Όταν μια γυναίκα μένει έγκυος, βλέπει σιγά σιγά το σώμα της να αλλάζει, εξωτερικά τουλάχιστον. Το στήθος πρήζεται από τα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, η κοιλιά μεγαλώνει, ίσως βάλει λίγο ή πολύ βάρος.

Εσωτερικά τί γίνεται όμως; Πριν την εγκυμοσύνη, το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιακής χώρας το καταλαμβάνουν τα έντερα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όμως, ο κεντρικός χώρος καταλαμβάνεται από τη μήτρα με το έμβρυο και να τί συμβαίνει στα υπόλοιπα όργανα:

Το συκώτι μετακινείται προς τα πάνω, το στομάχι πιέζεται – ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Η καρδιά αναγκάζεται να δουλεύει πιο εντατικά. Όταν η κοιλιά μεγαλώνει πολύ, οι πνεύμονες μετακινούνται προς τα πάνω και τα έντερα φυσικά αλλάζουν θέση. Το μωρό έχει πάρει πλέον θέση και το κεφαλάκι του πέφτει στη λεκάνη και με τη σειρά του πιέζει την ουροδόχο κύστη, εξ ου και η συχνοουρία των τελευταίων εβδομάδων.

Γιατί μετά τον τοκετό, η γυναίκα χρειάζεται ξεκούραση, εκτός των άλλων; Για να δώσει χρόνο στα εσωτερικά όργανα να επανέλθουν στην αρχική τους θέση.

Σε αυτό το υπέροχο βίντεο μπορείτε να δείτε πώς μετατοπίζονται τα εσωτερικά όργανα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Καταπληκτικό!

Επιπλέον, στο παρακάτω link μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαδραστικό app:

https://www.msichicago.org/fileadmin/assets/online_science/games/make_room/v2/mrfb.html

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.