Αναπαραγωγικό σύστημα και ωορρηξία

 

Έσω γεννητικά όργανα

Η ωορρηξία είναι η διαδικασία κατά την οποία το ωάριο ωριμάζει και απελευθερώνεται από την ωοθήκη. Ας κάνουμε όμως μια ανάλυση του αναπαραγωγιού συστήματος της γυναίκας, των οργάνων δηλαδή που θα συνεργαστούν για την ωορρηξία, τη γονιμοποίηση και την εμφύτευση.

 

1. Ωοθήκες. Βρίσκονται αριστερά και δεξιά της μήτρας και είναι οι «αποθήκες» των ωοθυλακίων οι οποίες περιέχουν τα ωάρια. Τα ωάρια που σχηματίζονται κατά την εμβρυϊκή ζωή, είναι συγκεκριμένα σε αριθμό (περίπου 400.000) τη στιγμή της γέννησης ενός κοριτσιού και καλείται το απόθεμα ωαρίων*. Σε κάθε εμμηνορρυσιακό κύκλο, υπό κανονικές συνθήκες, ένα ωάριο (υπό την επίδραση διάφορων ορμονών και κυρίως την FSH) θα ωριμάσει με μια διαδικασία που ονομάζεται ωοθυλακιογένεση.

 

2. Ωοθυλάκιο. Τα ωοθυλάκια περιέχουν τα ωάρια. Κατά το πρώτο μέρος του εμμηνορρυσιακού κύκλου, που ονομάζεται παραγωγική φάση, τα ωοθυλάκια θα ωριμάσουν ένα ωάριο (ωοθυλακιογένεση) και θα ξεκινήσει η διαδικασία της ωορρηξίας. Μετά την ωορρηξία, το ωοθυλάκιο αλλάζει τη λειτουργία του και ξεκινάει να υποστηρίζει την παραγωγή προγεστερόνης. Σε αυτή τη φάση το πρώην ωοθυλάκιο πλέον ονομάζεται ωχρό σωμάτιο.

 

3. Σάλπιγγες. Οι σάλπιγγες ξεκινούν από το πάνω αριστερό και πάνω δεξί μέρος της μήτρας και καταλήγουν στις ωοθήκες. Με μηχανισμό που έχει σχήμα σαν ανοικτό λουλούδι, «γραπώνουν» τα ώριμα ωάρια που θα απελευθερωθούν από τις ωοθήκες. Η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο γίνεται μέσα στις σάλπιγγες.

 

4. Μήτρα. Η μήτρα είναι το σπίτι του εμβρύου. Στη μήτρα και συγκεκριμένα στο ενδομήτριο, το γονιμοποιημένο ωάριο θα επικολληθεί με μια διαδικασία που λέγεται εμφύτευση.

 

5. Τράχηλος. Ο τράχηλος βρίσκεται μεταξύ της μήτρας και του κόλπου. Τα σπερματοζωάρια που εκχύνονται στον κόλπο πρέπει να περάσουν από τον τράχηλο για να προχωρήσουν προς τη μήτρα. Κατά τις γόνιμες ημέρες, ο τράχηλος εκκρίνει τραχηλικά υγρά που έχουν σκοπό τη βοήθεια της κίνησης των σπερματοζωαρίων αλλά και τη μακροημέρευσή τους. Κατά τις υπόλοιπες ημέρες ο τράχηλος εκκρίνει άλλα πιο πυκνά υγρά με σκοπό την προστασία της μήτρας από μολύνσεις.

 

Ωορρηξία γενικά ονομάζεται η απελευθέρωση ωαρίων από τις ωοθήκες. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει όταν το ωοθυλάκιο που βρίσκεται σε μια ωοθήκη σπάει και απελευθερώνει τα δευτερεύοντα ωοθηκικά κύτταρα. Μετά την ωορρηξία, δηλαδή κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης, το ωάριο θα είναι διαθέσιμο για γονιμοποίηση από το σπέρμα. Της ωορρηξίας προηγείται η κορύφωση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), η οποία προκαλεί την απελευθέρωση του πιο ώριμου ωαρίου. Ταυτόχρονα, η τραχηλική βλέννα γίνεται πιο «ολισθηρή» για να βοηθήσει το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο.

 

* Νέες έρευνες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εντόπισαν βλαστικά κύτταρα στις ωοθήκες πειραματόζωων, γεγονός που σημαίνει ότι οι ωοθήκες ίσως να μπορούν να γεμίσουν ξανά.

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.