Η μείωση στην ανδρική γονιμότητα

Προβληματισμός των επιστημόνων στη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων. Υπάρχει "κρίση" ή απλά δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα;

Sperm

Το αποτέλεσμα εμπειρογνωμόνων σε ένα μεγάλο συνέδριο στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα: Μια πιθανή κρίση σπέρματος είναι μπροστά μας. Η Shirley Wang εξηγεί στο μεσημεριανό διάλειμμα. Φωτογραφία: Science Source/Photo Researchers Inc. Λονδίνο

 

Είναι οι σημερινοί νέοι άνδρες λιγότερο γόνιμοι από τους πατέρες τους;
Μια διαμάχη στον τομέα της γονιμότητας, με κάποιους από τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν μια «κρίση σπέρματος» καθώς πιστεύουν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων των ανδρών μειώνεται για μια δεκαετία ή περισσότερο.

Οι ειδικοί εδώ στην ετήσια διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Εταιρίας της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας την περασμένη εβδομάδα συζήτησαν το θέμα για μια ολόκληρη ημέρα.

Μια πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι στη Γαλλία, η συγκέντρωση του σπέρματος των ανδρών μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο μεταξύ 1989 και 2005. Οι περισσότερες, αλλά όχι όλες οι μελέτες από διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη με μεγάλες βάσεις δεδομένων και τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα αρχεία ανακάλυψαν ότι κατά τα τελευταία 15 έτη σχεδόν, οι μετρήσεις υγειών ανδρών ετών 18 με 25 έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτό έρχεται μετά από μια εξέχουσα μελέτη από τη δεκαετία του ’90 η οποία ανακάλυψε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά το ήμισυ κατά τον τελευταίο μισό αιώνα.

Sperm threats

Πολλοί ειδικοί αμφισβήτησαν την εγκυρότητα των εν λόγω διαπιστώσεων. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στα αποτελέσματα ανά χώρα και περιοχή. Ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δεν έχουν μελετηθεί καθόλου. Στις ΗΠΑ, ορισμένα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων μεταξύ των αμερικανικών ανδρών, αλλά δεν υπάρχουν δημοσιευμένα πρόσφατα στοιχεία.

Η κατανόηση του αν οι άνδρες παράγουν λιγότερα σπερματοζωάρια έχει συνέπειες πέρα από την ανδρική γονιμότητα και των ζευγαριών με επιθυμία τεκνοποίησης. Οι ίδιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να βλάψουν την αναπαραγωγή μπορεί επίσης να επηρεάσουν και άλλα μέρη του σώματος. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει ακόμη συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής, ανεξάρτητα από την αιτία θανάτου. "Είναι ένας δείκτης για τη δημόσια υγεία", λέει η Joëlle Le Moal, επιδημιολόγος στο Γαλλικό Ινστιτούτο Δημόσιας Εποπτείας Υγείας, κοντά στο Παρίσι.

Οι υποστηρικτές λένε ότι η έκθεση σε φυτοφάρμακα, με χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές όπως η Δισφενόλη Α και συνήθειες του τρόπου ζωής όπως το να κάθονται για πολύ καιρό συνεισφέρουν στην προτεινόμενη κρίση του σπέρματος. Και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, όπως και άλλα προβλήματα υγείας, μπορεί να επηρεαστεί από ό, τι συμβαίνει στους ανθρώπους νωρίς στη ζωή, ακόμα και στη μήτρα."Αν οι γαμέτες μας, αρσενικοί ή θηλυκοί, δεν παράγονται με το σωστό τρόπο, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία της επόμενης γενιάς", λέει η Δρ. Le Moal.

Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες παράγουν περισσότερα από 60 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος. Εφ 'όσον ο αριθμός είναι περίπου μεγαλύτερος από 40 εκατομμύρια ανά ml, οι άνδρες θεωρούνται γόνιμοι και έχουν τις ίδιες πιθανότητες να καταστήσουν τις συντρόφους τους έγκυες, όπως κάποιος που παράγει ένα υψηλότερο αριθμό.

