Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη

 

- Πώς επηρεάζει ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 τις εγκυμονούσες;

- Θα πρέπει να ανησυχούν ή όχι;

- Τί μέτρα θα πρέπει να λάβουν;

 

Κορωνοϊός

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε κάποια βασικά.

Τι είναι ο κορωνοϊός;
Ο κορωνοϊός (ή κοροναϊός ή κορονοϊός) της Γουχάν (SARS-CoV-2) είναι ένα στέλεχος της οικογένειας των κορωνοϊών. Οι περισσότεροι κορωνοϊοί επιβιώνουν αποκλειστικά στα ζώα, αλλά οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περίπου 7 στελέχη τα οποία είναι ικανά να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο. Ένα από αυτά τα στελέχη είναι ο SARS-CoV-2, το επίσημο όνομα του νέου αυτού κορωνοϊού. Παρομοίως μεταφέρθηκαν στον άνθρωπο ο SARS το 2002 και ο MERS το 2012.

Τι σημαίνει SARS-CoV-2 και τι σημαίνει COVID-19;
SARS-CoV-2 είναι το όνομα του ιού (πριν το επίσημο όνομα αυτό, γνωρίζαμε τον ιό με τις ονομασίες “Νέος κορωνοϊός” ή “Κορωνοϊός της Γουχάν”).

COVID-19 είναι η ασθένεια που ο ιός SARS-CoV-2 προκαλεί. Όπως για παράδειγμα ο ιός HIV προκαλεί την ασθένεια AIDS.

Εφόσον θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για τον ιό SARS-CoV-2, σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

Είμαι έγκυος. Πρέπει να ανησυχώ;
Ναι, αλλά όχι περισσότερο από την ανησυχία που είχατε μέχρι τώρα για κάθε τύπου ασθένεια, όπως για παράδειγμα τη γρίπη. Για την COVID-19, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγουν ξεκάθαρα συμπεράσματα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι επειδή στις έγκυες το ανοσοποιητικό σύστημα είναι μερικώς καταπιεσμένο, είναι πιο επιρρεπείς σε τέτοιου τύπου ασθένειες και άρα θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο.

Έγκυος στο γιατρό

Αν προσβληθώ, θα περάσω την ασθένεια στο αγέννητο παιδί μου;
Είναι πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, αλλά εμπειρικά, τα ελάχιστα κρούσματα εγκύων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό δεν τον έχουν μεταδώσει στο αγέννητο παιδί τους. Στις ελάχιστες αυτές περιπτώσεις όπου έγκυες γυναίκες νοσούν από COVID-19, ο ιός δεν ανιχνεύτηκε ούτε στο αμνιακό υγρό ούτε στο μητρικό γάλα.

Αν προσβληθώ θα έχω μεγαλύτερες πιθανότητες για αποβολή ή επιπλοκές της εγκυμοσύνης;
Ναι, είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη εφόσον προσβληθείτε από τον κορωνοϊό, αλλά το ίδιο ισχύει αν προσβληθείτε από γρίπη ή άλλους τέτοιους ιούς. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια ανάλογη δημοσιευμένη έρευνα, αλλά η εμπειρία του παρελθόντος από τους ιούς SARS και MERS, έδειξε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των κορωνοϊών και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Έχω COVID-19 και πρόκειται να γεννήσω. Να θηλάσω το παιδί μου;
Η COVID-19 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό που έως τώρα γνωρίζουμε είναι ότι συμβαίνει κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα άτομο με λοίμωξη βήχει ή φτερνίζεται.

Δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω του μητρικού γάλακτος. Σε περιορισμένες αναφορές γυναικών που θηλάζουν ενώ έχουν μολυνθεί με SARS-CoV, ο ιός δεν ανιχνεύθηκε στο μητρικό γάλα. Ωστόσο, ανιχνεύθηκαν αντισώματα κατά του SARS-CoV σε τουλάχιστον ένα δείγμα.

Τί μέτρα θα πρέπει να λάβω;
Καταρχήν δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. Πρέπει να τηρούνται οι γενικοί κανόνες υγιεινής, με πολύ σημαντικό το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και την αποφυγή του αγγίγματος του προσώπου. Εφόσον παρατηρήσετε κάποια από τα συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας και τον ΕΟΔΥ.

 

Σημείωση: Προσπαθήσαμε να μαζέψουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορέσαμε επάνω στο θέμα της εγκυμοσύνης και του ιού, και σε συμβουλευτική συνεργασία με ιδιωτικό ιατρό, να τις εκθέσουμε. Οι πληροφορίες αυτές, δεδομένου του μικρού χρόνου παρουσίας του ιού και του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού των δημοσιευμένων ερευνών, μπορεί να χρειαστούν τροποποίηση. Σαν σήμερα όμως (29/2/2019) ισχύουν και θα πρέπει να τις λάβετε υπ’ όψη σας ως ακριβείς και έγκυρες. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον πιστεύετε ότι έχετε τα συμπτώματα του ιού, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 1135, 2105212000 και 2105212054 αλλά και με το γιατρό σας.

 

Πηγές:

Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3

Πηγή 4

Πηγή 5

Πηγή 6

Πηγή 7

Πηγή 8

Πηγή 9

 

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.