Η εγκυμοσύνη ξεκινά με τη γονιμοποίηση, όταν δηλαδή το ωάριο της γυναίκας ενωθεί με το σπερματοζωάριο του άνδρα. Τα ωάρια παράγονται από τις ωοθήκες, ενώ τα σπερματοζωάρια από τους όρχεις. Τα σπερματοζωάρια ξεκινούν το ταξίδι τους από τον τράχηλο και συνεχίζουν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, με κατεύθυνση προς τις σάλπιγγες. Στη σάλπιγγα υπάρχει ήδη το απελευθερωμένο ωάριο (το οποίο απελευθερώθηκε με την ωορρηξία). Η γονιμοποίηση λαμβάνει χώρα συνήθως μέσα στη σάλπιγγα που συνδέει την ωοθήκη με τη μήτρα. Εάν το γονιμοποιημένο ωάριο ταξιδέψει με επιτυχία στη σάλπιγγα και εμφυτευθεί στη μήτρα, ένα έμβρυο θα αρχίσει να αναπτύσσεται!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γονιμοποιημένο ωάριο παραμένει μέσα στη σάλπιγγα για 5-6 ημέρες όπου και θα διαιρεθεί σε κύτταρα (μίτωση), καθώς η σάλπιγγα το καθοδηγεί προς το εσωτερικό της μήτρας. Έπειτα το έμβρυο θα εμφυτευθεί στο ενδομήτριο και θα ξεκινήσει η ανάπτυξή του.

Ας δούμε λοιπόν τί συμβαίνει στη σάλπιγγα, την ωοθήκη, το ωάριο και το σπέρμα, για να γίνει η γονιμοποίηση:

Σάλπιγγα: Ένα σπερματοζωάριο θα κολυμπήσει από τον κόλπο σας μέσα στον τράχηλο και μέχρι τη σάλπιγγα για να γονιμοποιήσει το ωάριο που θα βρει εκεί.

Ωοθήκη: Ένα από τα ωάριά σας θα βγει από το ωοθυλάκιό του και θα μπει μέσα στη σάλπιγγα.

Ωάριο: Μόλις το δυνατότερο σπέρμα διαπεράσει την εξωτερική μεμβράνη του ωαρίου και καταφέρει να διεισδύσει μέσα σε αυτό, τότε το γενετικό τους υλικό θα συνδυαστεί για να φτιάξει ένα νέο κύτταρο που σύντομα θα αρχίσει να διαιρείται.

Σπέρμα: Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σπερματοζωάριο από περίπου 20 - 250 εκατομμύρια, για να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Έσω γεννητικά όργανα

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.