Αλλά κάτω από αυτό το όριο και ειδικότερα κάτω από περίπου 20 εκατομμύρια ανά ml, η ικανότητά τους να βοηθήσουν στη σύλληψη πέφτει. Μπορεί για ένα ζευγάρι να χρειαστεί περισσότερο από ένα έτος για να συλλάβει – ένα πρόβλημα που είναι γνωστό ως υπογονιμότητα – ή μπορεί να μην πετύχει καθόλου σύλληψη.

Δεν συμφωνούν όλοι στον τομέα ότι υφίσταται κρίση σπέρματος. Οι επικριτές λένε ότι η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων σε έναν πληθυσμό είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετρηθεί για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του κυριότερου, του πώς να βρεθούν άνδρες αντιπροσωπευτικοί του πληθυσμού. Η παρακολούθηση ανδρών που επισκέπτονται μια κλινική γονιμότητας, για παράδειγμα, θα παραποιήσει τα αποτελέσματα προς τη μια πλευρά. Ούτε οι δότες σπέρματος μπορούν με ακρίβεια να εκπροσωπήσουν όλους τους άνδρες σε μια περιοχή. Ορισμένες πρόσφατες μελέτες έχουν εξετάσει νέους άνδρες που υποβάλλουν αίτηση για στρατιωτική θητεία, αν και το ποσοστό συμμετοχής στην έρευνα τείνει να είναι χαμηλό.

Επιπλέον, θα μπορούσαν να υπάρχουν σφάλματα μέτρησης εξαιτίας οποιουδήποτε άμεσου περιβαλλοντικού παράγοντα, συμπεριλαμβανομένης της χρονικής διάρκειας της αποχής, τη θερμοκρασία του οσχέου και τη χρονική περίοδο.

Ο Stefan Schlatt, διευθυντής του Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Münster στη Γερμανία, λέει ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει μια παγκόσμια κρίση σπέρματος. Ακόμα κι αν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, δεν είναι σαφές πόσοι περισσότεροι άνδρες εμπίπτουν στην κατηγορία των υπογόνιμων ή στείρων, λέει ο Δρ Schlatt.

Αλλά συντονισμένες μελέτες σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη διαπίστωσαν ότι περίπου 1 στους 5 νεαρούς άνδρες έχουν σπερματικές μετρήσεις αρκετά χαμηλές ώστε να επηρεάζουν τη γονιμότητα, σύμφωνα με τον Richard Sharpe, έναν ειδικό αναπαραγωγικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Thinning out

Το κλειδί μπορεί να είναι τα κύτταρα Sertoli, τα οποία υποστηρίζουν τα γεννητικά κύτταρα των όρχεων κατά τη διάρκεια της 10-εβδομάδων ανάπτυξής τους σε σπέρμα. Κάθε κύτταρο Sertoli μπορεί να υποστηρίξει μόνο έναν ορισμένο αριθμό βλαστικών κυττάρων που παράγουν σπέρμα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κυττάρων Sertoli ουσιαστικά να ορίζει τη μέγιστη παραγωγή σπέρματος ενός άνδρα.

Τα κύτταρα Sertoli φαίνεται να πολλαπλασιάζονται στους έξι μήνες πριν και μετά τη γέννηση ενός αρσενικού παιδιού. Ενώ οι εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να μειώσουν την παραγωγή σπέρματος, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας παράγοντας που μπορεί να αυξήσει την παραγωγή πάνω από το όριο που καθορίζεται από τον αριθμό των κυττάρων Sertoli, λέει ο Δρ Sharpe.

