Οι τροφιμογενείς ασθένειες μπορεί να είναι μια δυσάρεστη, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εμπειρία αλλά επίσης και μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για την ανάπτυξη του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε αυτό το άρθρο θα αναλυθούν, με λίγα λόγια, ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γιατί.

Εκτός από την αποφυγή της παρακάτω λίστας των τροφών, φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας συχνά κατά την προετοιμασία των τροφίμων και να λαμβάνετε μέτρα για την πρόληψη της λεγόμενης διασταυρούμενης μόλυνσης (π.χ. χρησιμοποιώντας ξεχωριστές σανίδες κοπής και μαχαίρια για να κόψετε το ωμό κρέας και τα λαχανικά). Κρατήστε τα κρύα φαγητά κρύα και τα ζεστά τρόφιμα ζεστά. Τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση αναπτύσσονται γρηγορότερα σε θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, έτσι ελαχιστοποιώντας το χρόνο κατά τον οποίο τα τρόφιμα μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου ή θερμοκρασία του σώματος βοηθάτε στην αναστολή της ανάπτυξης των βακτηρίων.

 

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε:

Ωμό κρέας: Ωμά θαλασσινά και λίγο ή μη επαρκώς μαγειρεμένο βοδινό ή πουλερικά θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω του κινδύνου μόλυνσης με κολοβακτηρίδια, τοξοπλάσμωση και σαλμονέλα.

Ντελικατέσεν αλλαντικά, παραδοσιακό πατέ και πατέ κρέατος: Τα κρεατικά deli ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με Λιστέρια, η οποία μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Η Λιστέρια έχει την ικανότητα να διαπερνά τον πλακούντα και μπορεί να μολύνει το έμβρυο και οδηγεί σε μόλυνση ή δηλητηρίαση του αίματος η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή του. Αν είστε έγκυος και σκέφτεστε να καταναλώσετε αλλαντικά, βεβαιωθείτε ότι έχετε ξαναζεστάνει το κρέας μέχρι να ατμίσει.

Ψάρια με υδράργυρο: Θα πρέπει να αποφεύγονται τα αρπακτικά ψάρια που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Ο υδράργυρος που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με αναπτυξιακές καθυστερήσεις και εγκεφαλικές βλάβες. Ένα δείγμα αυτών των τύπων των ψαριών περιλαμβάνει: σκουμπρί, καρχαρία, ξιφία και πλακολεπιδόψαρο. Ο τόνος σε κονσέρβα έχει γενικά χαμηλότερη ποσότητα υδραργύρου σε σχέση με άλλες συσκευασίες τόνου, αλλά και πάλι θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Ορισμένα είδη ψαριών που χρησιμοποιούνται σε σούσι πρέπει επίσης να αποφεύγονται λόγω των υψηλών επιπέδων υδραργύρου (ωμό ψάρι και θαλασσινά σούσι θα πρέπει να αποφεύγονται τελείως).

Καπνιστά θαλασσινά: Τα κατεψυγμένα καπνιστά θαλασσινά θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι μπορεί να έχουν μολυνθεί με Λιστέρια (είναι όμως ασφαλή για κατανάλωση όταν είναι μέρος γεύματος που έχει μαγειρευτεί).

Ψάρια που εκτίθενται σε βιομηχανικούς ρύπους: Αποφύγετε τα ψάρια από μολυσμένες λίμνες ή ποτάμια επειδή μπορεί να έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα πολυχλωριωμένων διφαινυλίων. Επικοινωνήστε με την αρμόδια δομή υγείας για να μάθετε ποια ψάρια είναι ασφαλή για κατανάλωση. Θυμηθείτε, αυτό έχει σχέση με την περιοχή που αλιεύονται τα ψάρια και όχι με τον τόπο αγοράς των ψαριών.

Ωμά οστρακοειδή: Η πλειοψηφία των ασθενειών από θαλασσινά προκαλείται από όχι καλά μαγειρεμένα οστρακοειδή (στρείδια, κυδώνια και μύδια). Μαγειρεύοντάς τα βοηθάτε στην αποφυγή ορισμένων τύπων λοιμώξεων, αλλά όχι όλων. Γενικώς τα ωμά οστρακοειδή θέτουν θέμα για όλους και θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωμά αυγά: Τα ωμά αυγά ή οποιοδήποτε τρόφιμο που περιέχει ωμά αυγά θα πρέπει να αποφεύγεται λόγω της πιθανής έκθεσης σε σαλμονέλα. Τρόφιμα που απαιτούν χρήση ωμών αυγών (για παράδειγμα μερικές σπιτικές σάλτσες, μαγιονέζα, σπιτικό παγωτό ή κρέμες) θα πρέπει να αποφεύγονται. Εάν η συνταγή ζητάει να μαγειρεύονται σε κάποιο σημείο, αυτό θα μειώσει την έκθεση σε σαλμονέλα. Τα βιομηχανοποιημένα παγωτά, σάλτσες, κλπ γίνονται κατά κανόνα με παστεριωμένα αυγά και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο της σαλμονέλας. Τα εστιατόρια θα πρέπει να χρησιμοποιούν παστεριωμένα αυγά σε κάθε συνταγή που γίνεται με ωμά αυγά, όπως η σάλτσα Hollandaise ή άλλες παρόμοιες σάλτσες.

Μη παστεριωμένα μαλακά τυριά: Κάποια μαλακά τυριά μπορεί να περιέχουν Λιστέρια. Αποφύγετε τα μαλακά τυριά, όπως φέτα, ροκφόρ, και τυριά τύπου brie και camembert, κλπ εκτός αν ο κατασκευαστής δηλώνει σαφώς ότι είναι κατασκευασμένα από παστεριωμένο γάλα. Όλα τα μαλακά τυριά που παρασκευάζονται με παστεριωμένο γάλα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Μη παστεριωμένο γάλα: Το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να περιέχει Λιστέρια. Αυτό το είδος του γάλακτος είναι εξαιρετικά δύσκολο να το προμηθευτείτε. Έτσι, εκτός αν ζείτε σε ένα αγρόκτημα και έχετε πρόσβαση σε φρέσκο αγελαδινό γάλα, είναι πιθανό να μη δείτε ποτέ μη παστεριωμένο γάλα.

Βλαστοί από λαχανικά: Ωμοί βλαστοί λαχανικών μπορεί να έχουν μολυνθεί με βακτήρια E. Coli οπότε καλό είναι να τους αποφεύγετε.

Καλή όρεξη και συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας!

(Πηγή: Emilie Salomons Dr. TCM, FABORM)

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.