Η FSH στο μικροσκόπιο

 

Ποια είναι η ορμόνη FSH;

Η FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη) είναι η ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων και εκκρίνεται από την υπόφυση, υπό την επίδραση της GnRH (υποθαλαμικής εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών), όπως και η LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη). Η FSH είναι μία από τις απαραίτητες ορμόνες για την ανάπτυξη κατά την εφηβεία και για τη λειτουργία των ωοθηκών. Αυτή η ορμόνη διεγείρει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων στις ωοθήκες, πριν από την απελευθέρωση του ωαρίου κατά την ωορρηξία. Αυξάνει επίσης την παραγωγή της οιστραδιόλης.

 

Η FSH κατά τη διάρκεια του κύκλου

Η παραγωγή και η απελευθέρωση της FSH ρυθμίζεται από τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που απελευθερώνονται από τις ωοθήκες. Η ορμόνη GnRH που αναφέραμε πιο πάνω, απελευθερώνεται από τον υποθάλαμο και διεγείρει την έκκριση της FSH αλλά και της LH. Οι δύο αυτές ορμόνες λοιπόν, μπορούν να ελέγξουν τις λειτουργίες των ωοθηκών.

Όταν τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν προς το τέλος του εμμηνορροϊκού κύκλου, ο υποθάλαμος παράγει περισσότερη GnRH, η οποία με τη σειρά της διεγείρει την υπόφυση για να παράγει περισσότερη FSH και LH. Η αύξηση της FSH διεγείρει την ανάπτυξη του ωοθυλακίου στις ωοθήκες. Με αυτή την ανάπτυξη, τα κύτταρα των ωοθυλακίων παράγουν αυξανόμενες ποσότητες οιστραδιόλης και ανασταλτίνης. Κατόπιν, η παραγωγή αυτών των ορμονών ανιχνεύεται από τον υποθάλαμο και την υπόφυση και τότε απελευθερώνεται λιγότερη GnRH και FSH. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται το ωοθυλάκιο και παράγονται όλο και περισσότερα οιστρογόνα, αυτό προκαλεί την κορύφωση της LH και της FSH, οι οποίες διεγείρουν την απελευθέρωση ενός ωαρίου μέσα από το ώριμο ωοθυλάκιο κι έτσι γίνεται η ωορρηξία (βλέπε διάγραμμα).

Έτσι, κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορρυσιακού κύκλου, υπάρχει αύξηση της έκκρισης FSH στο πρώτο μισό του κύκλου, που διεγείρει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων στις ωοθήκες. Μετά την ωορρηξία, σχηματίζεται ένα ωχρό σωμάτιο, το οποίο παράγει υψηλά επίπεδα προγεστερόνης. Αυτό αναστέλλει την απελευθέρωση της FSH. Προς το τέλος του κύκλου, το ωχρό σωμάτιο καταρρέει, η παραγωγή προγεστερόνης μειώνεται και ο επόμενος εμμηνορροϊκός κύκλος ξεκινά όταν η FSH αρχίσει να αυξάνεται ξανά.

Η Στιγμή της Ωορρηξίας

 

Δείτε επίσης: "Γιατί είναι σημαντική η εξέταση FSH σε γυναίκες που προσπαθούν καιρό να τεκνοποιήσουν

 

Πηγές:

Πηγή 1

Πηγή 2

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.