Στη μελέτη της Δρ. Le Moal, την οποία παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα, η ίδια και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από ένα οργανισμό υπεύθυνο για παραγωγή στατιστικών των τεχνικών της τεχνητής αναπαραγωγής στη Γαλλία, που είναι γνωστή ως Fivnat. Το δείγμα αποτελούνταν από πάνω από 26.000 άρρενες συντρόφους γυναικών που ήταν γνωστό ότι είναι στείρες και οι οποίες έκαναν θεραπείες υπογονιμότητας σε κλινικές σε όλη τη χώρα μεταξύ 1989-2005. Οι άνδρες δεν ήταν γνωστό αν είναι στείροι, και ως εκ τούτου, θεωρήθηκαν πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα από μελέτες που επικεντρώθηκαν σε άνδρες που αναζητούν θεραπεία για την υπογονιμότητα.

Η ποιότητα του σπέρματος των ανδρών ελέγχθηκε δύο φορές σε διαφορετικά εργαστήρια και μετρήθηκε για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, τη ζωτικότητα και το σχήμα. Οι ερευνητές υπολόγισαν το μέσο όρο των δύο δειγμάτων για να πάρουν μια πιο αξιόπιστη τιμή έτσι ώστε να ληφθεί υπόψη η ηλικία και η εποχή. Επιπλέον, η μέθοδος μέτρησης, ιδιαίτερα για τον αριθμό και τη ζωτικότητα του σπέρματος δεν μεταβλήθηκε σημαντικά σε όλη τη Γαλλία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία είναι μια κοινή κριτική των εν λόγω μακροχρόνιων μελετών, λέει η Δρ. Le Moal.
Διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης 17 ετών, η συγκέντρωση σπέρματος των ανδρών μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο, ή 1,9% ετησίως. Το 1989, το μέσο επίπεδο του σπέρματος για έναν άνδρα 35 ετών ήταν 73 εκατομμύρια ανά ml, πολύ πάνω από το όριο υπογονιμότητας, ενώ το 2005 είχε μειωθεί σε 49,4 εκατ. ανά ml. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν το Δεκέμβριο στο περιοδικό Human Reproduction.

Συσσωρευμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι πρώιμες επιρροές στη ζωή κάνουν τη διαφορά. Μερικοί ερευνητές λένε ότι υπάρχει μια ευάλωτη περίοδο, ίσως μεταξύ 8 και 14 εβδομάδων της κύησης, στην οποία οι επιρροές είναι μη αναστρέψιμες. Μία από τις πιο τεκμηριωμένες σχέσεις με μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων είναι το κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη.

Σε μια μελέτη που είναι γνωστή ως Raine, σχεδόν 2.000 άνδρες που συμμετείχαν ως μωρά και τώρα είναι στη δεκαετία των '20 τους, το μέγεθος των όρχεων είχε σχέση με το συνολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων, και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ήταν πιο πιθανό να είναι χαμηλότερος στα αγόρια που γεννήθηκαν μικρά ανάλογα με την ηλικία κύησης, ή ήταν υπέρβαρα ή ελλιποβαρή στην παιδική ηλικία ή των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η χρήση μαριχουάνας των ανδρών επίσης συνδέεται με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο από τον Roger Hart, ένα καθηγητή της αναπαραγωγικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.
Μερικοί παράγοντες με επίπτωση στο σπέρμα μπορεί να είναι μη αναστρέψιμοι. Άλλοι ερευνητές έχουν βρει ότι το λίπος στην κοιλιακή χώρα, ακόμη και εκείνων που δεν είναι υπέρβαροι, συνδέεται με τα επίπεδα τεστοστερόνης σε νέους άνδρες.«Με την υιοθέτηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε να δώσετε στο αναπτυσσόμενο μωρό σας το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή που θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο των νόσων του μέλλοντος», λέει ο Δρ. Sharpe. "Αν είναι αγόρι, τότε αυτό θα σιγουρέψει ότι το σπέρμα του, και ως εκ τούτου η γονιμότητα του, δεν θιγεί καθ 'οιονδήποτε τρόπο."

 

ΠΗΓΗ

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.