Ανδρική γονιμότητα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όταν το ζευγάρι προσπαθεί για παιδάκι και η διαδικασία δεν προχωράει όπως ήλπιζε, τότε το βάρος της αποτυχίας, ιδίως σε παραδοσιακές πατριαρχικές κοινωνίες, πέφτει στη γυναίκα. Η σύλληψη όμως είναι μια διαδικασία που χρειάζεται 2: και τη γυναίκα και τον άνδρα.

Στην πραγματικότητα, στατιστικά, το 15% των ζευγαριών στο δυτικό κόσμο, αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Σε αυτά τα περιστατικά, το 40%-50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας είναι αποτέλεσμα και των δύο συντρόφων, ενώ στο 20% περίπου, αποκλειστικός υπαίτιος είναι ο άνδρας (δείτε εδώ και εδώ).

 

Πώς μπορεί να ελεγχθεί η ανδρική γονιμότητα

Όλοι οι άνδρες που ξεκινούν με τη σύντροφό τους να προσπαθούν για παιδάκι, θα πρέπει να ελέγξουν την ποιότητα του σπέρματός τους.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε σε ειδικό εργαστήριο ανάλυσης του σπέρματος σε συνεννόηση πάντα με ειδικό ανδρολόγο-ουρολόγο, είτε στο σπίτι απλά και γρήγορα, με το τεστ ανδρικής γονιμότητας FertilitySCORE, αποκλειστικά από τη HomeTest (βλέπε παρακάτω).

Σύμφωνα με την τελευταία οδηγία (2010) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπογόνιμο θεωρείται το σπέρμα που έχει λιγότερα από 15 εκατομμύρια κινούμενα σπερματοζωάρια ανά ml ή λιγότερα από 39 εκατομμύρια κινούμενα σπερματοζωάρια ανά εκσπερμάτιση.

Τρόποι για αύξηση της ανδρικής γονιμότητας με φυσικό τρόπο

  • Η άσκηση και ο κανονικός σε διάρκεια ύπνος, έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.
  • Πριν στραφείτε σε ειδικά σκευάσματα, η συνιστώμενη συμβουλή είναι να δοκιμάσετε απλές πολυβιταμίνες (απαραίτητα να περιέχουν τις βιταμίνες C, D, E και K, καθώς και ψευδάργυρο και σελήνιο) ή σχετικά βότανα.
  • Βάλτε στη διατροφή σας όσα περισσότερα λαχανικά μπορείτε, φροντίζοντας να έχουν όλα τα χρώματα για μεγαλύτερη ποικιλία.
  • Το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι γνωστό από καιρό ότι μειώνουν τη συνολική υγεία, την παραγωγή σπέρματος και την ποιότητα.
  • Η μείωση του στρες βοηθάει σημαντικά. Βρείτε τρόπους που μειώνουν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό, όπως κάποιο χόμπι ή να περνάτε περισσότερες ώρες κάνοντας δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν.
  • Αύξηση κατανάλωσης καλών λιπαρών (πολυακόρεστα, Ω-3, Ω-6) και μείωση κατανάλωσης κακών λιπαρών (τρανς λιπαρά).
  • Αποφυγή τοξικών περιβαλλόντων, όπως ατμοσφαιρική μόλυνση ή μέρη με τοξικά χημικά.
  • Αποφύγετε να ζεσταίνετε τους όρχεις υπερβολικά. Αποφύγετε την πολύωρη χρήση laptop επάνω στο όσχεο και φροντίστε να φοράτε χαλαρά εσώρουχα όπως μποξεράκια.

 

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Δεν υπάρχει κάποιος ειδικός κανόνας. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εφόσον έχει παρέλθει 1 έτος εντατικών προσπαθειών, με την προϋπόθεση ότι κάθε φορά γνωρίζετε ότι οι ημέρες που έρχεστε σε επαφή είναι οι γόνιμες κάνοντας τεστ ωορρηξίας.

 

Θεραπεία

Σε γενικές γραμμές, εφόσον δεν υπάρχει κάποιος παθολογικός ή γονιδιακός παράγοντας, η ανδρική υπογονιμότητα δεν είναι δύσκολο να ανακάμψει ή ακόμα και να διορθωθεί κατά κάποιον τρόπο. Επιπλέον, πολλές σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής) μπορούν να συμβάλλουν στην άμεση βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος.

Εκτός εξαιρέσεων, αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη δίαιτα, είναι ικανές να διορθώσουν το πρόβλημα χωρίς άλλη ιατρική επέμβαση. Στις περιπτώσεις που επιβάλλεται ιατρική παρέμβαση, τις περισσότερες φορές είναι μια εύκολη διαδικασία που συχνά γίνεται στο χώρο του ιατρείου.

Φυσικά τον τελευταίο λόγο τον έχει ο ανδρολόγος σας!

FertilitySCORE - Γιατί είναι απαραίτητη η μέτρηση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων

Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι βασικός παράγοντας για την ποιότητα του σπέρματος. Το σπέρμα θεωρείται ως γόνιμο όταν έχει άνω των 20 εκ. κινούμενων σπερματοζωαρίων. Αν για παράδειγμα τα ζωντανά σπερματοζωάρια είναι 50 εκατομμύρια αλλά μόνο τα 10 εκατομμύρια από αυτά καταφέρνουν να κινηθούν, τότε κατά τη μέτρηση, τα 40 εκατομμύρια σπερματοζωάρια που δεν κινούνται δεν θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη. Τεστ τα οποία μετρούν μόνο τον αριθμό των σπερματοζωαρίων είναι αναποτελεσματικά διότι μπορεί να δώσουν αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Το FertilitySCORE έχει αποδειχθεί κλινικά ότι μετράει μόνο τον αριθμό των ζωντανών και κινούμενων σπερματοζωαρίων.

Τα αποτελέσματα του FertilitySCORE συγκρίθηκαν εργαστηριακά με τη συγκέντρωση κινητικών σπερματοζωαρίων. Στα δείγματα σπέρματος που περιέχουν 20 εκατομμύρια ή περισσότερα κινητικά σπερματοζωάρια ανά ml, αποδείχθηκε μια θετική προγνωστική δύναμη σε ποσοστό 93%. Στα δείγματα σπέρματος που περιείχαν 10 εκατομμύρια κινητό σπέρμα ή λιγότερο ανά ml, αποδείχθηκε μία αρνητική προγνωστική δύναμη σε ποσοστό 90%.

Συνεπώς, το FertilitySCORE είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για την ανδρική γονιμότητα.

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.