αυτό το διάστημα μειώνεται στους έξι μήνες.

Τα προβλήματα γονιμότητας επηρεάζουν περίπου το 15% των ζευγαριών και εξαιτίας διαφόρων παραγόντων στον σύγχρονο τρόπο ζωής μας, το ποσοστό αυτό έχει αυξητική πορεία.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας, όπως:

- Ορμονικές (ενδοκρινικές) διαταραχές, όπως Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) και προβλήματα με τον θυρεοειδή ή την υπόφυση.

- Σωματικές διαταραχές, όπως παχυσαρκία, νευρική ανορεξία ή υπερβολική άσκηση.

- Διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως λοιμώξεις, φραγμένες σάλπιγγες, το σχήμα της μήτρας, ενδομητρίωση ή χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων.

Οι πιο κοινές αιτίες είναι η αποτυχία της ωορρηξίας (να μην προκληθεί ωορρηξία δηλαδή) και διάφορα προβλήματα του σπέρματος.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD), περίπου το 9% των ανδρών και το 11% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν αναφέρει προβλήματα γονιμότητας.

Εάν πιστεύετε ότι έχει περάσει αρκετός καιρός ανεπιτυχών προσπαθειών, τότε μόνο ο γιατρός σας είναι σε θέση να διαγνώσει εάν υπάρχουν καταστάσεις υγείας που ενδεχομένως να επηρεάζουν τη γονιμότητά σας και να προτείνει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης.

Τέλος, υπάρχει ένα ποσοστό ζευγαριών στα οποία τα προβλήματα γονιμότητας δεν μπορούν να εξηγηθούν. Δηλαδή ενώ βρίσκουν τη μέρα της ωορρηξίας και ενώ έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις χωρίς να προκύψει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, εντούτοις αδυνατούν να συλλάβουν. Αυτό ονομάζεται “ανεξήγητη υπογονιμότητα” και κάποιες μελέτες το υπολογίζουν ακόμα και στο 25% των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης.

 

3. Υπογονιμότητα και θεραπείες

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, μόνο ο γιατρός σας είναι σε θέση να διαγνώσει το πρόβλημα, εφόσον υφίσταται κάποιο, και να προτείνει τρόπο αντιμετώπισης.

Πληροφοριακά, εφόσον διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, ο/η γιατρός σας μπορεί να προτείνει τις ακόλουθες θεραπείες γονιμότητας:

- Ελεγχόμενη υπερδιέγερση των ωοθηκών

- Χειρουργική διαδικασία για τη διόρθωση τυχόν φυσικών προβλημάτων με τα αναπαραγωγικά όργανα

- Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

 

Συμπερασματικά

Εάν είναι λίγοι οι μήνες που προσπαθείτε, μην απογοητεύεστε. Ενδεχομένως να χρειάζετα λίγος καιρός ακόμη μέχρι να έρθει τελικά η εγκυμοσύνη. Συνήθως είναι θέμα συγχρονισμού ωορρηξίας και επαφής.

Αν έχει περάσει αρκετός καιρός όμως ανεπιτυχών προσπαθειών, τότε μπορείτε να ενημερώσετε το γιατρό σας ώστε να εξετάσετε την περίπτωση ιατρικής βοήθειας.

Εμείς στη HomeTest.gr, μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, σας συμβουλεύουμε να έχετε υπομονή και επιμονή. Ίσως ο επόμενος μήνας να είναι ο μήνας που θα δείτε θετικό τεστ εγκυμοσύνης!

 

Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3

Πηγή 4

Πηγή 5

 

Δείτε σχετικό blog post, εδώ.

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.